SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Pendik, “karbon ayak izi”ni belirliyor

Yayınlanma:
ABONE OL

“Sürdürülebilir Kentsel Gelişim”e yönelik projelerin yol haritasını belirlemek üzere Prof. Dr. Cengiz Türe’yle bir araya gelen Belediye Başkanı Şahin,  küresel ısınmayla mücadele için karbon ayak izini azaltacak çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Cengiz Türe’yi makamında ağırladı. Başkan Şahin, Pendik Belediyesinin de üyesi olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’nin katkılarıyla yürütecekleri “Pendik Karbon Ayak İzi Envanter ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planının” detaylarını konuştuklarını aktardı. Tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan küresel ısınma ve iklim değişikliğine en büyük etkenin kentlerde tüketilen fosil kökenli enerji kaynakları olduğunu belirten Başkan Şahin, bu etkenin ölçüm birimi olan karbon ayak izinin sürece olan katkısını azaltmak için çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

Küresel ısınmadan en çok kentler zarar görüyor

Dünyada sürdürülebilir kentler denilince ilk akla gelenin bir kentin bu konuda ortaya koyduğu çabalar olduğunu dile getiren Başkan Şahin şöyle devam etti: “Günümüzde giderek etkisi artan küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden olan bu durumun sonuçlarından aşırı yağışlar, seller, kuraklıklar, sağlık ve sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle en çok kentler zarar görüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’da 2015 yılında gerçekleştirilen G-20 Zirvesinde, Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında; dünyada iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli ve başarılı sonuçların alınması gerektiğini güçlü bir şekilde vurgulaması da ülkemizin bu sürece verdiği önemi göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

İklim değişikliğiyle uluslararası alanda mücadele edilecek

Karbon ayak izine ilişkin yapılan ön çalışmalar nedeniyle Sağlıklı Kentler Birliği tarafından takdir belgesi alan sekiz belediyeden biri olduklarını hatırlatan Başkan Şahin, bundan sonraki hedeflerinin Avrupa Birliği Başkanlar Sözleşmesini (EU Convenant of Mayor) imzalayarak iklim değişikliğiyle mücadelede hem uluslararası hem de ulusal arenada, kentin düşük karbon ekonomisini öncelediğini ortaya koyacaklarını ifade etti. Bu konuda yaptığı çalışmalar ve projeye vereceği katkı nedeniyle Prof. Dr. Türe’ye de teşekkür eden Başkan Şahin, projenin başarılı olmasında tüm Pendikliler ve paydaş kurumların katkılarının önemli olduğunu belirtti.

Karbon ayak izi nedir?

Karbon ayak izi, birim  karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Karbon ayak izi, “Birincil Karbon Ayak İzi” ve “İkincil Karbon Ayak İzi” olarak iki bölümden oluşuyor. Birincil ayak izi, evsel enerji tüketimi ve ulaşım dâhil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan karbondioksit emisyonlarının, ikincil ayak izi ise kullandığımız ürünlerin tüm yaşamın döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]