SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Tuzla Kaplıcaları Sağlık Turizminin öncüsü

Yayınlanma:
ABONE OL

”İzmir’de yapılan Travel Türkiye Sağlık Turizmi Fuar’ında düzenlenen panelde konuşan Kaplıcalar Birliği ve İstanbul Medikal Termal Tesisleri Başkanı Köksal Köse ”Dünya’da Su Kalitesi en yüksek ve 5000 yıllık Tuzla Kaplıcalarını Sağlık Turizminin öncüsü haline getirmeye çalışıyoruz” dedi.

10. Travel Türkiye İzmir Turizm Fuarı’nda ilk defa SAĞLIK TURİZM’i tanıtımı yapıldı.
”Türkiye’de Termal Turizm potansiyeli ve geleceği ” konusunda düzenlenen panel’e katılan Türkiye Kaplıcalar Birliği ve İstanbul Medikal Termal Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Köse,
”Dünyada su kalitesi en yüksek, içilebilir ve birçok sağlık sorunlarına çare olan Tuzla Kaplıcalarını TÜRKİYE TERMAL MERKEZİ haline getireceğiz” dedi.


10. Travel Türkiye İzmir Fuarına 36 Ülkeden 1179 üzerinde alım heyetinin katılımı memnuniyet uyandırmıştır. SAĞLIK TURİZMİ ile ilgili düzenlenen fuarda konuşan ; Türkiye Sağlık Turizmi konseyi Başkan’ı Emin Çakmak, Ekonomi Daire Başkanlığı Yetkilisi Sedat Erdoğdu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak , CHP Muğla Millet Vekili Prof. Dr. Nurettin Demir , AK Parti İzmir Millet Vekili Rıfat Sait , Turizm Bakanlığı Geçmiş Dönem Müsteşarı Kamil Yüceoral ve Turizm STK temsilcileri ”SAĞLIK TURİZMİ ve ülkemiz deki TERMAL TURİZMİ’nin önemini vurgulayan konuşmalar yapmışlardır.

5 bin yıllık Tuzla İçmeleri dev yatırımla hayat buldu!
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde anlattığı, Fatih Sultan Mehmet’ten Atatürk’e kadar birçok devlet adamının şifa bulduğu tarihi Tuzla İçmeleri, 60 milyon liralık yatırımla modern bir tesise kavuşmuştur. Tuzla İçmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Köse, 80 odalı İstanbul Medikal Termal Kaplıca Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde şifalı sulardan gelen doğal tedavi yöntemleriyle modern tıbbın imkanlarını bir araya getirdiklerini belirtti…

Tarihi beş bin yıl öncesine dayanan Tuzla İçmeleri’ndeki termal kaynaklar, işadamı Köksal Köse’nin çabalarıyla hakettiği değere yeniden kavuştu. Tuzla İçmeleri A.Ş.’nin işletme hakkını 1990’da satın alan Köksal Köse, 60 milyon liralık yatırımla Türk turizmi ve sağlık sektörüne önemli bir değer kazandırdı. İstanbul’un ilk ve tek medikal termal tesisi İstanbul Medikal Termal Kaplıca Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, iç ve dış turizm için de ciddi bir potansiyel taşımaktadır.
Tuzla İçmeleri A.Ş. çatısı altında kurulan İstanbul Medikal Termal, uzman doktorları ve sağlık personeliyle şifalı suların tedavi gücünü bilimsel yöntemlerle bir arada sunmaktadır. 80 odalı merkezde, teşhisten tedavi ve hasta takibine kadar geniş yelpazede hizmet verilmektedir. Merkezde 52 standart odanın yanı sıra 16 termal oda, 8 connected  oda ve iki engelli odası ile iki de suit oda yer almaktadır.

SULAR TEMİZLENDİ, HER DERDE DEVA OLDU
Tuzla İçmeler A.Ş. Yönetim  Kurulu Başkanı Köksal Köse, mineral yapıya sahip tarihi Tuzla İçmeleri sularının yeniden eski değerine kavuşması için uzun yıllardır hem çevre düzenlemesi hem de bilimsel anlamda çalışmalar yürüttüklerinin altını çizmiştir. 70 bin m2 alana sahip Tuzla İçmeleri A.Ş.’ye ait araziyi 1990 yılında 39 yaşındayken devraldığında, bölgenin doğa ile kaplı olduğunu vurgulayan Köse, ” Bölgenin bizden önceki sahibi Kamil Abduş Bey, vefat edince 16 varisi aralarında anlaşamadığından bu değerli kaynaklar 20 yıl atıl kalmış. Biz aldığımızda şifalı sular dere taşmaları sonucu kirlenmişti. İlk iş olarak drenaj çalışmalarıyla termal kaynakları korumaya aldık. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Bölümü’yle ortak çalışmalar yürüttük.” demiştir.

İNSAN YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLUYOR
Daha yakın tarihi anlatan kaynaklar ise 1300’lerde Türkler’in Anadolu’ya gelmesinin ardından Rumeli’ye yapılan seferlerde  tesadüfen bölge sularının şifalı olduğu keşfedilmiştir. Osmanlı ordusu aylar süren sefer sırasında yola devam edemeyecek hasta atlarını Tuzla bölgesindeki otlaklarda bırakmışlardır. Ancak dönüşte o cılız atları diğerlerinden çok daha gürbüz bulmuşlardır. Bu durum, rahatsızlığı olan ordu mensuplarının bölgeden geçerken iyileştiği gözlemlenince dikkat çekmiştir. Hekimler bölgedeki kaynak suyun şifalı olduğuna karar verince artık Tuzla daha önemli hale gelmiştir.

1929’da ağaçlandırma çalışmaları yapılan bölgeye ilk turizm tesisi 1930’da Grand Otel adıyla kurulmuştur. 1935’te ise şirket ” gayrisıhhi müessese ” olarak ruhsatlandırılmıştır.
Yıllarca yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören Tuzla İçmeleri’nin kaderi, 1969’da Kamil Abduş Bey vefat edince değişmiştir. Abduş Bey’in 16 varisi ilgilenmeyince tesisler, 1990’da Köksal Köse satın alıncaya kadar  atıl kalmıştır.
***
Köksal Köse hakkında
1951 yılında Erzurum’da doğan Köksal Köse, Haydarpaşa Erkek Sanat Enstitüsü Elektrik Bölümü’nün ardından bugün Yıldız Teknik Üniversitesi’nin çatısı altına dahil edilen Vatan Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Kariyerini Sümerbank Dokuma Fabrikası, Devlet Su İşleri, Türkiye Elektrik Kurumu ve PTT gibi kuruluşlarda sürdürdükten sonra,  1975’te Köktaş Mühendisliği kurarak iş hayatına atıldı.
Binden fazla konut,sanayi ve ticari mekan inşa eden Köksal Köse, daha çok İstanbul Anadolu Yakası’ndaki yatırımlarıyla tanınıyor. Maltepe ve Tuzla bölgelerinde otel ve sanayi bölgeleri inşaatlarına imza atan işadamı, Maltepe Kızılay Şubesi’nin de başkanlığını ve Kaplıca Talasso Kür Merkezleri Derneği Başkanlığını yapıyor.

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]