SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

SEN, BEN, DIŞ GÜÇLER ve DOLARİZASYON

Yayınlanma:
ABONE OL
SEN, BEN, DIŞ GÜÇLER ve DOLARİZASYON

Ülkemiz darboğazda, piyasalarda daralma var, milletimiz zor durumda, durum giderek daha vahim bir hal alıyor ve anladığımız kadarıyla suçlu “dolarizasyon”.
Haddimizi aşmayalım, bunun sebeplerini, sonuçlarını ve dolarizasyona mahkûm olmamızın hikâyesini ekonomistlere, yöneticilere ve de son yüzyılda ülkemizi bu duruma mahkûm edenlere bırakalım ve kendi hayatımıza, almamız gereken derslere, anladığımız, anlatabileceğimiz konulara bakalım.
Ülkemiz bu sıkıntıları yaşarken iktidarın, muhalefetin, dili, kalemi dönen insanların ideolojilerinden yola çıkarak birbirlerini, dış güçleri suçladığını, yedi düvelin bize düşman olmasıyla, düşmanlarımızın çokluğuyla garip bir şekilde övündüğümüzü, sanki bundan mutlu olduğumuzu görüyoruz.
Hadi bütün bunları da bırakalım çünkü kayıkçı kavgası bizi düze, ülkemizi aydınlığa çıkarmayacağı gibi bizlere sadece zaman kaybettirecektir. Bizler millet olarak iktidarı, muhalefeti, onu, bunu, dış güçleri suçlamayı bırakıp kendimize dönelim, kendimize çeki düzen verelim.
Görmemiz ve anlamamız gereken öncelikli sorun şudur ki; bizler cebimiz azıcık para görünce haddimizi aştık, israf ettik, hatta bununla övündük. Bu duruma biraz da bizi yönetenler sebep oldu. Bizler olmayan paraları, geleceğimizi harcarken, geleceğimizi borçlanırken tedbir almadılar hatta bol keseden kredi dağıtarak destek oldular. Hepimiz daha çok para harcamak, daha lüks yaşamak, haddimiz olmayan şeyleri daha çok elde etmek adına, borçlandıkça borçlandık.
Üretemediğimiz, parasını dış güçlere kaptırdığımız halde lüks araba, cep telefonu ve her türlü lüks yaşam hırsına kapıldık. Üstelik bütün bunlar satın alma gücümüzün çok üzerinde olduğu için geleceğimizi borçlandık.
Şimdi sorumuza, sorunumuza gelelim. Bütün bunları bize dış güçler mi yaptırdı, dolarları getirip dış güçler mi yastığımızın altına koydu? Borçla, kredi ile arabaları, telefonları, daireleri bizlere dış güçler mi satın aldırdı? On yıllardır sanki de resmi dolarizasyon ile devlet ihalelerini bizlere dış güçler mi yaptırdı? Anlaşılır bir örnek verelim; dış güçlere milyarlarca dolar verilerek alınan, yıllık masrafları bile milyarları bulan makam arabalarına bizleri zorla dış güçler mi bindiriyor?
Şimdi öncelikle ve acilen en üstten, en alta bütün yöneticilerimiz; ülkenin haddini aşan lüksü, gereksiz masrafları ve dolarizyonu terk etmelidir. Sonra da bizler dolar biriktirmekten, israftan ve hadsizlikten vazgeçmeliyiz. Ve işte ondan sonra önümüz aydınlıktır. Yeter ki haddimizi bilelim ve haddimizi aşmayalım.

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]