SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Risk altındaki alanların dönüştürülmesi Haziran 2017 ‘ye kadar devam edilecek

Yayınlanma:
ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektöründen talebini olumlu karşıladı ve plan tadili yapmadan riskli binaların dönüşümüne imkan veren yönetmeliğin 30 Haziran 2017 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi.

 

Kararı değerlendiren İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a bağlı olarak “plan tadili yapmadan ve emsal artışı zorlaması olmadan” yerinde dönüşüme imkan veren 1 Haziran 2013 tarihli yönetmelik şartlarının 30 Haziran 2017’ye kadar uzatılmasının stresli günler geçiren birçok inşaat firması için sevindirici ve rahatlatıcı bir haber olduğunu söyledi.

Nazmi Durbakayım,Riskli Bina Sahipleri ile Yapı Müteahhitlerinin aralarında yaptıkları  ‘Arsa Karşılığı İnşaat Yapım Sözleşmeleri’nin çoğunlukla 01.06.2013 tarihinde yürürlükte olan ve “Haziran %25 Yönetmeliği” olarak adlandırılan “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” olduğunu hatırlattı.

nazmi-durbakknik-yapiayim-te

Mevcut riskli binaların imar haklarının tamamı kullanılmış olmasından dolayı Büyükşehir/Belediye İmar Yönetmeliği’ne göre yapılan söz konusu yönetmelik devreye girmiş ve özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde uygulanmaya başlamıştı.

Birçok Yapı Müteahhidi, bu yönetmeliğe göre sözleşme imzalayarak maddi ve manevi taahhütte bulundu.  Ancak yönetmelik kapsamında imzalanan sözleşmelerin ruhsat alma süresi 1 Ocak 2017 tarihinde sona eriyordu.

Farklı yorumlama ve prosedürler

 

Sözleşme imzalayan firmaların her türlü hazırlığı yaparak ruhsat için başvurduklarını ifade eden Başkan Durbakayım belediyelerdeki uygulama farklılıklarından dolayı son noktayı koyamayan yüzlerce firma olduğunu belirtti. Belediyelerdeki farklı uygulamaların sona ermesi ve geciken ruhsatların yetişebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ettiklerini ifade eden Durbakayım “Sektörden gelen talepleri dikkate alarak Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 30 Haziran 2017 tarihine kadar yürürlükte kalmasını uygun gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçmiştir. Son günü beklemeden böyle bir kararın alınması ilgili tüm tarafları memnun etmiştir. Deprem riskinin her gün daha fazla yaklaştığı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz bu günlerde; plan tadili yapmadan, inşaat emsal katsayısını artırmadan, devletimize yük olmadan riskli binaların dönüşmesine olanak sağlayan bu yönetmelik maddesinin geliştirilerek sürekli olması temennimizdir. Mevcut imar planlarındaki emsal artışıyla sürekli devam etmek mümkün değildir. Bölgesel master planlarla sosyal donatısı ve alt yapısı çözümlenmiş kentsel dönüşüme olanak tanıyan çalışmalara bütün paydaşların destek vermesini arzu ediyoruz” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]