SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlik Bölümü Öğrencileri Kartal’a proje üretecek

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, proje üretmek için Kartal’ı seçti. Genç mimar adayları, 2016-2017 güz dönemi boyunca devam edecek çalışma kapsamında, kentsel ölçek ve kentsel ilişkiler aşamalarından başlayarak mimari ölçeğe kadar inilen süreç içinde tasarım becerilerini geliştirmek amacıyla Kartal’a özel fikir ve mimari projelerini Kartal Belediyesi’ne sunacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım 4 Stüdyosu öğrencileri, hocaları ile birlikte Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Başkan Altınok Öz, Kartal Belediyesi’nin proje odalarını gezdirerek ilçede devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgi verdi.

Başkan Altınok Öz, Kartal’da hayata geçen projeleri yerinde görmek ve anlatmak üzere Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Mimarlık Fakültesi Hocaları Prof. Dr. Tülin Görgülü, Prof. Dr. Meral Erdoğan, Doç. Dr. Ayşen Ciravoğlu, Doç. Dr. Funda Kerestecioğlu, Doç. Dr. Selim Ökem, Doç. Dr. Kunter Manisa, Doç . Dr. Zühre Sözeri, Yrd. Doç. Dr. Senem Kaymaz Koca, Öğr. Gör. Erhan Vural, Öğr. Gör. Pınar Bayraktar, Öğr. Gör. Selahattin Tüysüz, Arş. Gör. Nazlı Arslan, Kartal Belediyesi Etüt Proje Personeli ve YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Yüksek Şehir Plancı Mimar Tunay Akarsu, Kartal Belediyesi birim müdürleri ve 185 öğrenci ile birlikte alana çıkarak bir gezi gerçekleştirdi.

kartalda-teknik-mimarlar

“Kartal’da deprem dönüşüm, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerini makamında kabul eden ve öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başkan Altınok Öz, ” Yörelerin kültür özelliklerini bilirseniz mesleğinizde öne çıkma şansınız olur” dedi. Başkanlık makamında bulunan panoramik Kartal fotoğrafı üzerinden Kartal’ın tarihi ve gelişimi hakkında öğrencilere bilgi veren Başkan Altınok Öz, ” Kartal, bu yüzyılın başında küçük bir balıkçı köyü iken 1949 yılında sanayi kenti ilan ediliyor ve burada bir sürü fabrikalar oluşuyor. 1992 yılında ise fonksiyonu değişiyor ve ticaret, kültür ve konut alanı olarak planlara geçiyor. 92’den sonra sanayi burayı terk ederek Gebze ve Bilecik tarafına gidiyor. İşte kentsel dönüşümün gerçekleşeceği alan, o boşalan sanayi çöküntü alanıdır. 1949’da fabrikalar yapıldıktan sonra belediye, çalışan işgücüne yol göstermediği için insanlar devletin arazisine, belediyenin arazisine kafalarına göre istedikleri gibi evler yaparak çarpık yapılaşma ve gecekondulaşmaya yol açıyorlar. Şimdi biz belediye olarak, 1949’dan bu yana burada oturan ve çarpık kentleşmeye yol açan insanları bir araya getirerek kentsel dönüşümü sağlıyoruz. Öte yandan 1980’lerden sonra Türkiye’de bir değişim daha oluyor ve toplu konutlar yapılmaya başlanıyor. İşte o toplu konutlarda yine devlet olmadığı için depreme uygun yapılmayan binalar şimdi dönüşüm içerisinde. Bu tür dönüşüme de ‘Deprem dönüşüm’ diyoruz. Kartal’da deprem dönüşüm, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz. Kadıköy’deki 10 katlı binanın yıkılarak yerine 14 katlı bina yapılmasının adına -kentsel dönüşüm- demek mümkün değildir. Herkes kafasına bu terimleri doğru bir şekilde yerleştirmeli. 2009 yılının Ekim ayında ilk defa bu konuda halkımızla buluşmaya başladık ve yaptığımız toplantılarla dönüşümün ne olduğunu anlattık. Tüm toplantıları kayıt altına aldık ve bu toplantıları deşifre ederek kitap haline getirdik. Şimdi mimarlar, şehir plancıları, kent yöneticileri, sosyologlar, film yapımcıları bu kitaptan yararlanıyor. O kitapta; bizler ne söylemişiz, halkımız ne söylemiş ve ortak noktada nasıl buluşmuşuz, onu göreceksiniz” dedi.

“Üretilen proje kentin iklimini bozmamalı”

Kartal Belediyesi’nin projelerinde, kentin ikliminin korunması ve enerji verimliliği konularına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Altınok Öz, ” Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos seferine çıkmadan 1 yıl önce bodrumdaki kümbetleri yaptırdı. O kış suyun birikmesini sağladı, ertesi sene 3 ay orada konakladı, askeri sefere hazır etti, ondan sonra Rodos’a çıktı. O halde biz de çatıya yağan yağmurların suyunu caddeye sokağa vermezsek, binaların bahçesinde depo yaparak bir boruyla sifonda kullanırsak sadece suda % 30 tasarruf sağlarız. Çünkü bir evin su giderinin % 30’unu sifondaki su oluşturuyor. İmar Yönetmeliği’nin 60. Maddesi olarak biz bunu koyduk. Bir kent yöneticisi veya mimar, hem istikamete iyi bakmalı hem de o kentte makro rüzgarı kestirmemeli. Bakın, İstanbul’da yelken yapılacak tek alan Dragos bölgesi. Biz o bölgede rüzgarı kestirecek yapılara müsade etmedik. Toki, Tekel’in arazisinde 2 tane kule dikecekti, ona izin vermedik. Şehir Üniversitesi burada 226 bin metrekare inşaat yapacaktı, ona izin vermedik. 5 yıl sonra kampüs korumalı değil bina korumalı çok güzel bir proje getirdiler. Eğer 5 yıl önce bu projeyi getirselerdi üniversite şimdi eğitim hayatına başlamış olurdu. Biz, doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam ediyoruz. Tüm yatırımcılara, binaların ruhu olsun diyoruz. Eğer binanın ruhu yoksa ruhsuz bir kentin ruhsuz elemanları olur” dedi.

“Genç tasarımcıların fikirlerine daima açığız”

Öğrencilere dönüşümün sadece mimari bir konu olmadığını, sosyolojik boyutu da olduğunu vurgulayan Başkan Altınok Öz, ” Değişiyor, dönüşüyoruz da nasıl dönüşüyoruz? Kartal’da Hasan Ali Yücel Kültür Merkezimiz var. Miadını doldurdu. Yıkılıp yeniden yapılacak. Amerika’dan 10 tane mimarlık fakültesi öğrencisi gelmişti. Onlar projelerini sundular. Bir tanesi gerçekten güzeldi. Kafamda o proje var. Eğer o projeyi geçebilirseniz sizinkini uygularız. Sanat olmadan kültür olmaz. Önce sanat. Biz, 2 yılda bir Taş Heykel Sempozyumu düzenliyoruz. Ortalama 400 heykeltıraşın yarıştığı sempozyumda 10 yabancı, 1 de yerli heykeltıraş 3 hafta boyunca taşı yontarak eserlerini ortaya çıkarıyor. Telif haklarını bize bıraktıkları bu heykeller, sonra ilçemizin sokaklarını, parklarını süslüyor. Ülkenin bir bölümü heykele karşı. İnançlarla heykeli karıştırmamak lazım. Heykel put değildir. Bakın, sizler doğdunuz, büyüdünüz. Şimdi öğrenci olarak şekilleniyorsunuz. Şu eğitim kadrosu sizi nasıl yontuyorsa böyle bir şekil alıyorsunuz, aileniz sizi nasıl yontuyorsa öyle bir şekil alıyorsunuz. Yani sizler doğduğunuzda ham bir taştınız, yontula yontula bir eser ortaya çıkıyor. Eğer sizleri yontan ortam iyiyse iyi bir eser ortaya çıkıyor, iyi değilse çeşitli insan tiplerini görüyorsunuz. Heykel, bir heykeltıraşın içinde olan potansiyelin taşa dökülmesidir. Kültür ve sanat, bizim olmazsa olmazımızdır. Fikirlerinize açığız. Üreteceğiniz projeler bizim için çok önemlidir” dedi.

Öğrenciler, daha sonra Başkan Altınok Öz ve ekibiyle beraber, Kartal’da yapılan ve yapılacak proje alanlarını gezdi. Kartallı Kazım Meydanı, Mehmet Ali Büklü Parkı, Buz Pisti ve Kay-kay pisti, Ceviz Meydanı, Dragos Arkeoloji Kazı Alanı, Etap 1, Etap 2 proje alanı, Yakacık Havuzlu Sokak yanındaki Park alanını, huzurevini, Kartal Meydanını ve TAK Kondu’yu gezerek bilgi aldı. Başkan Altınok Öz, daha sonra Yakacık’ta öğretmen ve öğrencilerle beraber yemek yedi.

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]