SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Maltepe’de Beşçeşmeler’de Gagavuz coşkusu

Yayınlanma:
ABONE OL

Maltepe Belediyesi, Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Gagauziya Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Oğuz Türkleri’nden olan Gagavuz Türkleri’nin katıldığı festivalin açılışı, Maltepe Beşçeşmeler Meydanı’nda yapıldı.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Gagavuz Turkleri’nin kendi kültürlerini tanıtacakları festivali Türkiye’de ilk kez gerçekleştirip, bir ilke daha imza atmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Aynı kültürün parçası olduğumuz, aynı kanı taşıdığımız Gagavuz Türkleri’ni Maltepe’de konuk etmekten dolayı mutluyuz. Geçtiğimiz hafta İran’daydık. Dün geldik. Oradaki dostlarımızın Maltepelilere selamları var. Maltepe’de göreve geldiğimizde ‘Maltepe değişecek’ demiştik. Maltepe’de bütün inançlar yer alacak demiştik. Öyle oldu” dedi.

maltepede-gagavuz-festivali-4

Gagavuz Türkleri’nin öz Türkçe konuştuklarını ifade eden Kılıç, “Türkler’in dünya tarihine çok önemli imzalar attığını görüyoruz. Farklı ülkelerde yaşasakta, kalplerimiz insan sevgisi için çarpıyor. Maltepeliler yetmiş iki millete aynı gözle bakıyor. Irk, din, dil, mezhep ayrımı Maltepe’de yaşanmaz. Herkesi olduğu gibi kabul ediyoruz. Kadın-erkek eşitliği, cinsiyet ayrımı olmadan Maltepe’de yaşanıyor. Bu nedenle Maltepeli hemşehrilerimin huzurunda saygıyla eğilmek istiyorum” diye konuştu. Festivalin Beşçeşmeler Meydanı’nda düzenlendiğini aktaran Kılıç, “Burası insanın en yüce değer olarak kabul edildiği, kimsenin ötekileştirilmediği bir meydan” şeklinde konuştu.

“AYNI YOLDAN GEÇTİK”

Gagauziya Kültür ve Turizm Bakanı Vasilisa Petroviç ise Moldova’dan sıcak sevgilerini, selamlarını getirdiklerini ifade ederek, “Sizlerle bir yoldan geçtik. Bizler Altaylar’da kaldık. Balkanlar’a gittik oradan Besarabya’ya gittik. Kendi devletimizi, düzenimizi kurduk. Bugün aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duydum.  Bizler kendi kültürümüzü koruduk. Maltepe Belediye Başkanı Sayın Ali Kılıç’a teşekkür ediyoruz. O olmasaydı bugün burada olmayacaktık” dedi. Komrad Belediye Başkanı Sergei Anastasov ve Yalova Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen de Başkan Ali Kılıç’a desteklerinden ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

GAGAVUZ KÜLTÜRÜ TANITILIYOR

 

Gagavuzlar festivalde, kendi kültürlerini tanıtacak etkinlikler yapacak. Festivalin açılışınsa, Maltepe Belediyesi’nin destekleriyle kurulan Kadın Girişim Mutfağı’nda Gagavuz aşçıların hazırladıkları yemekler konuklara ikram edildi. Yöresel danslarını müzikleri eşliğinde sergileyen Evelki Düz Ava Dans Grubu da, izleyicilerin beğenisini topladı.

TSKM’DE SERGİ DE AÇILDI

“Gagauziya Kültür ve Sanat Festivali” kapsamında ayrıca Gagauz Türkleri’nin kültürlerini tanıttıkları serginin açılışı yapıldı. Maltepe Belediyesi Prof. Dr.Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergiye Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Canan Döner, Gagauziya Kültür ve Turizm Bakanı Vasilisa Petroviç ve Gagauz Türkleri’nin heyet temsilcileri de katıldı. Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagauz Özerk Cumhuriyeti’nde yaşamlarına devam eden, Oğuz Türkleri’nden olan Gagauzlar sergide kültürlerinde, geleneklerinde, töre ve inançlarında yer alan folklorik ürünlerini ve yöresel yemeklerini tanıttılar. Festival bugün Maltepe Beşçeşmeler Meydanı’ndaki etkinliklerle devam edecek.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]