SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Diyetisyen Gizem Şeber’den yazın içecek piramidi

Yayınlanma:
ABONE OL

Yaz sıcaklarının arttığı şu günlerde hararetimizden kurtulmak için birçok içecek tüketiyoruz. Diyetisyen Gizem Şeber, tükettiğimiz içecekleri bir sağlık piramidine yerleştirsek hangi içecek nerede olurdu sorusunu yanıtlıyor.

İçecekleri piramide yerleştirsek en aşağıdan en yukarı neler olurdu?

SU: Hayat kaynağımız, olmazsa olmazımız tabi ki yaz aylarının da vazgeçilmezi. Yaz aylarında terle kaybettiğimiz su arttığından ötürü tüketimine daha da özen göstermek gerekiyor. Yaz aylarında günde en az 2 litre su tüketmek gerekli. Güneşli saatlerde güneş altında kalanlar ve spor yapanlar ise günlük su tüketimini 2.5-3 litreye çıkarmalı.

BİTKİ ÇAYLARI: Yazın içilmez diyorsanız yanılıyorsunuz. Şekersiz tüketilen bitki çayları su yerine geçiyor. Günde 2-3 kupa tüketmenin ise sağlık açısından herhangi bir olumsuz etkisi yok. Sıcakta sıcak içecek tüketmem diyenlerdenseniz buz ilave ederek kendi buzlu çayınızı hazırlayabilirsiniz.

MADEN SUYU: Gastrit ve hipertansiyon hastaları için uygun bir içecek olmasa da, kalorisiz olması ve içerdiği mineraller sebebi ile sağlıklı kişilerin tercih edebileceği içeceklerin başında yer alıyor. İçerdiği sodyum sebebi ile şişlik hissetmemek için aşırıya kaçmamakta fayda var.

TAZE SIKILMIŞ SEBZE SULARI: Hazır olanların birçoğu sodyumdan zengin olduğu için en sağlıklısı evde hazırlamak veya taze sıkılmış olanları tercih etmek. Soğuk sıkım yöntemi ile hazırlanmış sebze suları da bu mevsim için oldukça faydalı. Hem günlük sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcılar hem de içerdikleri vitamin ve mineraller ile daha zinde hissetmemizi sağlıyorlar. Üstelik meyve sularına göre kalorileri çok daha düşük.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Süt, ayran ve kefir de yazın düşünülmeden tercih edilebilecek içecekler arasında geliyor. Protein içerikleri ile daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olmalarının yanı sıra, içerdikleri kalsiyum ile de daha fit bir yaz geçirmemize destek oluyorlar.

BADEM SÜTÜ, PİRİNÇ SÜTÜ, SOYA SÜTÜ: Ülkemizde son yıllarda oldukça fazla gündeme gelen bu içecekler de yaz mevsiminde tercih edilecek sağlıklı içecekler kategorisinde yer alıyor. Eğer fiyatlarını yüksek buluyorsanız evde kendi badem sütünüzü hazırlamanızda mümkün.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI: Reflü gibi sindirim sistemi problemi olanların ve şeker hastası olanların tüketim miktarına ve meyvelerin çeşitlerine dikkat etmesi gerekse de, taze sıkılmış meyve suları hem sıvı ihtiyacımızı hem de ter ile kaybettiğimiz potasyum mineralini karşılamaya yardımcı.

FROZEN, SMOOTHİE: Meyve ve süt veya yoğurtla hazırlanan smoothiler veya meyve ve buz ile hazırlanan frozenlar da yazın gözdesi. Eğer bu tür bir içecek tercih ediyorsanız içerisine ekstra şeker eklenip eklenmediğini gözden geçirin.

ÇAY VE KAHVE: Vücuttan sıvı kaybını hızlandırabileceklerinden ötürü yaz mevsiminde tüketimini minimal tutmamız gereken içeceklerden çay ve kahve. Soğuk kahve tercih edenlerdenseniz, küçük boy ve şurupsuz olanları seçmek ekstra kalori almanızı engelleyecektir.

ASİTLİ VE ŞEKERLİ İÇECEKLER: Gereksiz şeker ve kalori yükü olan bu içeceklerin mümkün olduğunca az sıklıkta ve az miktarda tercih edilmesinde fayda var. Bazı bilim otoriteleri günde maksimum 1 bardak tüketilebilecekleri konusunda hemfikirler.

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber Hakkında:

Eskişehir’de doğdu. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazanan ŞEBER, Avrupa Birliği bursu ile eğitiminin bir bölümünü A derece ile Oxford Brookes Üniversitesi’nde tamamlamış olup, 2007 yılında okul dördüncülüğü ile mezun olmuştur. Beslenme davranışlarının psikoloji ile bir bütün olduğuna inanan ve motivasyonun diyet konusunda en önemli faktör olduğunu düşünen ŞEBER; 2009 yılında Uluslararası Yaşam ve Kurumsal Koçluk eğitimi aldı ve mesleğine yeni bir boyut kattı. Bu güne kadar yaşam koçluğu eğitici eğitimi, geştalt uygulamaları eğitimi ve kişilik tipleri ve patolojileri gibi psikoloji ile ilgili birçok eğitim tamamlamıştır. İki sene boyunca Alman Hastanesi beslenme ve diyet bölüm koordinatörü olarak çalışan ŞEBER; bu güne kadar Türkiye Futbol Federasyonu, Ülker, Axa Genel Müdürlük, Philips Genel Müdürlük, Sodexo Genel Müdürlük, AÇEV, Arbella ,Fresenius Kabii gibi birçok büyük firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 2010 senesinden bu yana “Hafif Yaşam Özgürlüktür” sloganı ile kendi ofisinde hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Bizi aktifleşen twitter adresimiz @kartalgazetesi1 üzerinden takip edebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]