SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

DÜNYA LİDERİ

Yayınlanma:
ABONE OL
DÜNYA LİDERİ

1960’lı yıllarda şimdiki adı Merkez olan Pendik Birinci İlkokulu’nda okuyordum. Merkezde üç okulun bulunduğu 60’lı yıllarda törenlerimizi top sahasında yapardık.

Törenden günler önce başlayan çalışmalarımıza öğretmenimiz Merhum Şükrüye Şenkon ve Müdürümüz Saim Balkır eşlik ederdi.

Sosyal bilgiler dersinde ansiklopedilerden bayramla ilgili bilgiler edinir, resim dersinde bayram duygularımızı resmeder, müzik dersinde bayrama uygun şarkı ve marşlar öğrenirdik. Türkçe dersinde bayram ile ilgili duygularımızı ifade eden şiir ve kompozisyonlar yazar, beden eğitimi dersinde yürüyüş provaları yapardık. Çalışmalarımızı tahtada arkadaşlarımıza okur, okulun duvar panolarına asardık.

Sınıfımızı; öğretmenimizle beraber biz, okulu; okul müdürümüz, cadde ve sokakları; belediyemiz süslerdi. Belediye caddelere tak adı verilen kemer koyar, bu kemerleri defne dalı, bayrak, Atatürk resimleri ve dövizlerle süslerdi.

Törenden bir gün önce Pendik Lisesi bando takımı; fener alayı düzenler. Halk bando takımı ile birlikte gecenin ilerleyen saatlerine kadar tüm Pendik’i marşlar söyleyerek gezerdi. Önde bando, arkada gaz arabası yer alırdı.

Pendik büyüyünce yeni arayışlara girildi. Top sahası, Pendik’in tek resmi sahasıydı. Törenlerde bozulması, küçük gelmesi, şehir merkezine uzaklığı gibi sebeplere Atatürk büstünün olmaması da eklenince yeni arayışa girildi.

Şehir içinde ve merkezde yer arayışı bugünkü Kuşlu Parkın doğmasına sebep oldu. Parkın bulunduğu yerdeki üç ev yıkılarak merkezde bir meydan oluşturuldu. Amaç töreni daha görkemli ve daha coşkulu kutlamaktı. Öyle oldu. Dini ve milli tüm törenlerimizde cadde ve sokaklar Türk bayrağı, Atatürk resmi ve dövizlerle süslendi.

Halk evine, iş yerine bayrak asarak törene destek verdi.  Öğrenci gösterileri, okulların bando ve mehter takımları, Tuzla Piyade Okulu’nun bando ve tüfekli gösterileri, Pendik törenlerin unutulmaz yüzlerce dakika ve anısına sahne oldu. Törende yapılan konuşmalarda coşku, şiirlerde heyecan vardı. Ayakkabılarımız boyalı, elbiselerimiz ütülüydü.

Okullar arası gizli bir yarış vardı. “En güzel şiiri hangi çocuk yazmış?”, “En güzel kompozisyon hangi okuldan çıktı?” gibi sorular sorulurdu. Öğrencilerin yürüyüşü ve disiplini yarışma konusuydu. Merkezin bando takımı, Süreyyapaşa’nın mehter ile adeta yarışırdı.

Pendik büyüdü. Töreni önce Pendik sahiline sonra Pendik Stadına taşıdık.  Binlerce öğrenci ve veli stadı doldurdu.  Gösteriler bir birini kovaladı. Stat doldu ama eğitim anlayışımız boştu. Şiir yazan öğrenciden, şiir okuyan öğrenciye geçtik. Kompozisyon yazanlar birer birer kayboldu.

Arif Nihat Asya’nın “bayrak”, Necip Fazıl’ın “Sakarya” şiirini okuyup, bando ve mehter takımını okullardan kaldırmayı marifet saydık

Bugün dünkü törenler yok.  Atatürk anıtında bir kaç bayrak, bir kaç resim, alanda ise beş yüz kişi.

Sebep milli değerlerimizi ve milli kimliğimizi kaybettik. Bu mantıkla nasıl dünya lideri olacağız? Bilmiyorum.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]