SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yargıtay: İnternet habercileri gazetecidir

Yayınlanma:
ABONE OL

Elektronik gazetede çalışanlar Basın İş Kanunu kapsamında mıdır?

Gazeteciler; 5953 Sayılı “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun” kapsamında çalışırlar.

Peki internet medyasında çalışan emekçilerin durumu ne olacak? İnternet medyası kanunu henüz çıkmadığı için gazeteci sayılmayan, Basın Kartı alamayan internet habercileri hangi kanun kapsamında çalıştırılmalı?

Basın kartlı 14-15 bin gazetecinin dışında kalan binlerce gazeteciyi ilgilendiren bu sorunun cevabı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük’ün hazırladığı “Gazetecinin El Kitabı Basın İş Kanunu’ndan Doğan Haklar” isimli kitapta veriliyor.

internet-haberciligi

Yargıtay’a göre, elektronik gazetede çalışanlar da Basın İş Kanunu kapsamında. Avukat Gökhan Küçük, Yargıtay’ın emsal teşkil eden önemli kararıyla ilgili, kitapta şu bilgileri veriyor:

“Bu sorunun cevabı Yargıtay kararı ile verilmiştir. Yargıtay, elektronik gazetelerin yayın koordinatörlüğünü yapan çalışanın, Basın İş Kanunu kapsamında olduğunu kabul etmiştir.

Yargıtay ‘Gazetenin yayınlanması bir başka anlatımla basılıp çoğaltılması gerekirse de günümüzde teknoloji ve iletişimin geldiği nokta itibarıyla, gazetenin nesne olarak basımı ve dağıtımı bir zorunluluk değildir. Gazetenin elektronik ortamda, umuma açık olarak yayınlanması ve okuyucunun yararlanmasına sunulması da mümkündür. Somut olayda davalı işveren, internet ortamında gazetecilik faaliyetlerini yürütmüş ve davacı da iki gazetenin koordinatörlüğünü yapmıştır. Bu itibarla davacının çalıştığı işyeri, 5953 Sayılı Yasa’nın 1. Maddesi’nde sözü edilen “gazete” kavramı kapsamında değerlen- dirilmelidir” diyerek Kanun’un 1. Maddesi’nin geniş yorumlanması gerektiğine karar vermiştir.”

BASIN İŞ KANUNU KİMLER HAKKINDA UYGULANIR?

Av. Küçük, Konrad Adenauer Stiftung Derneği’nin katkılarıyla basılan kitapta, gazeteciler arasında 212 olarak bilinen Basın İş Kanunu’nun uygulama alanları ile kime gazeteci denir kime denmez konularında önemli bilgiler aktarıyor.

“Türkiye’de yayınlanan günlük, haftalık, aylık gazete ve dergiler, haber ajanslarında çalışanlar ile işverenleri arasında Basın İş Kanunu uygulanır.

Basın İş Kanunu’nun 1. Maddesi; “Türkiye’de yayınlanan gazete ve mev- kutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunu’ndaki işçi tarifi şümulü haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır” hükmünü taşıyor.

RADYO-TV’DE ÇALIŞANLAR HAKKINDA HANGİ KANUN UYGULANIR?

6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince medya hizmet sağlayıcılarının haber birimlerinde çalışanlar da 5953 Sayılı Kanun kapsamında.

Yargıtay’a göre hizmet sağlayıcıların haberle ilgili birimlerinde çalışanlar yönünden fikir ve sanat işi yapma koşulu söz konusu değil. “…Ancak haberle ilgili birimde çalışma kavramı, haberin oluşumuna doğrudan katkı sağlama olarak değerlendirilmelidir. Buna göre haber müdürü, muhabir, foto muhabiri, spiker, haber kameramanı gibi çalışanlar gazeteci olarak değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, uplink görevlisi, şoför, diğer teknik ve idari personelin, haberin oluşumuna doğrudan katkıları olmadığından gazeteci kavramına dahil değildirler.”

GAZETECİ KİMDİR?

Basın İş Kanunu’na göre; Türkiye’de yayınlanan gazete, mevkute ve haber ajanslarında, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir. Basın İş Kanunu’na göre, Türkiye’de yayınlanan gazete mevkute ve haber ajanslarında çalışanların tamamı Kanun kapsamında değerlendirilmemiştir. Bunun yanında, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışmak zorunluluğu vardır. Kısaca şöyle ifade edebiliriz: Bu Kanun’un kapsamına giren işyerinde, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, fikir ve
sanat işinde çalışma ölçütü ile ilgili olarak; ‘Fikir ve sanat işinde çalışma ölçütü, gazetecilik mesleğinin yerine getirilmesine dair ve doğrudan doğruya söz konusu alanlarda çalışmayı ifade eder. Buna göre, yazar, muhabir, redaktör, düzeltmen, çevirmen, fotoğrafçı, kameraman, ressam, karikatürist gibi çalışanlar gazetecilik mesleği ile doğrudan doğruya ilgili olup, gazeteci olarak değerlendirilmelidir. Ancak aynı tür işyerlerinde teknik sorumlu, şoför, sekreter, muhasebe elemanı, satış ve pazarlama gibi işlerde çalışanlar gazeteci olarak değerlendirilemezler’ görüşündedir.”

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]