SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

KADİR TOPBAŞ BM’DE İKLİM ZİRVESİ’NE KATILDI

Yayınlanma:
ABONE OL
.

196 ülkenin üzerinde uzlaşmaya vardığı Paris İklim Anlaşması, BM Genel Merkezi’nde çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı törenle imzaya açıldı. İBB ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un davetlisi olarak katıldı.

Fransa’nın Başkenti Paris’te 196 ülkenin üzerinde uzlaşmaya vardığı Paris İklim Anlaşması, BM Genel Merkezi’nde düzenlenen törenle imzaya açıldı. UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un davetlisi olarak New York’taki zirveye katıldı.

BM Genel Kurulu Salonu’nda düzenlenen törende konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, anlaşmanın imzaya açıldığı ilk gün rekor sayıdaki 171 ülkenin metni imzalayacağını belirterek, “Bu salonda rekor kırıyoruz ancak küresel sıcaklık ve buzulların erimesi de dışarıda rekor kırıyor. Atmosferdeki karbon oranı da rekor seviyeye yükseldi” dedi.


BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON İLE…

Zamanla yarış halinde olduklarını ifade eden Ban Ki-moon, tüm ülkelere imzanın ardından iç yasal süreçlerini tamamlayarak onay belgelerini en kısa sürede BM’ye sunmalarını ve böylece anlaşmanın bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de konuşmasında, iklim değişikliği ile mücadele konusunda sözlerin verildiğini artık bu sözlerin uygulaması aşamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.

Törende, Brezilya’da Ulusal Kongre’nin alt kanadında yapılan oylamada, görevden alınması talebiyle hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Devlet Başkanı Dilma Rousseff de konuşma yaparak anlaşmanın Brezilya’da bir an önce onaylanması için çaba göstereceğini belirtti.


İTALYA BAŞBAKANI MATTEO RENZİ İLE…

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konuşmasında son aylarda sıcaklık rekorları kırıldığını kaydederek konunun acil olduğunu vurguladı. Kanada ve İtalya başbakanları da Genel Kurula hitap etti.

Açılış konuşmaların ardından imza töreni başladı ve anlaşmaya ilk imzayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry attı. Türkiye adına metni Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı imzaladı.

İKLİM ANLAŞMASI

Paris İklim Anlaşması Paris’te Aralık 2015’te gerçekleşen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21) 196 ülke, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılmasını içeren metin üzerinde anlaşma sağlamıştı.


ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI FATMA GÜLDEMET SARI İLE…

Paris İklim Anlaşması metninde, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesi öngörülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyor.

Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

Bugün imzaya açılan ve bir yıl imzaya açık kalacak anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, karbon salınımının yüzde 55’ini sağlayan en az 55 ülkenin, kendi iç onay süreçlerini tamamlayarak anlaşamaya taraf olduklarına ilişkin onay belgesini BM’ye sunması ve bunun ardından 30 gün geçmesi gerekiyor. Karbon salınımının yüzde 40’a yakınından sorumlu olan ABD ve Çin, onay sürecini bu yıl tamamlayacaklarını bildirdiler.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio