SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

PARKİNSON HASTALARININ SAYISI HER YIL YÜZDE 10 ARTIYOR

Yayınlanma:
ABONE OL

Abdi İbrahim İlaç, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü kapsamında Parkinson hastalığının belirtilerine dikkat çekiyor. Türkiye’de hasta sayısı 100 bini bulan Parkinson hastalığında genetik ve çevresel faktörler önemli rol oynuyor. “Titreme”, “hareketlerde yavaşlama”, “kol, bacak ve gövdede katılık (sertlik)” ile “denge sorunları ve düşmeler” hastalığın en önemli 4 belirtisi olarak görülüyor.

 

Bir asrı aşkın süredir cesur, öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla dokunduğu hayatları iyileştirmek için faaliyetlerini aralıksız sürdüren Abdi İbrahim İlaç firması, Dünya Parkinson Günü’nde ülkemizde hasta sayısı yaklaşık 100 bini bulan ve her yıl yüzde 10 oranında artış gösteren Parkinson hastalığına dikkat çekiyor. Türkiye’de hastalığının görülme oranı 65 yaş üstü bireylerde yaklaşık yüzde 1’ken, 80 yaş üzerinde yüzde 5’e çıkıyor. Bulaşıcı olmayan Parkinson hastalığı çoğunlukla ileri yaşlarda daha sık rastlanan bir hastalık olmasına karşın, nadiren genç yaşlarda da görülebiliyor.

Hastalık nasıl ortaya çıkıyor?

İngiliz doktor James Parkinson tarafından ilk olarak 1817 yılında tanımlanan hastalığın ana nedeni olarak görülen dopamin, vücut hareketlerini kontrol eden sinir hücreleri tarafından salgılanan bir kimyasal. Beyin bölgesindeki dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucunda artık bu hücreler dopamin üretemez hale geliyor ve bu durum hastalarda özellikle hareketlerde ortaya çıkan çeşitli klinik belirtilerle kendini gösteriyor.

Parkinson hastalığı tanısı hangi belirtilerle konuyor?

Klinik belirtilerle de saptanabilen Parkinson hastalığının en belirgin semptomları arasında “titreme”, “hareketlerde yavaşlama”, “kol, bacak ve gövdede katılık (sertlik)” ile “denge sorunları ve düşmeler” yer alıyor. Bu belirtilerden ikisinin bir süredir olması, nöroloji uzmanı tarafından tanının koyulabilmesi için yeterli oluyor. Hastalığın en önemli özelliği ise belirtilerin vücudun sadece tek tarafında ortaya çıkması. Dinlenme halinde yaşanan titremeler, hareket halindeyken kolun sallanmasının azalması en belirgin özelliklerden. Parkinson hastalığının erken evrelerinde uyku bozuklukları, koku duyusu kaybı, kabızlık gibi sadece bu hastalığa özgü olmayan belirtilere de rastlanabiliyor. Parkinson hastalığı ilerledikçe hastalarda daha az yüz ifadesi kullanımı ve yavaş konuşma belirtileri görülüyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Parkinson hastalığı kendini hissettirmeden başlayıp, yıllar geçtikçe ilerleyen bir hastalık türü. Birçok hastalıkta olduğu gibi erken tedavi bu hastalıkta da oldukça önem taşıyor. Her hastaya uygulanan klinik tedavi yaşa göre değişkenlik gösterirken, her hastada hastalığın ilerleyişi aynı olmayabiliyor.

Nöroloji uzmanı kontrolünde yürütülen tedavi yöntemlerinin hastalar tarafından uygun ve doğru şekilde kullanılmasıyla hastalar hayattan kopmadan yaşamlarına devam edebiliyor. Parkinson hastalığı tedavisinin hasta tarafından doktor ile görüşülmeden kesilmemesi gerekiyor. Aynı zamanda tedaviye ek olarak yapılan düzenli egzersizin de hastaların hareket kabiliyetinin korunması, duygu durumu, uyku kalitesi ve bilişsel fonksiyonları üzerine olumlu etkisinin olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor. Özellikle bu aşamada birçok hastalıkta olduğu gibi hekim ve hasta yakınlarının işbirliği içinde olması hastaya destek olmak adına büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]