SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAŞKAN TOPBAŞ ABD’DE CAMİ AÇTI

Yayınlanma:
ABONE OL
ABD’nin ilk iki minareli camisini de barındıran Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, UCLG ve İBB Başkanı Kadir Topbaş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile farklı din ve milletlerin temsilcilerinin katılımıyla açıldı.

 

ABD’nin başkenti Washington yakınlarında Maryland eyaleti sınırları içinde bulunan Türk- Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin (Amerika Diyanet Merkezi) açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezin tüm Müslümanlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

Merkezin yapıldığı araziye ilişkin, “Bu araziyle veya arsayla tanışmam, oğlumun buradaki eğitim-öğretim yıllarında bir ABD seyahatinde bir ramazan iftarına davet etmişti. Ben de o konteynerin içerisinde oradaki 25-30 kişiyle iftar yapmak suretiyle burayla tanışmıştım” ifadesini kullanan Erdoğan, o konteynerin böyle bir medeniyet merkezine dönüşmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Temelin yaklaşık 3 yıl önce atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezle ilgili yardımcı olan eski Maryland belediye başkanı ile kendilerini karşılayan mevcut belediye başkanına teşekkür etti. “Onlar bizlere yardımcı oldular, işte bu medeniyetler arası bir çatışma değil, medeniyetler arası bir ittifaktır, bunun adımı atılmış oldu” diyen Erdoğan, muhteşem bir külliye ortaya çıktığını vurguladı.

Merkezin mimari güzelliğini “takdire şayan” olarak nitelendiren Erdoğan, “Ama bunun asıl önemli olan yanı ABD’deki Müslüman kardeşlerime vereceği hizmettir, vereceği manevi huzurdur. Bu binalara hayat verecek, adeta ruh verecek sizlerin çalışmaları olacaktır. İslam’ın tüm insanlığı kucaklayan değerlerini, Peygamberimizin sevgi ve merhamet mesajını buradan ABD’ye ve dünyaya duyurma konusunda, merkezimize önemli görevler düştüğüne inanıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından İBB ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve beraberindekilerle birlikte kurdele keserek caminin açılışını yaptı.

Daha sonra beraberindekilerle camiyi gezerek yetkililerden bilgi alan Erdoğan, kültür merkezinde bulunan diğer birimleri de gezdi. Yağmurlu havaya rağmen Washington yakınlarında yaşayan çok sayıda Türk ve Müslüman da açılışa katıldı. Ayrıca, ABD’deki diğer şehirlerin yanı sıra Kanada’dan gelen çok sayıda konuk da açılışta hazır bulundu.

ABD’deki iki minareli tek cami

ABD’nin mevcut kültürel zenginliğine yeni bir renk katan merkezdeki cami, 16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edildi. ABD’deki iki minareli tek cami olan ibadethanede, avlu da dahil aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek. Yaklaşık 16 dönümlük arazi üzerine kurulan merkezdeki caminin altında 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi yer alıyor.

Merkezin içinde ayrıca Selçuklu mimarisine uygun inşa edilen kültür merkezinde ise kütüphane, konferans ve sergi salonu, toplantı salonu ile resepsiyon alanı bulunuyor. Kültür merkezi içindeki İslam Araştırmaları Merkezi’nde de Türkiye’den ABD’ye lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti sunulacak.

Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin açılışında, farklı din ve milletlerden önde gelen temsilcilerin yanı sıra çok sayıda kişi bir araya geldi. Merkez, Türkler kadar yabancılardan da ilgi gördü. İçerisinde ABD’nin ilk iki minareli camisinin de yer aldığı külliyenin, medeniyetler arasındaki iletişime önemli katkı sunmasını bekleniyor.

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]