SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

​Beyin hastalıkları en ileri yöntemlerle araştırılıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

ABD’de 2013 yılında Başkan Obama tarafından başlatılan Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi’nin Türkiye’deki ortağı Üsküdar Üniversitesi, bu yöndeki çalışmalarına devam ediyor. Üsküdar Üniversitesi’nin beyin hastalıkları alanında araştırmalar yaptığını belirten Doç. Dr. Barış Metin, “Üniversitemiz bünyesindeki nörobilim laboratuvarlarında nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda en ileri yöntemler kullanılarak beyin görüntüleme çalışmaları yapılırken; moleküler biyoloji laboratuvarlarında beyin hastalıklarının hücresel ve moleküler düzeyde nedenleri araştırılmaktadır” diye konuştu.

 

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, “Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi kapsamında Üsküdar Üniversitesi çatısı altında devam eden çalışmaları anlattı.

Beynimizin bilgi işleyen büyük bir bilgisayara benzetilebileceğini belirten Doç. Dr. Metin, şu anda var olan bilgisayarların kapasitesinin çok üstünde işler yapabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Metin, beyin ve beyin hastalıklarıyla ilgili halen bilinmeyen pek çok nokta bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Temel olarak beynimiz 100 milyar nörondan oluşmaktadır ve bu nöronlar kendi aralarında 100 trilyon bağlantı yapmaktadır. Bütün bu sistemi günümüz bilgisayar teknolojisiyle kurmaya kalksaydık ortaya çıkacak makina bir futbol sahası büyüklüğünde olurdu. Oysa beynimiz aynı işi çok efektif biçimde yapan ve kafatasımızın içine sığan bir organdır. Bizim duygu, düşünce, fikir, his dediğimiz kavramların gizi de bu nöronlarda ve nöronların kendi aralarında kurduğu bağlantılarda saklıdır.

Beynin yapısıyla ilgili bugün bildiğimiz şeyler çoğunlukla 20. yüzyılda keşfedilmiştir. Özellikle 1924’te Hans Berger’in Elektroansefalografi Teknolojisini hayata geçirmesi ve 70’lerde ve 80’lerde tomografi ve manyetik rezonans gibi teknolojik yeniliklerin kullanıma girmesi en önemli kilometre taşları olarak sayılabilir. Bu gelişmelerin etkisi sadece beyin yapısı ve hastalıkların oluş mekanizmasını anlama olmamıştır aynı zamanda yeni tedavi yöntemlerinin de gelişmesine yol açmışlardır.

Keşfedilen yöntemler hastaların hayat kalitesinde önemli değişiklikler yaratmış olmasına karşın halen gidilmesi gereken çok fazla yol vardır. Örneğin Alzheimer ve Parkinson gibi özellikle yaşlanan nüfusu etkileyen hastalıkların hala kesin tedavileri yoktur. Ayrıca şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan etkin ilaçlar olmasına karşın bu tedavilerin daha fazla geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Bütün bu veriler beyin hastalıkları üzerine çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu araştırmaların da ilk adımı beynin yapısını daha iyi anlamak olacaktır.

ABD’de 2013 yılında başlatılan Beyin İnisiyatifi Hareketi ve İnsan Beyni Projesi, temel olarak beynin ve nöronların işleyişini anlamak için yenilikçi teknolojinin kullanılmasını ve bu yolla beyni etkileyen şizofreni, Alzheimer, Parkinson, depresyon gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir.”

Üsküdar Üniversitesi’nin beyin alanındaki çalışmaları

Üniversite olarak 16 uzmandan oluşan heyet ile 8-10 Nisan tarihleri arasında Miami’de düzenlenecek Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncüsünü düzenlediği toplantıya sunumlarıyla katılacaklarını belirten Metin bu kapsamda önemli araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

“Üsküdar Üniversitesi, davranış bilimleri ve sağlık alanlarında tematik olması dolayısıyla beyin araştırmalarına önemli yatırımlar yapmaktadır ve bu alanda ülkemizde öncü olmayı hedeflemektedir. Örnek vermek gerekirse üniversite bünyesindeki nörobilim laboratuvarlarında nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda fonksiyonel manyetik rezonans ve kantitatif elektroansefalografi gibi ileri yöntemler kullanılarak beyin görüntüleme çalışmaları yapılmakta, moleküler biyoloji laboratuvarları beyin hastalıklarının hücresel ve moleküler düzeyde nedenleri araştırılmaktadır. Ayrıca nöropsikofarmakoloji laboratuvarında beyin hastalıklarının tedavisinde yeni ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmalar sürmekte, farmakogenetik laboratuvarı ise tedavide genetik farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan zorlukları araştırarak kişiye özel tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.”

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]