SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Birsen’den Mesaj Var: “Otizmin Gerçekten Farkında Mısınız?”

Yayınlanma:
ABONE OL

Çocukluğundan beri farklı olduğunu hisseden ancak 21 yaşında adını koyamadığı bu farklılığın otizm olduğunu öğrenen Birsen Başar, o günden sonra kendini otizm farkındalığına adadı. Türkiye’de, Hollanda’da ve Belçika’da yüzlerce seminer veren, kitaplar yazan, belgeseller hazırlayan Başar, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde yine üniversiteli gençlere otizmin ne olduğunu anlatmak için Türkiye’ye geldi.

 
Hollanda’da doğup büyüyen Türk kökenli Birsen Başar, Türkiye’de, Belçika’da ve Hollanda’da otizm konusunda yaptığı çalışmalarla tanınıyor. 2013 yılında hayatı belgesel filme konu olan, Otizmli Türk çocuklarına yardımcı olmak ve herkesi otizm konusunda bilinçlendirmek amacıyla geldiği İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde seminer veren Başar, “Ben sadece Türkiye’de değil Hollanda ve Belçika’da da çalışmalar yapıyorum, oralarda da insanlar otizmin pek bilinmediğini düşünüyorlar. Bugün ise burada çok güzel bir seminer oldu, salondaki tepkiler çok güzeldi” dedi.

 
Otizm konusunda farkındalığın yeterli seviyeye gelebilmesi için neler yapılması gerektiğine değinen Başar, “Sadece Otizm Farkındalık Günü diye ilgi gösterilmesin, herkes elinden geldiğince bu konuda bir şeyler yapsın. Sadece konuşmak yetmez” ifadelerini kullandı.

 
“İNSANLAR OTİZMİ BİLDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR AMA YETERİNCE BİLMİYORLAR”
Otizmlilerin daha iyi şartlarda var olabilmeleri için onlara şans verilmesi gerektiğini ifade eden Başar açıklamalarına şöyle devam etti: “Otizm hakkında bazı insanlar çok farklı düşünebiliyor. Otizmli insanları tanımaya çalışın, deneyin, şans verin.”

 
“AİLEM BİR ŞEYLER BAŞARMAYA BAŞLADIĞIMI GÖRÜNCE BENİ ÇOK DESTEKLEDİ”
Ailesinin bu çalışmalara ilk başladığında çevreden gelecek olumsuz tepkilerden korktuğunu ancak bir şeyler başarmaya başladıktan sonra kendisini çok desteklerini belirten Başar, otizmli çocuklara sahip ailelere de şu mesajı verdi:
“Otizmli çocukların aileleri ilk başta çocuklarına pozitif bir şekilde davranırlarsa çocuklar da pozitif şekilde cevap verir. Bence aileler daha otizmin ne olduğunu bilmedikleri için doğru davranmıyorlar, bilgilendirilseler pozitif olmaya çalışırlar. Çünkü negatifliğin otizme hiç iyi etkisi yok.”
Seminerde konuşan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, otizm konusunda öğrencilerin bilinçlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, Birsen Başar gibi azimli hayatları gördüğünde gurur duyduğunu ve tüm gençlerin bu azmi örnek almaları gerektiğini belirtti.

 
Hem keyifli hem de bilgilendirici bir seminer gerçekleştiğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüsekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdal Şen ise, “Buna sadece otizm diye bakmamak gerekiyor. Aslında dünyadaki tüm farklılıkları, her bireyi biricik olarak kabul ederek her grubun farklılıklarını anlayabilmek, onlarla birlikte yaşayabilmek adına önemli bir eğitimdi. Birsen Başar bu anlamda çok güzel bir örnek. Burada bugün bizimle birlikte olması bizi çok mutlu etti, çok onur duyduk. Bu farkındalıkla ilgili olarak bütün sosyal sorumluluk çalışmalarında söylediğimiz eğitim ve sevginin bütün kapıları açabileceğini, bütün sorunları çözebileceğini düşünüyoruz. Hem eğitim hem de sevginin paylaşıldığı bir dünyada bugün yaşadığımız bütün sorunların ortadan kalkabileceğine inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

 
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Sorumluluk Kulübü etkinliği olarak organize edilen çalışma hakkında bilgi veren Kulüp Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Tozlu, “Bu organizasyonları yapmaktaki temel amacımız, toplumsal duyarlılığı olan, sosyal sorumluluk bilinci ile eğitim alan öğrenciler yetiştirerek, topluma katkı sağlamak. Umarız bir nebzede olsa farkındalık yaratabiliyoruzdur” diyerek organizasyonun öneminin altını çizdi.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]