SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayınlanma:
ABONE OL

Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmak isteyenler için anne baba adaylarını bekleyen “Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı” hakkında bilgilendirme yapan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı – Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, merak edilenler hakkında bilgi verdi.

 

Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmak isteyenler için anne baba adaylarını bekleyen “Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı” hakkında bilgilendirme yapan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı – Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, merak edilenler hakkında bilgi verdi.

 

 


Ardı ardına 3 kere başarısız olup, gebelik ile sonuçlanmayan durumların “Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı” olduğunu söyleyen Fıçıcıoğlu, başarısızlığın pek çok nedeni olduğunu ve doğru teşhis ile bu neden bulunup, tedavi edildiğinde gebeliğin mümkün olacağının altını çizdi. Anne baba adaylarını umutsuzluğa düşmemeleri için uyardı.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının nedenleri neler olabilir?

 


Başta; Oosit kalitesi, embriyo gelişimi ve rahim içi tutunma gibi tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunur. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının nedeni tam olarak aydınlatılmış olmamasına rağmen, başarısızlığa neden olduğu düşünülen bazı faktörler vardır. Rahim içi anormallikleri, rahim iç duvarının yetersiz gelişimi gibi rahimden kaynaklanan faktörler; kan pıhtılaşma bozukluğu (trombofililer) ve anormal immünolojik yanıt gibi annenin bazı hastalıkları; anne ve/veya babadan kaynaklanan genetik bozukluklar ve tüplerin içinde sıvı birikmesi (hidrosalpenks) ve endometriyozis gibi faktörler nedenler arasında düşünülür.

 


Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftler nasıl değerlendirilir ve ne yapılmalıdır?
Tüp bebek sahasındaki yaygın ilerlemelere rağmen, başarısızlığa neden olabilecek henüz çözülememiş moleküler düzeyde birçok faktör olduğundan tam bir başarı sağlanamayabilir. Fakat tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde bilinen bazı faktörlere yönelik incelemelerin yapılması gereklidir.

 


Kadın ve/veya erkekten kaynaklanabilecek genetik bozuklukların tanısı için çiftlerin kanda genetik incelemesi yapılmalıdır. Genetik problem tespit edilirse embriyo transferinden önce PGD (embriyo transfer edilmeden önce genetik inceleme) yapılması uygun olacaktır.

 


“Rahim içerisindeki miyom veya polipler veya septum denilen rahim içindeki bölme ve rahim içi yapışıklıklar tüp bebek başarısızlığına sebep olabilir. “
Transvajinal ultrasonografi, histerosalpingografi, salin infüzyon sonografi ve histeroskopi gibi yöntemler kullanılarak rahim içinin değerlendirilmesi gerekir. Çünkü rahim içerisindeki miyom veya polipler, veya septum denilen rahim içindeki bölme ve rahim içi yapışıklıklar tüp bebek başarısızlığına sebep olabilir. Bunların tesbit edilip, tedavi edilmesi başarıyı etkileyebilir. Yine ultrason veya histerosalpingografide tesbit edilen hidrosalpenks (tüplerin içinde sıvı birikmesi) denilen tüplerin sıvı ile dolması durumunda tüplerin alınması veya bağlanması başarının artmasına katkıda bulunacaktır.
Başarıyı Etkileyen Faktörler

 

 


-Tüp bebek tedavisi sırasında rahim iç duvarı endometriyumun yeterli gelişmediği tespit edilirse, gelişimi arttırmak için ilaçlarla destek tedavisi başlanması başarıyı arttırabilir.
-Kan tetkiki ile trombofili denilen kan pıhtılaşma bozukluğunun taranması ve tespit edilirse kan sulandırıcı ilaçların başlanması tüp bebek tedavisinde başarıya dönüşebilir.

 


-İmmünolojik kökenli nedenler düşünüldüğünde buna uygun tedaviler, tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmada yardımcı olabilir.
-Erkek nedenli kısırlıkta spermlerin ileri inceleme teknikleri ile değerlendirilmesi ve özel döllenme teknikleri kullanılması başarıyı arttıracaktır.
-Erkek ve kadının sigara kullanımı ile tüp bebek başarısızlığı arasında yakın ilişki tespit edilmiş olup, tüp bebek tedavisi öncesi sigaranın bırakılması başarıyı arttıracaktır.

 


Tüp bebek başarısında merkezin önemi nedir?
Tüp bebek başarısını etkileyen saydığımız birçok faktörün yanı sıra, uygulamayı yapacak olan merkezlerinde önemi olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Yumurta oluşumunun sağlanması için hastaya uygun tedavi protokolünün seçilmesi, yumurtanın döllenmesi için kullanılan teknikler, embriyonun yeterli gelişimi ve uygun şekilde rahim içine transferi önemlidir. Bu aşamada tüp bebek merkezinin ve ekibinin önemi ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla unutulmaması gereken nokta, tüp bebek jinekolog, embriyolog, ürolog ve yardımcı sağlık personelinin birlikte yürüttüğü ekip çalışması gerektirir.” dedi. 

İlgili Haberler

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]