SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Guguk Kuşu

Yayınlanma:
ABONE OL
Guguk Kuşu

Guguklu duvar saati; duvara asılan çalar saatler sınıfındandır.

Saat dikdörtgenler prizması şeklinde tasarlanmış, iki gözlü küçük bir dolap gibidir. Üstte “guguk kuşu”, altta saat yer alır. Saatin özelliği; yarım saat arayla, saat başında ve buçuklarda oyuncak bir kuşun, kafasını dışarıya çıkararak; insan sesine benzer bir sesle: “guguk” demesidir.

Ornitolojicilere (kuş bilim)  göre yeryüzünde 8600 kuş türü var ve bu kuşların yarısı ötücü kuştur. Bu saati yapanlar, saatin içine çok güzel bir sese sahip olan bülbülü neden koymamış? Saatçi; florya’yı, isketeyi, İspinozu bilmiyor mu? Saka gibi dünya güzeli bir kuş varken neden guguk kuşu?

Kadınlarda; “annelik duygusu” denen bir duygu vardır. Anne bu duygu ile çocuğunu 9 ay karnında taşır. Doğurur, emzirir, büyütüp, hayata hazırlar. Uzun süreli zor ve meşakkatli bir iş olan bu iş; anne için bir görev, anne için bir heyecan, anne için bir gururdur. Tüm canlılarda olduğu gibi ormanlar kralı aslan, dağların fatihi kartal da kendi yavrusunu, kendisi büyütür.

Tek fark guguk kuşun dadır. Yumurtlama dönemine giren guguk kuşu, yumurtlamadan önce, kendisi gibi yumurtlayacak bir başka kuş arar. Bu kuşu bulduğunda onu izler. Kuşun yumurtlamasını ve yuvadan ayrılmasını bekler. Kuş yuvadan ayrıldığında onun yuvasına girerek, o kuşun yumurtaları arasına bir yumurta yumurtlar.

Guguk kuşu, bu işi öyle ustalıkla yapar ki: yumurtladığı yumurta, o yumurtalar boyunda ve o yumurtalar rengindedir. Hatta yumurta sayısını bozmamak için ev sahibi kuşun bir yumurtasını yuvanın dışına atar. Bu değişiminden habersiz olan kuş,  yumurtadan çıkan guguk kuşu yavrusunu kendi yavrusu gibi besleyip, büyütür.  Yuva sahibi kuş, yavruları büyütmek için bin bir zahmet çekerken;  guguk kuşu daldan dala uçarak, hayatın tadını çıkarır.

Ya insanoğlu? Üzülerek söyleyelim ki: yuva sahibi kuş ile guguk kuşu arasında geçen sömürü düzeni biz insanlar arasında oldukça yaygın. Bu insanlar ya kendi işlerini bize yaptırıyor ya da bizim yaptıklarınızı elimizden alıyor. Alırken de yüzümüze bakıp gülücükler dağıtıyorlar, bizde onlara tebessümle karşılık veriyoruz. Ne biz, ne onlar  Allah’tan korkmuyor,  kuldan utanmıyoruz.

Çarşıda: Alış veriş yaptığımız marketten, kasa fişi almıyoruz. Yolda: Bindiğimiz minibüste, şoföre;  koltuklar nerede demiyoruz. Çalıştığımız işyerinde:  İşveren, ne kadar zam yaparsa “evet” diyoruz. Markette “müşteri”, minibüste “yolcu”, işyerinde “emekçi” olarak  göz göre göre soyulurken marketçi, şoför ve patron guguk kuşu bizse yuva sahibi kuşun rolünü gülerek oynuyoruz. Herkes böyle mi? Değil tabii. Bu ülkede milyonlarca güzel insan var.

Dünyada, 7 milyar 500 bin insan yaşıyor. Bu insanların: %1’i dünya gelirinin %48’ini,  bu insanların: %99’u dünya gelirinin %52’sini alıyor.  Daha basit bir ifadeyle ortada bir pasta var. Bu pasta iki eşit parçaya bölünüyor. Bu parçalardan birini 75 bin kişi, diğerini; 7 milyar 500 bin kişi alıyor. Bu paylaşımsa ne DOĞRU, ne de ADİL.

Adil değil ama biz hala  elimizdeki ekmeği çalan hırsızın: “ iyi” insan olduğunu söyleyerek yeni “guguk kuşlarına “ yol veriyoruz..

Oysa Cenab-ı Hak insanlara: Güzeli, iyiyi, faydalıyı, doğruyu ve adaleti tavsiye etmiş, yanlışı, çirkini, kötüyü, zararlıyı ve zulmü men etmiştir.

Ne diyelim? Allah sonumuzu hayır etsin.

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]