SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

SGK emekli maaşlarını yanlış mı hesaplıyor?

Yayınlanma:
ABONE OL
SGK emekli maaşlarını yanlış mı hesaplıyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),  2006 yılında, farklı norm ve standartlara göre hizmet sunan Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının birleştirilmesinden oluşan bir kurumdur. 2015 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli maaşlarını yanlış hesapladığına dair birçok haber gazete ve televizyonlarda yer almıştı. O gün bu haberlere ihtiyatla yaklaşmıştık. Çünkü bütün emeklileri ve çalışanları doğrudan ilgilendiren bir kurumun yanlış yapma lüksü bulunmamaktadır.

 

2016 yılına girdiğimiz bu ilk aylarda kurumla ilgili şikâyetler sendikamıza ulaşmaya başladı. 36 yıl 5 ay hizmeti bulunan bir doçent arkadaşımız 27 Aralık 2015 tarihinden itibaren yaş haddinden emekliye sevk edildi. Kendisine Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünden gönderilen yazıda 2.926,45 TL aylık maaş bağlandığı bildirildi. 15 Aralık 2015 tarihi itibarıyla 4.501,9 TL maaşı bulunan bir doçentin emekliliğe ayrıldığında emekli maaşının bu kadar düşük olmaması gerekir. Nitekim profesörler ve birinci dereceye yükselmiş doçentler diğer akademisyenlerden farklı olarak görev yaparken aldıkları makam tazminatını emekli olduklarında da almaya devam etmektedirler.

 

Doçent arkadaşımızın şikâyeti üzerine, emekli maaş ve ikramiye hesaplama robotundan alabileceği maaşın daha fazla olması gerektiğini kendisine bildirdim. Emekli olduğu üniversiteye başvurarak kendisiyle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gönderilen evraklarda bir eksiklik olup olmadığını ve alabileceği emeklilik maaşının ne kadar olabileceğini hesaplatmasını istedim. Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne üniversitenin gönderdiği evraklarda bir eksiklik olmadığını, ancak kendisine bağlanan aylık emekli maaşının olması gerekenden 1040,75 TL daha düşük olduğunu üniversitenin de teyit ettiğini ve üniversite aracılığıyla gerekli düzeltmelerin yapılmasını talep ettiğini bildirdi. Ayrıca aynı üniversiteden yaş haddinden emekli olan bir yardımcı doçentin emekli maaşının da SGK tarafından eksik bağlandığınıyapılan şikâyet üzerine öğrendiğini ifade etti.

 

2016 yılının ilk altı ayında 36 yıl 5 ay hizmeti bulunan ve ¼’dünden emekli olup, Özel Hizmet Göstergesi 9500, Aylık Katsayısı 88817 ve Taban Aylık Katsayısı 1390277 olan bir doçentin aylık emekli maaşı 3967,20 TL olması gerekirken, maaşının 2926,45 TL olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünden bildirilmesi anlaşılır gibi değildir. Bunlar basit hatalar değildir. Bu ve benzeri vahim hatalar sonucu kim bilir kaç akademisyen ve memur mağdur edilmiş ya da mağdur edilmeye devam edilmektedir.

 

Söz konusu mağduriyetlerin bir an önce sona erdirilmesi ve benzeri hataların devam etmemesi için ilgili kurumların gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Ömrü çalışmayla geçmiş değerli emeklilerimizi emekli hayatlarında huzursuz etmenin, onları mağduriyetle baş başa bırakmanın vebali ağırdır.

 

Bugün memurlar ve öğretmenler emeklilikleri geldiği halde yaş haddine kadar emekli olmayı düşünmemektedirler. Bunun en önemli nedeni emekli olduklarında maaşlarının yarı yarıya düşmesinden kaynaklanmaktadır. Emekliliği teşvik etmeden, had safhaya ulaşan işsizliği azaltmamız mümkün değildir. Gençlerimize iş bulmanın yolu emekliliği teşvikten geçtiği hatırdan çıkarılmamalıdır.

 

Memur ve akademisyenlerimizi emekli olmaya teşvik etmenin en önemli yolu da emekli maaşlarında ve emeklilik ikramiyesi tutarında büyük bir faydası olan ek gösterge rakamlarının artırılması ve herkese makam tazminatı vermekten geçmektedir.

 

Bu güne kadar daire başkanları, polis ve uzman erbaşların ek göstergeleri yükseltildi. Ancak memur, şef, şube müdürü, fakülte, yüksek okul ve enstitü sekreterleri ile genel sekreter yardımcıları, öğretmen, araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi ve yardımcı doçentlerin ek göstergeleri yerinde saymaktadır. Bunun yanı sıra büyük haksızlığa maruz kalan yardımcı hizmetler sınıfında bulunan memurların ek göstergeleri bulunmamaktadır.

 

Bir an önce yardımcı hizmetler sınıfında bulunan memurlara ek gösterge verilmelidir. Yine memurundan öğretmene, araştırma görevlisinden yardımcı doçente herkesin ek göstergeleri makul bir seviyeye çıkarılmalı ve herkese makam tazminatı ödenmelidir.Bütün bunların yanı sıra memur, öğretmen ve akademisyenler emekli olurken, emekli maaşları ve emekli tazminatları doğru hesaplanmalıdır.

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 Türk Eğitim-Sen

İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]