SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sarıkamış’ın şehitleri Kartal’da ağıtlarla anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi ve Erzurum Şenkayalılar Federasyonu; Sarıkamış Şehitleri için anma programı düzenledi. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Sarıkamış Şehitleri 6 farklı dilde söylenen türkülerle anıldı.

 

22 Aralık 1914 ve 5 Ocak 1915 tarihleri arasında 1. Dünya savaşında Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı Sarıkamış harekâtında donarak hayatını kaybeden 90 bin asker; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programla Kartal’da anıldı.

SARIKAMIŞ_ŞEHİTLERİNİ_ANMA-(22)

Sarıkamış Şehitlerini anma gecesine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediye Başkan Yardımcıları Gülcemal Fidan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Mustafa Fehmi Okay, Kartal Belediyesi CHP Meclis üyeleri, Şenkaya Köy Federasyon Dernekleri Başkanı Şenyurt Topal, ADD Kartal Şube Başkanı ve üyeleri, Anadolu Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gedik, Kocaeli Erzurum Dernekleri Başkanı Tekin Dursun, Dernek Başkanları, Mahalle Muhtarları, Belediye birim Müdürleri, Belediye personeli ve vatandaşlar katıldı.

 

Sarıkamış şehitleri altı farklı dilde söylenen türkülerle anıldı

 

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in görsel sunumları ile başlayan gecede Türk Halk Müziğinin değerli sesleri, Türkiye’nin dört bir yanından derlenmiş türküleri seslendirdi. Konserde Recep Ergül’ün yanı sıra Mehmet Gümüş Gürcüce, Gökhan Güney Arapça, Gökhan Alptekin Lazca, Dr. Mehtap Demir Kürtçe, Şahin Arıkan Çerkesce ve Armağan Çoşkun Elçi Türkülerle, Sarıkamış şehitleri ve birçok acılı savaşlar adına yazılmış eserleri seslendirdiler. Ömer Faruk Elmas da kumdan sanatıyla Sarıkamış şehitlerini resmederek andı. Ayrıca gecede bir de fotoğraf sergisi düzenlendi.

 

Dostluk ve kardeşlik içinde kültürleri yaşatalım

 

Gecede konuşmaya yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Sarıkamış Harekâtı’nda düşmanla çarpışamadan Allahu Ekber Dağları’nda dondurucu soğuk sebebiyle donarak şehit düşen askerlerimizi rahmetle minnetle anıyoruz, ruhları şad olsun.” dedi.

SARIKAMIŞ_ŞEHİTLERİNİ_ANMA-(20)

Kültürlerin dostluk ve kardeşlik içinde yaşatılmasının önemine vurgu yapan Başkan Altınok Öz, “Tarihi bilmek lazım, geçmişi iyi okumak lazım. Sarıkamış da niye savaştık, niye bukadar zayiat verdik, niye kışın savaştık, acelemiz neydi? Bunları da hem siyasi yönden, hem askeri yönden, hem ekonomik yönden irdelemek lazım ama bir gerçek varsa 90 bin gencimizi orada kaybettik. Yemen’de kaybettik, Çanakkale’de kaybettik ve kaybettiklerimiz toplumun iş gücü. Biz Cumhuriyeti kurduğumuzda kimine göre %7 kimine göre %11 okuma yazma oranı olan bir erkek topluluğu, kadınlarda daha kötüsü %2 ler civarındaydı. Harf devrimini yaparak kimine göre bir gecede tüm toplum cahil oldu ama 400 yıl imparatorluk kurduğun Avrupa’da kaldığın topluluklara Türkçeyi öğretemedin. Kendi insanına öğretemedin, burada 6 dilde ağıt dinledik ama Orta Asya’dan beri getirdiğimiz dilimizi şu coğrafyada bin yıldır öğretemedik. Biraz da bunları sorgulamamız lazım. Yani biz bir gecede cahil kalmadık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı harf devrimiyle Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında olan insanların %90 üstü okur yazar hale getirdik. Bunları bilmemiz lazım. İşte bu altı dilden türküler bu toplumun güzel bir kültürü. Hep söylüyorum aşureye tad veren birçok lezzet gibi bu ülkenin bir sürü tadı var, o tadın kıymetini bilelim. Dostluk ve kardeşlik içerisinde kültürleri yaşatarak birliğimizi beraberliğimizi bozmayacak üniter yapının içerisinde beraberliğimizi devam ettirelim. Dün burada düzenlenen konferansta Avusturyalı filozof felsefeci Hans ekonomik olarak yüksek seviyede olanlar dünyayı idare edenlerdir.  Diğerleri de onlara katlananlardır dünkü mesaj buydub Tam bağımsız olmadığımız sürece ne kültürümüzü ne de dirliğimizi korumamız zor. Bu yolda bizlere örnek olan yol gösteren Gazi Mustafa Atatürk’e de bir kez daha minnet duyduğumu ifade ediyorum.” dedi.

 

Şenkaya Köy Federasyon Dernekleri Başkanı Şenyurt Topal, “Sarıkamış bir destandır. Birlik ve beraberliğimizin göstergesidir. Sarıkamış’ta kol kola donarak şehit düşen vatan evlatları, bizlere kardeşliğin nasıl olacağını göstermektedir. Dondurucu soğuğu ruhlarına kadar hissetmelerine rağmen askerlerimiz, canlarını seve seve vatan için vermiştir. Bahar aylarında Sarıkamış’ta karların erimesiyle kardelen çiçekleri yan yana ve sırt sırta vermiş halde ortaya çıkar. Bu görüntü bize 90 bin şehidimizi hatırlatır. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e bu güzel insana, böyle önemli bir anmaya verdikleri destek ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Prof. Dr. Bingür Sönmez de Sarıkamış harekatına ait elde ettiği film ve belgelerle dönemi anlattı. Sönmez,

“Dört ay boyunca beyaz kar, şehitlerimizin kefeni olmuştur. Karların erimesiyle şehitlerimizin bedeni ortaya çıkmıştır. Anadolu’da şehitlerin simgesi gelinciklerdir, ancak Sarıkamış şehitlerinin simgesi bu yüzden kardelenler olmuştur. Şehitlerin toplanması 4 hafta sürmüş. Ruslar, şehitlerimizi ayaklarından iple bağlayarak toplayınca halk duruma tepki göstermiş. Halkımız bunun üzerine şehitlerimizin toplanması işine talip olmuş. Şehitlerimiz için toplu mezarlar yine esir askerlere açtırılmış. Bu şehitliklerin nerede oldukları bilinmiyor. Elimizde bulduğumuz şehitliklerimiz var. Rusların işgal sırasında yüz binlerce asker ve sivili esir aldığını ve bunları trenlerde hayvan vagonlarında sürgüne gönderdiklerini ve çoğunun yollarda açlıktan hastalıktan öldüğünü biliyoruz. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü ev sahipliği ve Sarıkamış anma programı düzenlediği için tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Gecenin sonunda Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış şehitleri hakkında derlediği kitabını Başkan Altınok Öz’e hediye etti. Başkan Altınok Öz’de Bingür Sönmez ve Şenkaya Köy Federasyon Dernekleri Başkanı Şenyurt Topal’a birer Kartal heykelciği takdim etti.  Şenkaya Köy Federasyon Dernekleri Başkanı Şenyurt Topal’da Başkan Altınok Öz’e destek ve katkılarından dolayı Sarıkamış Bardız Yaylası’nda bulunan şehitler anıtı plaketini takdim etti.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]