SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Vodafone, Kagider, English Home ve Arzu Kaprol Somalı Kadınlar İçin Bir Araya Geldiler

Yayınlanma:
ABONE OL

VODAFONE’UN “ÖNCE KADIN” PROGRAMI İLE SOMALI KADINLAR GELİR YARATAN BİR İŞ MODELİNE KAVUŞTU
Soma’da kadınlara gelir yaratan bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi’nin işbirliğiyle Aralık 2014’te hayata geçirilen “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ilk mezunlarını verdi. Ağırlıklı olarak el işi eğitimlerinin verildiği merkezde, Somalı kadınlar yeni eğitim döneminde ünlü tasarımcı Arzu Kaprol’un hazırladığı tasarımları işleyecek. “Bölgedeki el işi üretim merkezi” olma yolunda ilerleyen Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi, ev tekstili markası English Home ile de anlaştı. Somalı kadınların anlaşma kapsamında ilk etapta işledikleri 22 bin havlu Ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak.

29 Temmuz 2015 – Dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda daha iyi bir gelecek için Türkiye’de iletişim teknolojileriyle herkese ilham vermeyi hedefleyen Vodafone, kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını artırarak sürdürüyor. Somalı kadınların el becerilerini kullanarak çeşitli üretimler yapmaları ve gelir elde etmeleri hedefiyle Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi’nin işbirliğinde Aralık 2014’te hizmete açılan “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ilk mezunlarını verdi. Toplam 370 kadının kayıtlı bulunduğu merkezden başarıyla mezun olan 124 kadın kursiyere mesleki eğitim sertifikaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar’ın katılımıyla düzenlenen bir törenle verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, “Kadının güçlendirilmesi ve hak, fırsat ve olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesi uzun soluklu ve çok taraflı bir mücadeleyi gerektirir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, kadınlarla ilgili çalışmaların daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için kadın sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesinin ve ürettiği projelerin desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. KAGİDER’i, Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesi’nin işbirliği ile Somalı kadınları hayatın her alanında desteklemek, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak amacıyla oluşturdukları ‘Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nde kadınlara iş ve istihdam sağlayan çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu projenin en güzel özelliklerinden birinin de sürdürülebilir olması” dedi.

“Soma’yı el işi üretim merkezi yapacağız”

Kadınların hayatın her alanında daha aktif ve üretken olmalarını sağlayan projelerin toplumun geneline olumlu yansıdığını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi: “Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve güçlü bir biçimde var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla, kadınlarımızın güçlendirilmesi için çeşitli projeler yapıyoruz. Bu projelerimiz arasında önemli bir yeri olan ‘Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’ ile Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Toplam 370 kursiyerimizin bulunduğu merkezimizde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklanıyoruz. Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verdik. Bugün ise eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mesleki eğitim sertifikası almaya hak kazanan 124 kadınımızı alkışlamaktan mutluluk duyuyor, kendilerini tebrik ediyoruz.”

“Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”ni bölgede el işi üretiminin merkezi haline getirme hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Süel, “Açılış töreninde bu merkezi geliştirip büyüteceğimize ve her daim canlı tutacağımıza söz vermiştik. Kadınlarımızın el emeği göz nuru işlerini sürdürülebilir bir iş modeline dönüştüreceğimizi söylemiştik. Bugün bu sözümüzü tutmanın ve ‘Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nde yeni bir dönemi başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Merkezimizin bir el işi üretim merkezi olması için çeşitli marka işbirliklerine aracılık ediyoruz. Bunun ilk adımını da English Home ile atıyoruz. Somalı kadınlarımızın English Home için işlediği nakışlı havluları English Home mağazalarında Soma yararına satışa sunacağız. Vodafone olarak, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayattaki potansiyellerini ortaya çıkaran, kadınlarımızın güçlendirilmesine katkıda bulunan bu tür projelerin artmasını diliyoruz” dedi.

English Home, “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”ne Vodafone’dan sonra sipariş veren ilk marka oldu. Yapılan anlaşma kapsamında Somalı kadınların işlediği 22 bin havlu Ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak.

“Hedefimiz Somalı kadınların kooperatifleşmesini sağlamak”

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, şu şekilde konuştu: “KAGİDER, Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesi olarak el ele verip açtığımız ‘Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nin hedefi, Somalı kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak, eğitimlerle üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunmaktı. Bizler ilk adımı attık ve hedefimizi önümüze koyduk; ancak, bu merkezi katılımlarıyla ve üretimleriyle canlı kılan, burada bir hayat yaratan Somalı kadınlardır. Bu sebeple öncelikle, açılışımızdan bu yana eğitimini tamamlayan ve bu başarılarının kalıcı bir izi olarak sertifikalarını alan tüm kadınları tebrik ediyorum.”

Oktar, “Hedefimiz, kadınların kendi ayakları üzerinde ve kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesi. KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacağız, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile toplumsal etki de yaratacağımıza ve belki bir kartopu gibi çoğalarak büyüyeceğimize inanıyoruz. Soma belki bu anlamda bir pilot bölge olacak ve bizlere de yeni projelerde rehberlik edecek. KAGİDER olarak, bir strateji olarak benimsediğimiz noktalardan biri de özel sektör-sivil toplum-devlet işbirliğidir. Soma bize bu işbirliğinin gücü ile nasıl sonuçlar elde edebileceğimizi ve çözümler üretebileceğimizi gösteren değerli örneklerden biri oldu” dedi.

Tasarımlar Arzu Kaprol imzasını taşıyacak

Bölgede kadınların ekonomik ve sosyal yönden desteklenmesi hedefiyle açılan “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” için iki önemli işbirliği yapıldı. Buna göre, merkezde eğitim gören kadınlar, ev tekstili markası English Home tarafından üretilen havlulara nakış işledi. English Home’un 22 bin adetlik siparişi için 64 kadın çalıştı. Bu ürünler English Home mağazalarında Soma yararına satılacak. Diğer yandan Somalı kadınlar, dünyaca ünlü tasarımcı Arzu Kaprol tarafından hazırlanan tasarımları işleyecek ve ortaya çıkan ürünler Vodafone mağazalarında satılacak. Böylece, Somalı kadınlara geleneksel motiflerin ötesine geçerek çağdaş tasarımlara sahip el işi ürünler üretme olanağı sunulacak.

İki yılda 350 Somalı kadına ulaşılacak

Ağırlıklı olarak el işi üretimine yönelik eğitimlerin verildiği “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”nde bugüne kadar 68 saatlik tel kırma, 47 saatlik el nakışı ve 53 saatlik iğne oyası eğitimi verildi. Üretilecek ürünlerin alınan siparişlerin içeriğine göre belirlendiği merkezde, yaklaşık 100 Somalı kadın Vodafone paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak sunulmak üzere 16 bin bardak altlığı üretirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak hazırlanan Vodafone hediyeleri için ise 4 bin 250 lavanta kesesi işlendi. Soma Belediyesi tarafından özel olarak tahsis edilen bir binada hizmete açılan ve 50 kişi kapasiteli 2 nakış atölyesi, 1 bilgisayar odası, 1 seminer odasından oluşan “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”nde eşzamanlı olarak 200 kişiye eğitim verilebiliyor. İki yıl sürecek projenin sonunda toplam 350 Somalı kadına ulaşılması hedefleniyor.

 

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]