SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

‘Yardımseverlik için yaşlanmanız gerekmiyor’

Yayınlanma:
ABONE OL

Son dönemde mülteci sorununa dikkat çekmek ve mültecilere yardım sağlamak amacıyla dünya çapında büyük bir destek programı başlatan Hamdi Ulukaya, Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen Nexus Global Gençlik Zirvesinde konuştu.

70 ülkeden gelen 500’den fazla genç katılımcıya hitap eden Ulukaya, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük global mülteci kriziyle karşı karşıya olduğumuzu hatırlattıktan sonra bir çağrıda bulundu: “Yardımseverlik faaliyetlerinde bulunmak için yaşlanmanız gerekmiyor. Neden hemen şimdi harekete geçmiyorsunuz?” Konuşmasında Suruç’ta yaşanan bombalı katliama da değinen Ulukaya, tepkisini “Tartışmak bir işe yaramıyor. Artık yeter demeliyiz” sözleriyle ortaya koydu.

ABD’nin en çok satan yoğurt markası Chobani’nin kurucusu, son dönemde hayırseverlik alanında dünya çapında büyük adımlar atan Hamdi Ulukaya, Birleşmiş Milletler himayesinde düzenlenen Nexus Global Gençlik Zirvesinde gençlere hitap etti. Bu yıl beşinci kez düzenlenen zirveye Chobani Vakfı Başkanı Ruma Bose ile birlikte katılan Ulukaya, iş ve hayırseverlik ilişkisi konusundaki görüşlerini gençlerle paylaştı.

ULUKAYA’YA BÜYÜK İLGİ

2011 yılında kurulan Nexus, hayırseverlik faaliyetlerini ve sosyal destek yatırımlarını global çapta artırmak ve geliştirmek misyonuyla yola çıkmış bir organizasyon. Nexus’un halihazırda genç yatırımcılardan, sosyal girişimcilerden ve destekçilerden oluşan, 70 ülkeden 2.500’ün üzerinde üyesi var. Hedefleri çerçevesinde Birleşmiş Milletler’le de işbirliği yapan organizasyonun bu yılki zirvesine konuşmacı olarak pek çok girişimci, sanatçı, sporcu ve entelektüel katıldı. Zirvede sıcak bir sohbet havasında geçen bir oturuma konuk olan Ulukaya, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

‘Chobani Yolu: Girişimciler için İş ve Hayırseverlik Rehberi’ başlıklı oturumda konuşan Ulukaya, Chobani’nin kurulduğu ilk günden bu yana mülteciler konusunda büyük bir hassasiyet gösterdiğini ifade etti. Ulukaya’nın toplantıda anlattığına göre, şirket New York’ta bir fabrika kurduğunda ilk iş olarak, mültecileri istihdam etmek amacıyla kentteki mülteci merkezine başvurmuş. Ulukaya, o dönemde pek çok mülteci istihdam edildiğini, hatta şirketin o zamanki çalışanlarının neredeyse yarısının mültecilerden oluştuğunu ifade etti.

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Sohbet sırasında halihazırda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNCHR) bağışta bulunan en büyük şahsi destekçi olduğuna dikkat çekilen Hamdi Ulukaya, dünyada her üç saniyede bir kişinin yerinden edildiğini ve tüm kürede 60 milyondan fazla mülteci olduğunu özellikle vurguladı. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya olduğumuzu hatırlatan Ulukaya, bu ciddi meseleye özel sektör tarafından gösterilen ilginin çok düşük olduğunu ifade etti.
Ulukaya, şirketlerin mülteci sorunu gibi bir mesele hakkında nasıl fark yaratabileceklerine ilişkin soru üzerine tüm iş dünyasına bir çağrıda bulundu: “Yardımseverlik faaliyetlerinde bulunmak için yaşlanmanız gerekmiyor. İşinizi yaparken, etrafınızda bu kadar heyecan verici ve enerji dolu insan varken çok daha verimli ve yenilikçi olabilirsiniz. O zaman neden hemen şimdi harekete geçmiyorsunuz?”

Ulukaya daha sonra salonda bulunan gençlere doğrudan seslenerek şunları söyledi: “Siz dünyanın her yerinde insanlığa yardım etmek için lazım olan kalbe ve tutkuya sahipsiniz. Ülkelerinize dönüp bu sözü onlara da ulaştırırsanız, sorunları daha hızlı bir şekilde çözebiliriz. Ben, siz yeni nesil gençlerin aklına ve kalbine inanıyor, güveniyorum.”

Sohbetin son bölümünde Birleşmiş Milletler binasında ilk kez bulunduğunu ifade eden Ulukaya sözlerine şöyle devam etti: “Biz birleşmiş insanlığız. Herkes kazanmadan hiçbirimiz kazanmış ve kaybetmiş olmayacağız. Dünyanın bir köşesinde acı çekilirken, diğer bir köşesinde kutlama yapamayız. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dünya meseleleri konusunda hepimize eşit ölçüde sorumluluk düşüyor.”

‘ARTIK YETER DEMELİYİZ’

Konuşmasının sonunda geçtiğimiz gün Suruç’ta canlı bomba saldırısı sonucu hayatını kaybeden 32 gence de değinen Ulukaya, “Tartışmak bir işe yaramıyor. Artık yeter demeliyiz. Bu ölenler insan. Bu insanların hayatları ve düşleri var. Bireyler olarak daha önce hiç olmadığımız kadar güçlüyüz. Politikacılara ve temsilcilerimize doğru şeyi yapmalarını söyleyebiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

Yakın zamanda servetinin yarısını bağışlayarak Bill Gates, Warren Buffett gibi önemli isimlerin de içinde yer aldığı The Giving Pledge kampanyasına katılan Hamdi Ulukaya, tüm dünyadaki mültecilerin durumuna dikkat çekmek ve onlara yardım sunmak amacıyla Tent.org adlı kişisel bir girişim de başlatmıştı.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]