SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Türkiye’de Demokrasi

Yayınlanma:
ABONE OL

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ BİLGİ’DE TARTIŞILDI

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından 18 Haziran 2015 tarihinde “Türkiye ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” adlı panel düzenlendi. Seçim sonrası Türkiye’nin girdiği yeni döneme ve demokrasi gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı etkinlikte, sorunların yanı sıra çözüm önerileri de konuşuldu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesi’nin beraber düzenlediği “Türkiye ve Demokrasiyi Yeniden Düşünmek” panelinde hukuk, insan hakları, katılım, sosyal eşitsizlik başlıkları üzerinden Türkiye değerlendirmesi yapıldı.

Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur’un yaptığı panele, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve AİHM Eski Yüksek Yargıcı, Eski Milletvekili Dr. Rıza Türmen katıldı.

Panelin açılış konuşmasını da yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, “7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’nin girdiği yeni dönemi değerlendirmek için bir araya geldik. Kutuplaşmanın üst seviyesine geldik diyebiliriz. Bu seçimler Türkiye’ye yeni bir dönem açıyor. Umarım dönemin ardından Türkiye normalleşmeye başlar” dedi.

“Güçsüzlerin Gücü: Türkiye’de İnsan Hakları” kitabının yazarı AİHM Eski Yüksek Yargıcı, Eski Milletvekili Dr. Rıza Türmen, “Küreselleşme öncesi ulusçuluk anlayışından uzaklaşmak gerekmektedir. Birçok açıdan ulus devletlerin gerçek dünya ile ilgisi kalmadı” dedi. Temsili demokrasinin sonuçlarına da değinen Rıza Türmen, “Temsili demokrasi, çoğunlukçu rejimlerde farklılıklara izin vermez. Farklılıklar, kimliğe, kimlikler de siyasete dönüşmekte” dedi.

Bağımsızlık, egemenlik, demokrasi gibi kavramların değiştiğini söyleyen AİHM Eski Yüksek Yargıcı Dr. Türmen Ortadoğu’da, Batı’da ve Türkiye’de yaşanan hareketlenmeleri değerlendirdi. Türmen, “Hareketlerin kaynakları ve sonlandıkları yerler aynı olmasa da ortak noktaları bulunuyor. Yunanistan’da SYRİZA, İspanya’da Podemos gibi örnekler dünyanın farklı yerlerinde yeni denemeler olduğunu gösteriyor” dedi.

Üç fakülte dekanının katıldığı panel, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun konuşması ile devam etti. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu anayasal durum ve yasaların birbirine olan ilişkisinden, yargı ve siyaset arasındaki ilişkiden bahsetti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ise panelin son konuşmasını yaptı. Konuşmasına güç kavramı hakkında alıntılar yaparak başlayan Tarhanlı, yasaların üstünün çizildiğini ve idari tasarrufların yasaların önüne geçtiğini belirtti.

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]