SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Felçte Hipnoz Umudu

Yayınlanma:
ABONE OL

Hipnoz felçlilere umut oldu

İbrahim Tatlıses’e hipnoz önerisi

Hayatın birçok alanında yararlanılan hipnozun tıpta kullanımıyla ilgili yapılan araştırmalar, felçliler için yeni bir umut kapısı oldu.

‘Tıbben yapılabilecek bir şey kalmadı’ denilen hastalar üzerinde yapılan uygulamalar birçok felçli insanın hayatını değiştirebiliyor. Çünkü, bilimsel araştırmalar, felçlilerin tedavisinde hipnotik süreçlerden yardım alınabileceği hipotezini destekliyor.

Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, ABD’de, Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Massachusetts General Hospital Athinoula A. Martinos Biyomedikal Görüntüleme Merkezi tarafından gerçekleştirilen önemli araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:

ABD’DE 6 VAKA ÜZERİNDE DENENDİ

“Araştırmanın adı ‘İnme (felç) Sonrasında Hipnozun Rehabilitasyon Amaçlı Kullanımı: 6 Vaka Çalışması.’ Bilimsel araştırma, altı kronik inme hastası denek üzerinde yapılan klinik bir pilot çalışmadan elde edilmiş niteliksel sonuçları içeriyor.

Hipoteze göre, kronik inme hastalarında uygulanacak hipnotik bir prosedür, paretik (kısmi felçli) üst ekstremitenin (üst vücut, eller, kollar) bozulan motor fonksiyonuna katkıda bulunduğu düşünülen öğrenilmiş kullanmamanın tedavisine katkı sağlayacak.

Kullanılan hipnotik prosedür, her deneği zorlayacak motor beceri gerektiren işlerin seçimi, sonra motor beceri gerektiren zorlayıcı işin inme olmadan önce yapılışının zihinde canlandırılmasıyla şu anda yapılışının zihinde canlandırılmasının sırayla gerçekleştirilmesi;

Motor beceri gerektiren zorlayıcı işin şu anki yapılışının zihinde canlandırılması ile aktif-uyanık hipnoz altındaki yapılışının zihinde canlandırılmasının sırayla gerçekleştirilmesi;

Zorlayıcı işin aktif-uyanık hipnoz altında yapılışının zihinde canlandırılmasıyla gerçekten fiziki olarak yapılışının sırayla gerçekleştirilmesini içeriyor.

MOTOR FONKSİYONLARDA DÜZELME GÖZLENDİ

Bu prosedürün ardından, hastaların motor fonksiyonlarda düzelmeler gözlemlendi. Hastaların hareket açıklığında, nesneleri kavrama güçlerinde artış olurken, paretik üst ekstremite spastisitesinde yani üst vücuttaki felçlilik durumunda azalma oldu. Bu prosedür sonunda, denekler tutarlı bir şekilde dış görünüşlerinde düzelme olduğunu, kişisel motivasyonlarının ve paretik uzuvlarıyla ilgili farkındalıklarının arttığını ve paretik uzuvlarıyla motor beceri gerektiren işleri yapmak için daha az çaba harcadıklarını ifade ettiler.

Bu niteliksel gözlemler, inme sonrası öğrenilmiş kullanmamanın tedavisinde hipnotik süreçlerden yardım alınabileceği hipotezini desteklerken bu alanda daha çok araştırma yapılmasına kapı araladı.”

FELÇ KALAN ÖĞRETMEN 45 GÜN SONRA YÜRÜDÜ

Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, aynı yöntemin Türkiye’de de başarıyla uygulandığını bir vaka üzerinden şöyle anlattı:

“Motosiklet kazasından sonra üst üste geçirdiği beyin ameliyatlarıyla taburcu edilen genç öğretmen A.E.’nin sol tarafı felç olmuştu. Sol yanı kaskatıydı. Bütün tedaviler uygulandıktan sonra taburcu edilen 28 yaşındaki genç öğretmen için “Biz yapabileceğimiz her şeyi yaptık, fizik tedavilere devam edeceksiniz. 2 yılda da düzelebilir, 20 yıl beklemek de gerekebilir” denilmişti.

Fizyoterapistinin bizim çalışmalarımıza gözlemci olarak katılmasını şart koşarak yürütülen hipnoz çalışmasında ayda 8 seans uygulandı. 45 gün sonra sol kolunu %40 hareket ettirebiliyor, adım atıp kendi başına yürüyebiliyor ve sol el parmaklarını kullanabiliyordu. Genç öğretmenin konuşması da anlaşılır düzeye geldi.”

İBRAHİM TATLISES’E DE UYGULANABİLİR

Başkak, psikolojik kökenli felç vakalarında çok daha etkili olabilen hipnozun, kazalar ve dış etkilere bağlı travmalar sonucu oluşan felç vakalarının tedavi süreçlerine de önemli katkılar sağladığını vurguluyor.

Başkak’ın açıklamaları İstanbul ‘da uğradığı silahlı saldırı sonucu sol tarafı felç kalan ve ABD’de tedavi gören ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in durumunu akla getirdi.

Başkak, bir soru üzerine Tatlıses’in durumu ile ilgili yaptığı açıklamada, Tatlıses’in tedavisini yürüten doktorlara da danışılarak hipnoz uzmanlarından destek almasının elbette fayda sağlayabileceğini söyledi.

18’İNCİ YÜZYIL’DAN BERİ UYGULANIYOR

Başkak, 18’inci Yüzyıl’dan beri uygulanan yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

“18’inci Yüzyıl’da Anton Mesmer’in manyetik pas temelli hipnoz yaklaşımlarıyla felçli hastalarda çok ciddi olumlu sonuçlar alındığı biliniyor. İlerleyen zamanlarda hipnozla ilgili yeni keşifler ve bilinçaltı süreçlere tesir etme imkanlarıyla günümüzde tedaviye rağmen felçli hali devam eden hastalarda hipnoz desteğiyle çok şaşırtıcı sonuçlar alınabiliyor.

Felçli hastalarda genellikle moral motivasyon düşüktür. Çakılı kalmanın sıkıntısı birçok depresif duyguyu körüklemekte ve hastaları bir çökkünlük içerisine sürükleyebilmektedir. Öncelikle kişilerdeki bu çökkünlük hali hipnoterapi ile bertaraf edilmeye çalışılır ve en nihayetinde bilinçaltı düzeyde sinir sisteminin etkinleştirilmesine yönelik çalışmalarla felçli uzuvlara bilinçaltı düzeyde hükmedebilme amacı hedeflenir.

Hipnozla yürütülen bu zihinsel çalışmalar ve felçlilerde hipnozun uygulanması için temel koşul kişi ile hipnoz uzmanının iletişim kurabilmesidir. İletişim kurabilecek düzeyde olan her türlü felç vakasında hipnozun psikolojik ve fiziksel iyilik durumuna etki etme şansı daima denenmeye değer düzeydedir.”

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]