SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İMSAD BAŞKANI HİNGİNAR: “TÜRKİYE NEPAL’İ YAŞAMAMALI”

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, “Son yüzyılda ve 1999 depreminde yaşadığımız büyük kayıpların ardından maalesef hala Türkiye’nin depreme hazırlıklı olduğunu söyleyemiyoruz. Bu nedenle Nepal depremi ile yaşanan felaket ülkemizde ‘Güvenli Yapıların inşası için’ bir alarm olarak değerlendirilmeli, insan yaşamını tüm değerlerin üstünde tutan yasal, sosyal ve toplumsal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir” dedi.

Nepal’in başkenti Katmandu yakınlarında 25 Nisan’da meydana gelen 7,8 şiddetindeki depremi değerlendiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye’de ‘Deprem ve Güvenli Yapılar’ ile ilgili alınması gereken acil önlemler konusunu gündeme taşıdı. Nepal’de yaşanan deprem felaketinin ardından bir hafta geçmesine rağmen yaşamını kaybedenlerin sayısının artmaya devam ettiğini söyleyen Fethi Hinginar, 7 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Nepal depreminde bilançonun her geçen gün ağırlaştığı yönünde gelen haberlerden büyük üzüntü duyduklarını belirtti.
Japonya örneğinde olduğu gibi doğal afetlerin günümüz dünyasında artık toplumların yazgısı olarak değerlendirilmediğini vurgulayan Türkiye İMSAD Başkanı Hinginar, önceden alınan tedbirler, yapılan düzenlemeler ve kurulan sistemler sayesinde can ve mal kayıplarının önlenebildiğini söyledi. Hinginar, “Son yüzyılda ve 1999 depreminde yaşadığımız büyük kayıpların ardından maalesef hala Türkiye’nin depreme hazırlıklı olduğunu söyleyemiyoruz. Bu nedenle Nepal depremi ile yaşanan felaket, ülkemizde ‘Güvenli Yapıların inşası için’ bir alarm olarak değerlendirilmeli, insan yaşamını tüm değerlerin üstünde tutan yasal, sosyal ve toplumsal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir” dedi.
17 Ağustos Kocaeli depreminden bu yana 16 yıl geçtiğini, ancak bu uzun süreye rağmen ülkemizde ‘Deprem ve Güvenli Yapılar’ konusunda alınması beklenen acil önlemlerin bütün olarak işlerlik kazanmadığına işaret eden Fethi Hinginar, “Türkiye’de ivedilikle Sivil Deprem Platformu’nun oluşturulması ve Deprem Stratejisi Eylem Planı’na katılımcılığın artırılması beklenmektedir. Ülkemizde önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan ‘Ulusal Bina Yönetmeliği’ de bu kapsamda bir an önce çıkarılması beklenen acil gündem konularımız arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
SİVİL DEPREM PLATFORMU’NUN ÖNCELİĞİ
Fethi Hinginar; üniversiteler, meslek odaları, yerel kuruluşlar ve STK’ların görev alacağı geniş katılımlı Sivil Deprem Platformu’nun, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonunda bir an önce hayata geçirilmesini, Türkiye’nin doğal afetler karşısında alacağı öncelikli tedbirlerinden biri olarak nitelendirdi. Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı’nın (UDSEP 2023) yayınlandığını ancak plandaki ilerlemenin geniş katılımlı Sivil Toplum Platformu ile paylaşıldığı takdirde tabana mal olacağını vurgulayan Hinginar, “Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı, şeffaf bir şekilde raporlanarak, eksik kalan ve/veya aksayan unsurları tamamlanmalı ve gerektiği takdirde üzerinde revizyonlar yapılmalıdır” dedi.
Bazıları standartlarla ve birbiriyle çelişen çeşitli yönetmelikler yerine, bu yönetmeliklerin hepsini kapsayacak Ulusal Bina Yönetmeliği’nin çıkarılması konusunun da uzunca bir süreden beri Türkiye yapı sektörünün gündemindeki öncelikli konulardan birisi olduğunu kaydeden Fethi Hinginar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik ve Deprem Tehlikesi Haritası’nın güncellenmesi çalışmaları bilindiği üzere AFAD koordinasyonunda yapılmaktadır. Bununla birlikte Türkiye İMSAD olarak özellikle vurgulamak isteriz ki, Türkiye’de acilen ‘Ulusal Bina Yönetmeliği’ çıkarılmalıdır. Yönetmeliği’nin dayandırılacağı yapı kanunu çalışmaları da bu paralelde tekrar ele alınabilir. Yönetmelikte hangi işin, hangi standarda göre yapılacağının belirtilebilmesi için de standart çalışmalarının tercümeye dayalı olmaktan çıkarılarak, araştırmacı ve çözüm üretecek bir zeminde yürütülmesi gerekmektedir”.

İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]