SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Önce Sağlık

Yayınlanma:
ABONE OL
Önce  Sağlık

Çarşılarımızın vaz geçilmez mekânlarından biri de lokantalardır. Yemek hizmeti veren lokantalar, sundukları yemeklere göre; Lokanta, kebapçı, iskenderci, dönerci, köfteci, çorbacı, lahmacuncu gibi adlar alırlar.  Hamburgerci, dürümcü, pizzacı ve çiğ köfteciler de bu sınıftandır.

 

Bu çiğ köftecilerinden biri de Irmak Çiğ Köfte’dir. Kartal Tamirhane Çınar Caddesi’nde bulunan Irmak Çiğ Köfte ve Kebap Salonu, Çorba, ev usulü çiğ köfte, kebap çeşitleri, künefe, ayran, şalgam gibi değişik tat ve çeşitleri ile çevre esnaf ve yüzlerce ailenin ilk tercihi arasında yer alıyor.

 

“Sağlık olsun”, “Cana geleceğine mala gelsin”, “Her şeyin başı sağlık” gibi atasözlerimiz, sağlığa verdiğimiz önemin birer göstergesidir. Zira kâinatın en değerli varlığı insan, insanın en önemli hakkı yaşama hakkı, yaşama hakkının temeli de sağlıktır.

 

Evden çıktınız, çarşı pazar gezip, açıktınız, ne yaparsız? Sulu veya et lokantası, kebapçı veya köfteci tanıdık bir lokantaya girip, bir masaya oturursunuz, değil mi?

 

Elinde çatal ve bıçak, masanıza bir garson gelir, siparişinizi alan garson masanıza bir sepet ekmek ve bir şişe su koyar. Müşterinin istediği yemek için ne kadar ekmek gerekir. Müşteri ne kadar ekmek yer?  Sorgulanmaz, bu sebeple de hemen her müşteriden sonra, ekmek sepetinde bir miktar ekmek kalır.

 

Kalan ekmek ya çöpe atılır ya da yeniden bir başka masaya servis edilir. Çöpe atılan ekmek için: “Yazık”, “Günah”, “İsraf” deriz, oysa artan ekmeği ikinci kez bir başka müşteriye servis etmek daha büyük günah ve daha büyük bir israftır.

 

Çünkü az önce o ekmek birinin önündeydi ve biz biliyoruz ki; birçok hastalık, hava, tükürük ve temas yolu ile insandan insana geçer. Aynı ekmeğin bir veya bir kaç defa faklı kişi ve masalara gelmesi ise bir hastalığın bir başka müşteriye bulaşması demektir. Ve hiçbir lokantacının müşterisine hastalık bulaştırmaya var olan hastalığı yaygınlaştırmaya hakkı yoktur.

 

Geçen gün, Irmak Çiğ Köfte Salonu sahipleri ve çalışanları ile bu konuyu konuştum. Bana “Hocam, siz yerden göğe kadar haklısınız. Bir ekmek masaya bir defa gelir, artan ekmek yeniden bir başka müşteriye servis edilmez.

 

Biz siparişi alıp, sepete bir miktar ekmek koyuyor, ekmek bittiğinde yeniden takviye yapıyoruz.  Yinede sepette ekmek artarsa o ekmeği, bir başka yerde biriktirip, toplayıcılara veriyoruz. Toplayıcılar da, bizden aldıkları ekmekleri; tavuk, inek gibi hayvanlara veriyorlar. Yakın çevredeki esnaf arkadaşlar da bizim gibi yapıyorlar. Yani bizde ve bu çevrede sorun yok.” dediler.

 

Bazı yerlerde sepet içinde ya da kebap yanında gelen ve yemek sonrası artan ekmeği görüyor ve sağlık konusunda ister istemez endişe duyuyorum. Sepete veya tabağa neden bu kadar çok ekmek konuluyor, bilmiyor ve anlamıyorum. Ancak bu yanlışın düzeltilmesini istiyorum.

 

İnsan sağlığı ve ekmek israfına hassasiyet gösterten tüm lokantacılara teşekkür ediyor, müşterilere sağlık, lokantacılara da helal kazançlar diliyorum.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]