SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Cevizli Tekel’in yıkımına karşı eylem yapıldı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Mimarlar Odası’nın da aralarında bulunduğu Cevizli Tekel Dayanışması ve bazı Sivil Toplum Kuruluşları, Cevizli’deki tescilli fabrika yapılarının yıkımına ruhsat veren CHP’li Kartal Belediyesi önünde eylem yapıldı.

 

 
Kartal Belediyesi ruhsat verdi.
Kartal Belediyesi 4 Temmuz 2014’te fabrika binalarının yıkımı için yıkım ruhsatı verdi. Geçen hafta, yıkımın başladığını tespit ettiklerini söyleyen Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, arazide Cumhuriyet döneminin Endüstriyel mirası olan fabrikaların yıkılarak yerine yeni binalar dikileceğini, bölgenin yapı yoğunluğunun da artırılacağını söyledi. Muhcu, “Kamuoyundan saklanarak bir yıkım ruhsatı verilmiş. Arazi Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz denebilecek bir rakamla tahsis edildi. Tahsisin durdurulması ve imar planlarına karşı açılan davalar hâlâ sürüyor” dedi.

 
Basın açıklamasından sonra sloganlar eşliğinde yürüyüş yapan grup olaysız şekilde dağıldı.

 

cevizli-tekel-dayanismasi
İşte o basın açıklaması:

 
Basın ve Kamuoyuna

 
Küresel Sermaye’nin yaşam alanlarımıza dönük baskıları gün geçtikçe artmaktadır.

 

Kentler,sermayenin taleplerine hizmet eden bir anlayışla şekillenmektedir.Bu doğrultuda ülkemizde egemen olan ranta dayalı sermaye birikim politikaları da AKP iktidarı elinde inşaat sektörü ile bağlantılı olarak arazi ve mülkiyet düzenlemelerine dayanmaktadır.

 
Tüm kentlerimizde ve kırsal alanlarımızda; bilimsel planlama anlayışından yoksu,kamu ve toplum yararını gözetmeyen,insanı,yereli,kültürü yok sayan,ayrıcalıklı imar haklarıyla donatılmış rant odaklı projeler gerçekleştirilmekte ve kültürel varlıklarımız,doğal kaynaklarımız yok edilmektedir.

 
Yağmaların sonucunda elde edilen rant, geçen yıl bugün ayakkabı kutularında ortaya saçılmış,hırsızların yargılanmasını önlemek için hukuk düzenine açıkça müdahele edilmiş ve suçlular aklanmıştır.
İktidar Partisi çıkardığı Torba Yasalarla bu yağma sürecinin önünde engel olarak gördüğü tüm mevzuatı,hukuksuz olarak yeniden şekillendirmektedir.
Yolsuzlukların ve iş cinayetlerinin üzeri örtülürken açlık sınırının bile altında güvencesiz çalıştırılan işcilerin sağlıklı yaşam hakları için,tüm bu yağma düzenine karşı kamu yararı için mücadele eden TMMOB ve bağlı odakları iktidar tarafından yok edilmek istenmektedir.
Hukuku,demokrasiyi,bilgiyi,etik değerleri,kamu yararını ve denetimi dışlayanbu gelişmeler;yaşam mücadelesi veren halkımız,bilim,kültür,meslek insanları açısından kabul edilemez.Bu yağmacı anlayışla mülkiyeti hazineye ait olan Cevizli Tekel Kamusal Alanı’nın büyük bir kısmı; tek katılımlı ve adrese teslim bir ihaleyle,başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı,mütevelli heyetinde M.Oltan Sungurlu ve Ali Ülker’in bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesi’ne neredeyse bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsis edilmiştir.

 
Bizler, 2009 yılından beri Cevizli Tekel Alanı’nın halkın kullanımına açık Park Alanı olarak düzenlenmesi için mücadele ediyoruz.Bu süre içinde mücadelemize ortaklaşarak bir çok görüşme yaptığımız Kartal Belediyesi yetkilileri, alan içinde Endüstriyel Miras olarak tescillenmiş olan ve bizim de ısrarla mevcut halleriyle korunmasını talep ettiğimiz yapıların Yıkım Ruhsatlarını, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda onaylanmıştır. Ve birkaç gün önce de bu yapıların yıkımına başlamıştır.

 

 
-Kartal Belediyesi yetkililerinin anayasal ve kurumsal sorumluluklarını göz ardı ederek verdikleri Yıkım Ruhsatları iptal edilmeli ve alan içindeki yıkım derhal durdurulmalıdır.
-V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verrilen ve 2863 sayılı Koruma Kanunu’na aykırı yıkım kararı iptal edilmelidir.

 
-Bilim yuvası olma iddiasındaki İstanbul Şehir Üniversitesi “Bölgede tek kalmış yeşil alanda” üniversite kampüsü yapma ısrarından vazgeçmelidir.

 
-Tekel Alanı içinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ettirilmeli ve kazı çalışmalarının önünde engel olarak görünen tahsisler iptal edilmelidir.

 
-Arkeolojik kazı çalışmaları tamamlanmadan alan içinde herhangibir planlanma ve yıkım işlemi yapılmamalıdır.

 
-Cevizli Tekel Kamusal Alanı,doğal ve arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak,içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte halka açık park olmalıdır.

 
-Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının Toplanma Alanı olarak düzenlenmelidir.

 
Hafıza-ı Beşir Nisyan ile maluldür,
Ama biz unutmadık,unutmayacağız.
Bizim olanı,bizden çalınanı geri istiyoruz!

 
Cevizli Tekel Dayanışması

Haber: Halil YIlmaz

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]