SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bizim fıtratımızda mücadele var !

Yayınlanma:
ABONE OL

Pendik Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Ayşe Ayla Taygaroğlu, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 80. Yılı nedeni ile İBB Meclisinde gündem dışı bir konuşma gerçekleştirdi; “Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir” sözlerine yer vererek net mesaj verdi;

Cumhuriyet kadını olarak bizlere verilen hakların mücadelesi için kenetlenmeliyiz. Dün olduğu gibi bugün de haklarımız için mücadele etmeye devam etmeliyiz. Neyse ki bizim fıtratımızda mücadele vardır.
Pendik Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Ayşe Ayla Taygaroğlu’nun Türk kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 80. Yılı nedeni ile İBB Meclisinde gündem dışı bir konuşma metni:
5 ARALIK SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞİNİN 80. YILDÖNÜMÜ
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, 1926-1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930’da belediye seçimlerinde seçme, 1933’te çıkarılan Köy Kanunu’yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te Anayasa’da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır.

191 milletvekilinin imzasıyla önerilen “Kadınların milletvekili seçilme” hakkı yasa tasarısı kabul edilmiş ve 8 Şubat 1935 de yapılan ilk genel seçimlerde kadınlar ilk defa oy kullanmışlardır. Avrupa’da pek çok ülkede kadınlar oy kullanamazken, seçilemezken 18 Kadın milletvekilimiz olmuştu o yıllar.
Cumhuriyetin kazanımları aynı zamanda bir kadın devrimidir. Ama bu kazanımlar pek çok çevreler tarafından bugün dahi dile getirildiği gibi kadına altın tepside sunulmadı. Bilimsel, siyasal ve kültürel alanlarda mücadele eden sayısız ve isimsiz kadınlarımız oldu. İsimsiz diyorum çünkü kadın kimlikleriyle kendilerini ifade edebilmeleri olası değildi. Bu nedenle pek çoğu erkek adı kullanmış, erkek kılığına bürünmüşlerdir ve tarih yakın döneme kadar hep erkek tarihçiler tarafından yazılmıştır.

Bizler; Nene Hatun’un torunlarıyız. Aziziye Tabyası’nın düşman eline geçmesi üzerine, üç aylık bebeğini emzirdikten sonra, “Seni bana Allah verdi, ben de O’na emanet ediyorum” diyerek, birkaç saat önce şehit düşen ağabeyinin tüfeğini alıp vatan savunmasına koşan Nene Hatun. Ve bizler Şerife Bacı’nın torunlarıyız. Cepheye taşıdığı mermi karın altında ıslanmasın diye, bebeğinin örtüsünü taşıdığı mermiye örten, soğuktan ölen bebeğinin acısına, Vatan sağ olsun diye göğüs geren, Vatanını evladından üstün gören Şerife Bacı’nın.

Ben bir cumhuriyet kadını olarak, vatanını düşmanlardan kurtarmak için savaşan, sonrasında çağdaş, laik ve demokratik bir cumhuriyet mücadelesi veren tüm kadınları ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere her zaman kadın haklarından yana olan insanları saygı ve minnetle anıyorum.
Atatürk’ün Kadın Hakları konusundaki görüşleri ve gerçekleştirdikleri, çağının çok ilerisine geçmişken Günümüzde bu haklar, yeni anlamlara kavuşmuş durumda. Bunlar arasında kadına fiziksel ve psikolojik şiddet uygulama, kadının yaşama hakkını elinden alma, yaşamasına göz yumuluyorsa en temel hak ve özgürlüklerine müdahalede bulunma, seçim yapma şansını ortadan kaldırma sayılabilir.

Bugün 260 bin kız çocuğu 2. Kademe eğitime gönderilmedi. Çocuk gelinler, çocuk işçiler her geçen gün artmakta. Kadını insan olarak değil, aile ferdi olarak tanımlayan bir anlayışla toplumsal cinsiyete dayalı şiddet Türkiye’de giderek normalleşip olağanlaşmakta; şiddet, tecavüz, cinayet, taciz, sömürü, ücrette eşitsizlik gibi konulara tepkisizlik büyümektedir. Bu nedenle, Türkiye’de kadın cinayetleri son 10 yılda yüzde bin 400 arttı. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2013’ün sadece ilk dokuz ayında bu rakam 842’ye ulaştı. Öldürülen kadınların 25 i koruma talep etmişken 18’i koruma alabildi.

Kadın ve erkeğin farklı yaradılışlara sahip olduğu üzerinden, eşitlik söylemini yok etmeye çalışmak, böyle mesajlar vermek, tüm toplumu olumsuz etkiler ve etkiliyor. Kadın ve erkek arasındaki fiziksel farklılıklar, onların çağdaş hukuk önünde hak ve özgürlükler açısından eşit olmalarını engellemez; engellememelidir. Kadını, fiziksel farklılıklar nedeniyle aşağılayan, eve kapatan ve ona “yalnızca anne olacaksın” diyen ve kutsal analık duygusunu bile kafasındaki eşitsizlik anlayışına gerekçe yaratmak için sömüren anlayış, çağdaş hukukun eşitlik ilkesini tasfiye etmeye çalışmaktadır. Dünya Ekonomik formu Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre Türkiye 142 ülke arasında 125. Sırada yer alıyor. Biz Kadınlar olarak bu ayıptan kurtulmak için kenetlenmeliyiz. Dün olduğu gibi bugün de haklarımız için mücadele etmeliyiz, ediyoruz. Neyse ki bizim fıtratımızda mücadele vardır. Bu düşünceler ışığında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 80. yılını kutlarken, uğradıkları her türlü haksızlığın son bularak, toplum içinde eşit bireyler olarak yer almalarını diliyorum. Saygılarımla, İBB Meclis Üyesi Ayşe Ayla Taygaroğlu

İlgili Haberler

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]