SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ergaz’ın istikrarlı yükselişini Abubekir Yağız anlattı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Erzurum’un yükselen değeri Ergaz’ın Türkiye genelinde  istikrarlı büyümesi ve akaryakıt sektöründeki hamlesini ERGAZ Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Yağız anlattı.

1978 de faaliyete başlayan ve bugün itibariyle 738 ortağıyla, SPK ya tabi, halka açık bir şirket olan, kurulduğu günden beri kar payı dağıtan, oluşturduğu marka gücüyle, dinamikleriyle ve alt yapısıyla büyümeğe müsait, Türkiye’nin ilk 500 büyük kuruluşu içinde yer alan ERGAZ yeni markası BLUEPET ile şimdide akaryakıt sektöründe hizmet veriyor…

ERKHABER / ERZURUM-1978 de faaliyete başlayan ve bugün itibariyle 738 ortağıyla, SPK ya tabi, halka açık bir şirket olan,  kurulduğu günden beri kar payı dağıtan, oluşturduğu marka gücüyle, dinamikleriyle ve alt yapısıyla büyümeğe müsait, Türkiye’nin ilk 500 büyük kuruluşu içinde yer alan ERGAZ yeni markası BLUEPET ile şimdide akaryakıt sektöründe hizmet veriyor.  Dünyadaki yaşanan krizlere rağmen Türkiye istikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden ERGAZ Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Yağız ERGAZ’ın hikayesini ERKHABER dergisine anlattı.  

Ergaz plazaonunde

ERK HABER: ERGAZ Erzurum merkezli bir firmamız. Erzurum’da doğdu ve büyüdü. Bu gün de petrol işine girdi. Biraz bize ERGAZ’ın hikayesini anlatır mısınız? Başlangıçta Erzurum’da nasıl bir ruhla hareket edildi, Bu günlere nasıl gelindi?

EBUBEKİR YAĞIZ: ERGAZ 1975 yılında kurulmuş, çok ortaklı, SPK ya tabi, Türkiye’de çok ortaklı şirket anlamında örnek gösterilen, başarılı olmuş bir şirket.

Özellikle biz Erzurumluların kolektif hareket etme konusunda gerçekten hiçbir zaman başarılı olamamış bir sicilimiz var, ancak ERGAZ bunu kırdı ve herkese bir örnek oldu. ERGAZ, LPG ile yani tüp gazla işe başladı. Erzurum’a ilk tesisini kurdu ve stoklama noktasında büyük çapta yatırımı Erzurum’a yaptı. Daha sonra Türkiye’nin yedi bölgesinde bu çalışmalarımızı devam ettirdik. Ulusal bir marka olarak ilk beş yüz sanayi kuruluşu içerisinde yer alıyoruz.

ERGAZ, ayrıca inşaat sektöründe de faaliyet gösteriyor.ERGAZ İnşaat olarak bir anonim şirketimiz daha var, bu şirketimiz de hem yapsat şeklinde faaliyet gösteriyor hem de alt yapı ihalelerine giriyor.

Ergaz-sinan-orkun

Bundan bir buçuk yıl önce BLUEPET markasıyla, petrol lisansı aldık. Bununla ilgili de çok iddialıyız, gerek alt yapı, gerek finansal güç gerekse de tecrübe itibarıyla başarılı olacağımıza inanıyoruz. Türkiye’de yeni bir vizyon oluşturma çabasındayız. Bayilerle bire bir ilişki, halka kaliteli ve sigortalı ürün sunma noktasında iddialıyız. Bizim bu sektörde mücadelemiz tabi ki kolay değil, bir tarafta uluslar arası markalar var. Onların ekonomik güçleri, reklam güçleri var, En zoru da milletimizin alışkanlıkları var, bu alışkanlıkları değiştirmeyi zamanla başaracağımıza inanıyoruz. Bu çabayı verirken bir taraftan da enerji sektöründeki hukuk dışı faaliyetlerle mücadele ediyoruz. Bu konuda siyasilerimizin ve bürokratlarımızın cesur olmalarını gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. Biz sanayiciler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Halkı da bilinçlendirmek gerekiyor.

Ergaz-yonetimi-mudurleri

BAŞARININ SIRRI İHLAS VE SAMİMİYET

ERK HABER: Röportajın başında da söyledim, ERGAZ Erzurum için önemli bir girişim. ERÇİMSAN’dan sonra çok ortaklı kurulan tek şirketimiz. Ne yazık ki Erzurum bu konuda çok başarılı değil. Siz ERGAZ olarak bunu nasıl başardınız?

EBUBEKİR YAĞIZ: 1973’lerde biliyorsunuz Türkiye’de tüp kuyrukları vardı. Yağ, şeker, sigara kuyrukları vardı. 1973’te Allah Rahmet etsin babam rahatsızdı. Biz on kardeşiz, en küçükleri benim en büyüğümüzde şirketimizin kurucusu olan Mustafa Yağız ağabeyim. Ağabeyimin başlangıçtaki niyeti Erzurum hayvancılık bölgesi ve burada deri sanayi üzerine bir işletme kurmaktı. Bir gün eve misafirler geliyor ve evimizde tüp yok. Bundan ağabeyim çok etkileniyor ve tüple ilgili yatırım yapma kararı alıyor. Allah rahmet etsin ağabeyim Almanya’da çevresine öyle bir güven vermiş ki “ ben tüp gaz üzerine çok ortaklı bir şirket kuracağım” dediğinde hiç kimse bir teminat beklemeden, herhangi bir evrak istemeden, bir mektup kağıdı üzerine sadece verilen paralar yazılarak ağabeyim para toplamış, çantası parayla dolmuş. Tabi aynı şekilde Erzurum’da da çevresinde tanıdığı insanlar bu işe para yatırmışlar. Üçte iki sermaye yurtdışından üçte bir sermaye de yurt içinden olmak üzere şirketimizi kurmuş.  Sermaye oluştuktan sonra, iyi niyet, samimiyet ve ihlas işin içine giriyor. Bu konuda da biz hiçbir ortağımızı mağdur etmedik. Herkese hak ettiğini verdik. 1978 yılında üretime başladık ve o gün bu gün ortaklarına kar payı veriyor. Bu güne kadar 20 milyon markın üzerinde ortaklarımıza kar dağıtmış durumdayız. Burada biz küçük hesaplar peşinde koşmadık. Hedefimiz hep faydalı olmak oldu; önce millete, sonra devlet, şirkete ve ortaklara faydalı olma gayesiyle hareket ettik. Ve sonuç ta da, senin niyetine göre Allah sana yardım ediyor, Allahın yardımıyla bu gün tek kuruş borcu olmayan ve bankalardan hiç kredi kullanmadan, kendi öz kaynaklarıyla bu günlere gelmiş bir şirketiz.

Şimdiki programımız Erzurum’da, Organize sanayi bölgesindeki yerimizde  petrol, dizel ve benzin stoklama yatırımı yapmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 3,5 milyon dolar bu yatırım için bütçe ayırdık. Bunun için proje çalışmalarımız devam ediyor.

Bunun haricinde Erzurum’da özel okul ihtiyacını karşılama noktasında eğitim yatırımları planlıyoruz. Yeni yıl itibariyle süreci başlatmış olacağız, İnşallah 2015-2016 eğitim öğretim sezonunda , tam kapasiteli ve modern bir okulla eğitim yatırımlarımızı da Erzurum’dan başlatıp, tüm Türkiye’ye yaymayı amaçlıyoruz.

Ergaz Abubekir yagi-plazaonu

ŞİRKETİ DEĞİL YÖNETİMİ TAŞIDIK

ERK HABER: Siz aynı zamanda Erzurum’dan da göçmüş bir firmasınız. Erzurum’dan giderken çok eleştirilmiştiniz, bende eleştirenler arasındaydım. Bu gün gelinen noktada iyi göçmüşsünüz diyoruz. O süreçle ilgili neler söyleyeceksiniz?

EBUBEKİR YAĞIZ:  Aslında o dönemde biz bunu çok iyi anlatamadık, biz Erzurum’dan taşınmadık, sadece üst yönetimi biz İstanbul’a getirdik. Şöyle ki Erzurum’da olduğunuz zaman Erzurum kadar düşünebiliyorsunuz, İstanbul’da olduğunuz zaman İstanbul kadar düşünebiliyorsunuz. Ticarette bir amaç var o da meşru bir biçimde kazanmak. Biz ticaretimizi büyütmek için batıya geldik. Zaten biz İstanbul’a gelirken ticaretimizin yüzde 80’ini batıya yapıyorduk. Dolayısıyla Türkiye genelinde faaliyet gösterirken, Erzurum’dan bu işi yönetmek ciddi biçimde zorlaşmıştı. Sonuçta bu gün gelinen noktada isabetli bir karar verdiğimiz ortaya çıktı. Şu anda ERGAZ tarihinin en iyi dönemlerini yaşıyor.

DOĞDUĞUMUZ YERDE YENİDEN YEŞERİYORUZ

ERK HABER: BLUPET yeni bir marka, yeni yeni varlık gösteriyor. Sanırım bu anlamda en fazla istasyonda Erzurum’da var. Biraz BLUEPET’den bahsedelim. Bu markanın doğuş süreci nedir, bundan sonrası için hedefleriniz neler?

EBUBEKİR YAĞIZ:  Bizim iştigal sahamız enerji olduğu için BLUEPET’in kurulması ve bu sektörde faaliyetine başlaması bize ek bir yük getirmedi, bilakis mevcut kadromuzla dört şirketimizi yönetiyoruz.

Biliyorsunuz tüp gaz doğalgazın girdiği yerden çıkıyor. Türkiye’nin çağdaşlaşması noktasında doğalgaza kavuşmasından da memnuniyet duyuyoruz. Tüp gazın yerini doğalgazın gelmesiyle oto gaz  aldı.  Haliyle biz de bu pazara girmeliyiz diye düşündük. Türkiye her yıl 12 milyar dolar enerjiye yatırım yapması gereken, hızlı büyüyen bir ülke olduğu için biz de hiç çekinmeden yatırım yaptık. BLUEPET’i Erzurum’dan başlatmamızın nedeni biz Erzurum firmasıyız, Erzurumluların bize olan güveni, desteği, buralarda aynı ölçüde değil. Bu yüzden Erzurum’dan büyümeyi hedefledik. Yani doğduğumuz yerde tekrar yeşeriyoruz. Şuan itibariyle Erzurum’da 8 istasyonumuzu faaliyete geçirdik. Erzurumlunun da desteğini bekliyoruz. Bu noktada Erzurumluların alışkanlıklarını değiştirmelerini bekliyoruz. Hani su olmadığı zaman teyemmüm geçerlidir, ama su geldi mi teyemmümün hükmü kalmaz. Şimdi biz olursak Erzurum’da, diğer firmaların hükmünün kalmaması lazım. Bu mantıkla herkesin ERGAZ ve BLUEPET markasını tercih etmesini bekliyoruz.

TÜKETİM NOKTASINDA MİLLİYETÇİ OLMALIYIZ

ERK HABER: Bunu da konuşalım. Ne yazık ki Erzurumlular olarak bizler, Erzurum’da üretilen ürünleri tercih etmiyoruz. Bu ciddi anlamda bir bilinç gerektiriyor. Bu noktada da marka yaratamıyoruz. Bu algıyı nasıl değiştireceği? Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

EBUBEKİR YAĞIZ: Sinan bey biz sanayiciler olarak suçu birazda kendimizde aramalıyız. Biz kendimizi vatandaşa iyi anlatamamış demek ki.  Bakın bir örnek vereyim biz 96 yılında Konya’da bir arazi alıp yatırım yapmayı hedefledik, Konyalılar buna tepki gösterdi. “ Elin Erzurumlusu gelip Konya’da gaz satacak, sattırmayız “ dediler ve gerçekten bizden önce bir araya gelip KONGAZ’ı kurdular. Şu anda Konya’nın merkezinde 160’a yakın KONGAZ bayisi var ve biz orada çok cüzi miktarda gaz satabiliyoruz. Biz Erzurum’da 1978 yılından beri varız gel gör ki bu noktada belki bizim de hatalarımız vardır, tüketim noktasında çok milliyetçi değil. Dünyada bu gün bu konuda hassaslar kendi markalarına sahip çıkıyorlar. Bu önemli bir erdem. Bu gün dünyada savaşlar artık markalar savaşıdır. Bunu bilip bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor. Biz halkımıza en kaliteli hizmeti sunuyoruz, bu durumu istismar etmiyoruz. Biz bekliyoruz Erzurumlu tüketici BLUPET markasından aracına yakıt alsın, şayet en ufak bir sorunla karşılaşırsa biz ürünümüze kefiliz, malımız sigortalıdır, her türlü zararlarını da tazmin etme garantisi veriyoruz.

Ergaz-sinan-ozcaylak

HUKUK DIŞI FAALİYETLER REKABETİ ZORLAŞTIRIYOR

ERK HABER: BLUEPET’in hedeflerini öğrenelim.

EBUBEKİR YAĞIZ: BULUEPET kurulduğu gün itibariyle yaklaşık bir buçuk yıl oldu; İlk yıl içerisinde 50 istasyona ulaşmayı hedeflemiştik, sonraki yıllarda bu rakamı 150’ye getirmeyi hedefledik. Ancak Türkiye’de şu anda hukuk dışı faaliyet gösteren firmalar nedeniyle bu hedefimize henüz ulaşmış değiliz. Bu noktada da siyasilerden ve bürokratlardan destek bekliyoruz.

ERK HABER: Hukuk dışı faaliyet diyorsunuz, bunu biraz açar mısınız?

EBUBEKİR YAĞIZ: Kaçak akaryakıttan bahsediyorum. Bu faaliyetler şu an ülkemizde hat safhada, bu noktada bizler sıkıntı yaşıyoruz. Bayilere ürünü TÜPRAŞ maliyetlerinin de altında veren firmalar var. Böyle bir ticaret olmaz. Verilen ürünlerin kaçak olduğu buradan belli.  Biz hiçbir zaman haram bir alışverişin içinde olmadık. Geç büyüyelim ama helalinden kazanalım.

Herkesin cesur olması gerekiyor, siyasetçi de bürokratta cesur ve adil olmalı.

ERZURUM’UN HAYRINA OLAN HER İŞTE OLURUZ

ERK HABER: Erzurum’un futbol takımı Büyükşehir Belediyesi Erzurumspor’un da üç ana sponsorundan biri BLUEPET markasıyla ERGAZ oldu. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?
EBUBEKİR YAĞIZ: Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Erzurum ziyaretinde bu konuyla ilgili bir inisiyatif oluşturdu. Bir çağrıda bulundu “ Erzurumspor’u birinci ligde görmek istiyoruz” dedi. Bizim için bu çağrı önemliydi. Erzurum şirketi olarak hoşumuza gitti bu çağrı ve bizimde çorbada tuzumuz olsun istedik. BLUEPET olarak üzerimize düşeni yapalım dedik ve gereken adımları attık. İnşallah Erzurumspor arzu edilen noktaya gelir, bizler her zaman desteklemeye hazırız. Erzurum insanının da bu konuda Erzurumspor’a destek vermesi lazım. Biz her zaman Erzurum’un hayrına olan her işte varız.

ERK HABER: Teşekkür ediyoruz.

EBUBEKİR YAĞIZ: Asıl biz sizlere teşekkür ediyoruz. Sizin bu samimiyetiniz bize her zaman gayret veriyor. Sizin vasıtanızla tüm hemşerilerimize selamlarımızı saygılarımızı iletiyoruz.

İlgili Haberler

Ekonomi
19 Mart 2024
BİM’de toz şekerin 5 Kilosu öyle bir düştü ki görenler kilo kilo alacak

BİM’de bugün de indirimler başladı. 5 KG toz şeker fiyatı öyle gözüktü ki görenler kilo kilo alacak. BİM Marketin kapısında adeta kuyruk oldu. 19 Mart BİM aktüel ürünler kataloğu indirimleri başladı. Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden olan ve ekonomik fiyat garantisi ile de dikkatleri üzerine toplayan ünlü marketler zincirinde yine bomba indirimler tüketicilerle buluşuyor. BİM […]

Ekonomi
19 Mart 2024
1260 Gün Şartı ile Staj Çıraklık Sigortası Mağdurlarına Müjde! Ancak Buna Dikkat

Staj ve Çıraklık sigortası mağdurları için sürpriz açıklama geldi. 2160 gün detayı dikkat çekti. Emekli olmak isteyenler hemen baksın. Erken emeklilik hayali Kuran milyonlarca kişinin hayalleri geçtiğimiz yıl çıkan EYT yasası ile gerçek olmuştu. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sayesinde çok sayıda vatandaş yaş şartı olmadan emeklilik fırsatına sahip oldu. Ancak özellikle staj ve çıraklık mağdurları […]

Ekonomi
19 Mart 2024
A101’de 5 litresi ŞOK fiyata düştü! Ayçiçek yağı indiriminde Ramazan bereketi

Ramazan ayına özel ayçiçek yağı indirimleri başladı. A101 market fiyatları en dibe çekti. A101 markette Ramazan ayına özel ayçiçek yağı indirimli kampanyası başladı. Birçok farklı markada ayçiçek ürünlerini tüketicilere indirimli olarak sunan A101’de 5 litre ayçiçek yağı fiyatı görenlerin ağzını açık bıraktı. Ramazan ayına özel olarak sunulan yeni ayçiçek yağı indirimi sınırlı sayıda ürün için […]

Ekonomi
18 Mart 2024
İstisnasız Tüm Emeklilere 7500 TL Karşılıksız Ödeme! İş Bankası Verecek

Emeklilere bir sürpriz de Türkiye İş Bankası Bankası’ndan geldi. 31 Mart’a kadar İş Bankasına başvuru yapan emeklilere karşılıksız 7500 TL ödeme yapılacak. Türkiye’deki emekli maaşı alan vatandaşlara yönelik kampanya ve fırsatlar hız kesmeden devam ediyor. Milyonlarca emekli için bankalarda sürpriz ek ödemeler var. Mart ayı sürprizlerinden biri de Türkiye İş Bankası’ndan geldi. İş Bankası resmi […]