SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Nuhoğlu “Gelin Haydarpaşa çevresini milli park yapalım”

Yayınlanma:
ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özelleştirilecek alanlar arasında saydığı Haydarpaşa Garı ve çevresiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Her şeyden para kazanmak zorunda mıyız? Her yeri imara açmak zorunda mıyız?” diye sordu. Kadıköy’de tek bir kamu arazisi kalmadığını vurgulayan Nuhoğlu “Gelin Haydarpaşa çevresindeki bin 200 dönümlük araziyi milli park yapalım.” dedi. Başkan Nuhoğlu, hükümetin özellikle Haydarpaşa ve Fikirtepe gibi büyük projeleriyle ilgili yerel yönetimi sürece dahil etmesi gerektiğini belirtti.

Yıllardır devam eden Haydarpaşa Garı’yla ilgili tartışmalar Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir bayram günü yaptığı açıklamayla yeni bir boyuta taşındı. Şimşek 7 Ekim günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönem özelleştirilecek onlarca kamu alanı arasında Haydarpaşa Garı ve çevresini de saydı. Bu açıklama, başta tarihi gar ve çevresinin “turizm ve ticaret” alanına dönüştürülmemesi için mücadele edenler olmak üzere pek çok çevrede kaygıların büyümesine yol açtı.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı ilk konuşmayı, Şimşek’in açıklamalarının ardından yaptı. 13 Ekim Pazartesi, meclisin ilk gününde gündem dışı söz alan Başkan Nuhoğlu, Haydarpaşa ve Fikirtepe planlarını gündeme taşıdı.

KAYGILARIMIZDA HAKLIYIZ”

Geçtiğimiz ay Haydarpaşa Garı’nın çatısında yapılacak restorasyonla ilgili Kadıköy Belediyesi’ne yapılan başvuruyu hatırlatan Nuhoğlu, tarihi binaya ek yapılmaması kaydıyla onay verecekleri şerhini düşerek düzenleme talebini reddettiklerini belirtti. Bu dönemde, yeni düzenlemelerin gar binasına zarar vereceği endişesinin yanı sıra gar çevresindeki bin 200 dönümlük arazinin kullanımı konusunda da kaygılar taşıdıklarını ifade eden Başkan Nuhoğlu, Bakan Şimşek’in açıklamalarından sonra bu kaygılarında haklı çıktıklarını söyledi.

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa garı ve çevresini “turizm ve ticaret” alanına dönüştürecek projelerin iptali için açtıkları davaları hatırlatan Nuhoğlu “Bütün  yasal süreçlere rağmen Maliye Bakanı’nın yaptığı açıklama endişe vericidir. Bir yandan Haydarpaşa Gar binasının aslına uygun olarak restore edileceği ifade edilir ve bunun için belediyemizden ruhsat istenirken,  bir yandan da özelleştirme ile gündeme gelmesi kaygılarımızın doğru olduğunu ortaya çıkarmıştır.” dedi.

MİLLİ PARK YAPALIM”

Kadıköy’de sağlık ocağı yapacak tek bir kamu arazisi kalmadığını vurgulayan Başkan Nuhoğlu şöyle konuştu: “Burası İstanbul’da son kalan yeşil arazilerden. Bu bölge gelir getirecek bir yer olmak zorunda değil ki! Her yerden para kazanmak zorunda mıyız? Her yeri imara açmak zorunda mıyız? Bırakın burası da kamunun kalsın. Milli Park yapalım, vatandaşlarımız faydalansın.”

HAYDARPAŞA HALA MUAMMA”

Haydarpaşa Garı ile ilgili ne planlandığının hala muamma olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Haydarpaşa Gar mıdır? Gar olarak mı kalacaktır yoksa özelleştirme ile rant çevrelerine peşkeş mi çekilecektir? Haydarpaşa Gar olarak planlanıyorsa bu gelişmeden Maliye Bakanı’nın haberi yok mudur? Yoksa gizli bir gündem ile Kadıköy Belediyesi’nden koparılacak izinle, aslında Gar ile ilgili özelleştirme politikalarının başlatılması mı planlanmıştır?” diye sordu.

YEREL YÖNETİMLERE BIRAKIN”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tüm ülkeyi ilgilendiren büyük projelerle ilgili yerel yönetimlerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Nuhoğlu

Siyasi iktidar Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alanlara dair planlarını yerel yönetimlere bırakmalıdır. Bizler de bu alanların halkın ihtiyaç, beklenti ve kamusal kullanımına açılacak biçimde yeniden düşünülmesi için çaba göstermeliyiz. Kentin nefes borusu haline gelen bu bölgenin her metrekaresinin gelecekte ne olacağı İstanbulluların şeffaf biçimde öğrenmesi gereken bir haktır.” dedi.

BAŞKA İSTANBUL YOK”

İstanbul’un AVM’lere değil nefes alacak alanlara ihtiyacı olduğunu belirten Nuhoğlu, meclis üyelerine seslenerek Haydarpaşa Garı ve çevresi için siyasi parti ve politik görüş ayrımı gözetmeksizin herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı; “Başka İstanbul yok, İstanbul’u korumalıyız, bu sorumluluk bizim.” dedi.

HÜKÜMET NELERİ SATACAK?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015’te satılacak kamu malı listesini şöyle açıklamıştı: “Kısa zaman içinde elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanlar ve Erzurum Kış Olimpiyatları Tesisleri’ni özelleştireceğiz. 25 şeker ve 5 makine olmak üzere şeker fabrikalarını ve Halk Sigorta ile Halk Emeklilik’i de özelleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca gayrimenkuller, arsalar ve Güllük Marina gibi önemli özelleştirme projeleri de yerel ve uluslararası yatırımcıların ilgisine sunulacak. Bunların yanı sıra Türksat’a ait Kablo-TV operasyonları, BOTAŞ’ın iletim hatlarının, TEİAŞ’a ait kamu hisselerinin yüzde 49 hissesinin ve TPAO’nun halka arzı, İstanbul’un önemli projelerinden Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmetinin özelleştirilmesi, Eti Maden’e ait sülfirik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilmesi uygulamaları olacak. Ayrıca genel olarak özelleştirme programına almak üzere birçok sektörden yeni şirketler üzerinde de çalışıyoruz.” Özelleştirme gelirlerine ilişkin olarak Mehmet Şimşek, 2014 yılı için 6,8 milyar lira, 2015 için 8,7 milyar lira, 2016 içinde 6,8 milyar lira civarında özelleştirme geliri öngördüklerini söyledi. Şimşek, gelecek birkaç yıl için ortalama 4-5 milyar dolarlık özelleştirme gelirini garanti altına aldıklarını da açıklamıştı.

SÜRECE BİZİ DE DAHİL EDİN”

Başkan Nuhoğlu, Fikirtepe planlarıyla ilgili yaşanın sıkıntıları da İBB Meclisi’ne taşıdı. Dört yıldır sıkıntıların bitmediğini söyleyen Nuhoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçeler yazdık, yerel yönetim olarak bizim de düşüncelerimizi alın dedik. Burada 100 bin insan yaşayacak ve bunlar bizim vatandaşımız. Onların da görüşlerinin alınması lazım. Bu iş çok uzadığı için önümüze gelen planlara itiraz etmedik, onaylayıp gönderdik ama sıkıntılar sürüyor. Bu işin koordinasyon içinde yapılması lazım.” dedi. Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi’nin sadece ruhsat veren konumdan çıkarılarak sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

İBB İmar Komisyonu Başkan Yardımcısı Timur Soysal ise Fikirtepe konusunda Başkan Nuhoğlu’nun çekincelerine hak verdiğini ifade etti. Soysal “Bölgenin dönüşümünde hazırlanan planlara CHP grubu da ciddi katkılar sundu. Planlamadan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 yasa kapsamında burayı riskli alan ilan etti. Donatı alanlarının yeniden planlanması için bir çalışma da yapacağını açıkladı. Bu aşamada bir sıkıntı yaşandı. Bakanlığın yeterli teknik personeli olmadığı için avan proje onayıyla ilgili gecikmeler oldu. Ama yerel seçimlerin hemen öncesinde bakanımız ve topbaş bu bölgedeki son aşama için toplantı yapıldı. Avan projelerin İBB tarafından yapılması için bir karar alındı. 2-3 tane proje onun ardından onaylandı ve Kadıköy Belediyesi’ne ruhsatlandırma için gönderildi. Şuanda planların uygulanması için herhangi bir sıkıntı yok. Şuana kadar 8 avan proje onaylandı. 3 tanesi de inceleniyor.” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]