SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sosyal Medyanın Güvenilirlik Sorunu Var

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıldız Teknik Üniversitesi Basın Danışmanı ve Sosyal Medya Savaşları Kitabı Yazarı Ümit Sanlav geleneksel medya ile sosyal medyanın halef-selef mücadelesini değerlendirdi.
Sosyal Medya Savaşları kitabında; 1947 yılında kullanılmaya başlanılan ilk bilgisayar ENİAC’tan, sosyal medya kullanımına açık, entegre kameralı Yeni Nesil Televizyonların sıradanlaştığı, Hologramlarla 3 boyutlu iletişim sağladığımız günlere dek olan süreci değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi Basın Danışmanı Ümit Sanlav, sosyal medyanın geleneksel medya ile olan halef – selef ilişkisine değindi.
Gazete, dergi ve televizyon gibi geleneksel basın-yayın organlarıyla, internet medyasının en temel farkının kabaca; geleneksel medyanın (yayıncıdan alıcıya) tek yönlü, sosyal medyanın ise karşılıklı (interaktif) kullanımı ve etkileşimi olarak ifade eden Ümit Sanlav, sosyal medyanın en önemli sorununun güvenilirlik sorunu olduğunun altını çizerken, şu şekilde konuştu:
Gelişen teknolojiye bağlı olarak sosyal medya, iletişim tarzımızdaki değişikliklerin yanı sıra, haber alma tarzımızda da bir takım değişikliklere neden oldu.

 

Buna bağlı olarak geleneksel medya ile yeni medyanın en önemli enstrümanlarından olan sosyal medyanın temel özellikleri, yayın organlarının çok büyük kitleleri kapsaması, tek taraflı oluşu, maliyetinin yüksek olması ve sonucunun doğru ya da yanlış her zaman net olmasıdır.

 
Yeni medyayı geleneksel medyadan farklılaştıran özellikler;
Buna karşı yeni medyada ise; düzeyi ve etkinliği sözlü iletişimdeki kadar olmasa bile, bilginin istenildiği anda seçilebildiği, adreslenebildiği, paylaşılabildiği ve geri bildiriminin anında yapılabildi­ği bir “sanal” etkileşim çerçevesi sunuluyor.
Sosyal Medyanın En Önemli Handikabı Güvenilirlik Sorunu
Geleneksel medyada kariyer ve mesleki yeterlilik aranırken, sosyal medyada herhangi bir eğitim gerekliliği ve standardı bulunmuyor. Yayın yapmak isteyen herkes bu mecrada özgürce ve alabildiğine yayın yapıp, kitleleri peşinden sürükleyebiliyor. İşte bu durum nedeniyle sosyal medyada çoğu zaman rastlanabilen bilgi kirliliği ve yanıltılma riski algısı, sosyal medyanın en büyük handikabı ve dezavantajı.

 

Bunun en bariz örneği Nejat Uygur’un vefatında ortaya çıkmıştır. Aylarca komada kalan Nejat Uygur’un vefatına dair sosyal medya aracığıyla oluşturulan bilgi kirliliği, sürekli olarak yalanlanmıştı. Gerçekten vefat ettiğinde ise yine sosyal medya aracılığıyla yapılan haberler güven vermemiş, aile fertleri ve doktorların görsel medyada yaptıkları açıklamalar ile güvenilir sonuca ulaşılmıştı. Gezi eylemleri, Berkin Elvan olayı ve Soma faciası gibi yakın geçmişte yaşanan toplumsal olaylarda, güvensiz haber almaktan kaynaklanan ciddi dezenformasyonlar yaşandı.

 
Gençler ve çocuklar dikkat
Bu güvenilirlik sorunu sadece haber almada değil iletişim konusunda da özellikle gençlerin en önemli handikaplarından. Zira sosyal medyanın yapısı gereği insanlar oldukları gibi değil, kendilerini göstermek istedikleri gibi gösterdiğinden, özellikle gençler ve çocukların çok dikkatli olması gerekiyor

İlgili Haberler

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]