SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Seçim nasıl kazanılır?

Yayınlanma:
ABONE OL
Seçim nasıl kazanılır?

Siyasi partiler, kapı kapı geziyor. Her bir parti, bu ülkenin partisidir ve her partinin seçimi kazanmaya hakkı vardır.

Bir arkadaşım sordu. “Seçim nasıl kazanılır?” Bize göre seçim kazanmanın birinci ayağı: Seçimi kazanacağına inanmış bir kadro, İkinci ayağı: Bu kadroyu sevk ve idare edecek bir lider, Üçüncü ayağı: proje, Dördüncü ayağı: İletişim, Beşinci ayağı da kaynaktır.

Tüm bunlara sahipseniz, seçmenin oyunu almak için bir plan ve program yapmalısınız. İki aşamalı bu planın birinci ayağı neler yapılacağının tespiti, ikinci ayağı ise; bu işlerin nerede, nasıl, ne zaman, kimlerle ve hangi araç gereçlerle yapılacağının sıralanmasıdır. İş planı dediğimiz bu planın birinci ayağında seçim kazanmak için neler yapılacak alt alta yazılır.

Bunlar, özetle:  1-Koordinasyon kurulunu tespiti,  görev dağılımı ve eğitimi, 2-Hatiplerin tespiti ve eğitimi, 3-Seçmen ile iletişim, 4-Reklam, 5-Sandık görevlilerinin tespiti ve eğitimi, 6-Alan hakimiyeti, 7-Kaynak olarak sıralanabilir.

Tüm detayları ile ayrıntılı olarak hazırlanan bu işler. Birkaç defa incelendikten, hatalar ve yanlışlar düzeltildikten sonra 45 güne dağıtılır. Bu dağıtım için 45 adet A4 kâğıdı yeterlidir. Kâğıtların her birinin üzerine tarih atılıp, kâğıtlar satır ve sütunlara bölünür.  Satırlara yukardan aşağıya doğru: saatler, sütunlara sağdan sola doğru: yapılacak işin adı, yeri, işi yapacak kişi veya kişilerin adları, kullanılacak araç gereçler, telefon, not, sonuç gibi bölümler yazılır. Yapılacak tüm işler, aralarda boş saat ve gün bırakılmak üzere bu kâğıtlara serpiştirilir. Şimdi elinizde 45 günün her saati nerede ne yapacağınızı gösteren bir iş planı var demektir. Seçime kadar ne bir konuyu ne bir yeri ne de bir kişiyi unutmaz her işi yerinde ve zamanında yaparsınız.  İlçe merkezinin bir köşesine asılan planın bir kopyası diğer yöneticiler verildiğinde yönetimde birlik ve kolaylık sağlanır. Arada kalan boş gün ve saatler beklenmeyen ya da sürpriz gelişmeler için emrinizde olur.

Seçimi kazanmak seçmene temastan geçer. Bunun için sandık bazında tüm seçmene ulaşılmalıdır. Direk ve endirekt ulaşım olarak adlandırabileceğimiz seçmene ulaşım: Daha çok kişiye ulaşmak, daha etkili olmak, daha iyi sonuç almak için toplumun yoğun olarak bulunduğu yerlerden başlar.  Direk ulaşım yeni bir oy almanın olmazsa olmazıdır. Bu ulaşım: Ev sohbetleri, tanınmış ve sevilen kişiler, yaşlı ve hasta ziyareti,  esnaf, oda ve dernek ile iş adamlarının ziyaretleridir. Söz kesme, nişan ve düğünler ve cenazeler, dernek toplantıları önemli ziyaret yerleridir.

Sandık sandık tüm seçmen, ziyaret edilmeli, seçmen seçim irtibat bürolarına davet edilerek parti projeleri anlatılıp seçmenden oy istenmelidir.

Ulaşılamayan ya da unutulan seçmenler için afiş ve pankart asılmalı, el ilanı, broşür dağıtılmalı. Gazete ve dergilere radyo ve televizyonlara ilanlar verilmeli,

Seçim kazanıldığında neler yapılacak, bunlar nasıl yapılacak seçmene bir bir anlatılmalı. Karşı tarafın iddiaları çürütülmelidir.

Oy nasıl kullanılır, oy nasıl sayılır her seçmene mutlaka öğretilmeli. Seçim kazanmanın oy kullanmaktan ve oya sahip çıkmaktan geçtiği unutulmamalıdır.

Her sandık için biri sandık başında, diğeri seçmeni sandığa getirmek üzere en az iki görevli koymalı. Oy vermeyen seçmen mutlaka sandığa getirilmelidir.

Oy kullanıldı. İş bitti mantığı kafalardan silinmeli, sandıktan çıkan oya sahip çıkmak için her sandık görevlisi seçim sonuçlarını gösterir ıslak imzalı sandık kurulu tutanağını sandık başkanından alıp ilçe merkezine teslim etmelidir. Teslim alınan ve teslim edilen her sandık kazanılan bir sandıktır.

Seçimi kazanmak; seçmene ulaşmaktan, seçmene ulaşmak; seçmenin, duygu ve düşüncelerine hitap etmekten geçer. Hitapsa ortak dil ve ortak gönülle olur.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]