Kartal halkı 648 yıllık tarihi bir geçmişi olan Ata sporumuz Yağlı Pehlivan Güreşlerinin yapılmasını,yaptırılmasını istiyorlar. En son yaklaşık 10 yıl önce yapılmasına ara verilen yağlı güreşleri belediye olarak Kartal’da Rahmetli Mehmet Ali Büklü, başlatmıştı. Kartal’ın tarihinde sporu ve özellikle Ata sporumuz güreşi çok seven, destekleyen bir belediye başkanı olarak ta bilinen Mehmet Ali Büklü, Kartal Yağlı Pehlivan Güreşlerini Yunus Zeytinlik çayırında gerçekleştirmişti. 1989–1994) Daha sonra Kartal Belediye Başkanı olan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Sekmen, Büklü’nün emaneti olan yağlı güreşe sahip çıkmış ve her yıl düzenli olarak yaptırmaya başlamıştı.
KÖKÜNE KİBRİT SUYU
Ne var ki daha sonra Kartal Belediye Başkanı olan Av. Hüsamettin Koçak ve Arif Dağlar, Ata sporumuza güreşe olduğu bilinen Alerjileri nedeniyle Kartal’da yağlı pehlivan güreşlerini yaptırmamışlardı.
Futbola olan düşkünlüğü ve destekleri ile tanınan Kartal eski Belediye Başkanı Arif Dağlar, gençliğinde güya güreş sporu yaptığını belirtmesine rağmen Kartal’da yapılan yağlı güreşlerin köküne maalesef kibrit suyu dökerek kuruttu.
HAYDİ, ÖZ, BAŞKAN
Kartal’da yeniden yağlı güreş organizasyonlarının gerçekleştirilmesini arzulayan ve isteyen Kartal halkı Kartal’ın başarılı ve sporsever Belediye Başkanı Op. Dr.Altınok Öz’e çağrıda bulunuyorlar ve “ Haydi Altınok Öz, Başkan. Başlat şu yağlı güreşleri.”şeklinde çağrıda bulunuyorlar.
AĞA BEKTAŞ, GİRİŞİMDE BULUNACAK
Geleneksel Kartal Yağlı Pehlivan Güreşlerinin ilk efsane Ağası CHP’li Ertan Bektaş, Kartal Belediye Başkanı Rahmetli Av. Mehmet Ali Büklü, döneminde Kartal’da sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerin sürekli gerçekleştirildiğini hatırlattı ve “ Kartal’ın spor ile ilgili tarihini açtığınızda Kartal’da çok ünlü futbolcu ve güreşçi yetiştiğini görürsünüz. Kartal’ın birer eski semtleri olan Samandıra, Sultanbeyli, Yakacık, Soğanlık ve Kartal Merkez’de Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılırdı. Ne var ki yağlı güreşi sevmeyen bazı belediye başkanları halkın ilgisini çeken,beğenisini kazanan yağlı güreş organizasyonlarını rafa kaldırdı.
Kartal’da belediyelerin düzenlediği yağlı güreşin ilk Ağası olmam sıfatıyla Kartal’da yeniden yağlı güreş organizasyonlarının yapılması noktasında çalışma başlatacağım. Bizim öz kültürümüz olan yağlı güreşin yapılması için Kartal Belediye Başkanımız Op.Dr. Sayın Altınok Öz’e bizzat konuyu götüreceğim.Kartal halkının müşterek isteği olan yağlı güreş organizasyonlarının tekrar Kartal’da yapılabilmesi için büyük çaba harcayacağım” dedi.
Kartal yağlı pehlivan güreşlerinde kol bağlayan esi Başpehlivanlar Kartal eski Belediye Başkanı Rahmetli Mehmet Ali Büklü ve Kartal’ın ilk efsane Güreş Ağası Ertan Bektaş ile birlikte görülüyorlar.
FETHİ SATICI

