SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartallı Kazım Mezarı Başında Anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu yakasındaki Kuvayi Milliye örgütlenmesinde, Yahya Kaptan’a bağlı olarak görev yapan ve Şair Nazım Hikmeti’in “Kuvayi Milliyeci Kartallı Kazım” olarak adlandırdığı İbrahim Göleber, 52. ölüm yıldönümünde Kartal Belediyesi tarafından mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenine Kartallı Kazım’ın oğlu Yalçın Göleber, torunları, Kartal Belediyesi Başkan Vekili Ergun Öztaner, Gülseren Böyüktaş, Başkan Danışmanları, birim müdürleri ve Kuvayi Milliyeci Kartallı Kazım (İbrahim Göleber)’in yakınları, dostları katıldı. Törende Kartallı Kazım’ın yaşam öyküsünün anlatılmasının ardından emekli müezzin Vedat Özbaş tarafından dualar okundu.

“Kartallı Kâzım’ın Ailesi Bizlere Emanettir”

Törende konuşan Kartal Belediyesi Başkan Vekili Ergun Öztaner, Kartallı Kazım gibi kahramanlara her zaman sahip çıkacaklarını söyleyerek “Bugün, Kuvayi Milliyeci Kartallı Kazım’ı anmak için buradayız. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde Kartallı Kazım’ın heykeli Kartal’da yerini aldı. Kuvayi  Milliyeci Kartallı Kazım gibi kahramanlara her zaman sahip çıkacağız. Ailesi, Kartal Belediyesi’ne emanettir. Kartal Belediyesi olarak ailesine her türlü görevimizi yapmaya hazırız. Bugün Kartallı Kazım’ın mezarı başına gelen ailesine, torunlarına ve dostlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

Kartal Belediye Başkan Vekili Ergun Öztaner’in konuşmasının ardından anma töreni, lokum ve gülsuyu ikramıyla son buldu.

Nazım Hikmet’in Şiirlerine Konu Oldu

Kartallı Kâzım (İbrahim Göleber), 1895 yılında o zaman Kartal’a bağlı olan Yayalar Köyünde doğdu. Bahçıvanlık yapan ve demiryollarında çalışan İbrahim Göleber, ülkenin işgali üzerine Kuvayı Milliye’ye katılarak direnişe destek verdi.

Atatürk’ün Nutuk’ta 10 sayfadan fazla anlattığı Yahya Kaptan’a bağlı olarak çalışan Arnavut kökenli Kartallı Kazım, o dönemde Gebze Karakolu’ndaki İngilizlerin arasına ajan olarak yerleştirildi. Karakolda öğrendiği bilgileri Yahya Kaptan’a ulaştıran Göleber’in, aynı zamanda İsmet İnönü ve Halide Edip Adıvar’ı Ankara’ya doğrudan ulaştıran ekibin içinde olduğu biliniyor.

Aile içi bir olaydan dolayı 1941 yılında Bursa’da cezaevine gönderilen Göleber, burada Nazım Hikmet’le tanıştı. İbrahim Göleber, Nazım Hikmet’in portresini yaptığı ender isimlerden de biri. Nazım Hikmet, eserlerinde, Bab-ı Ali Baskını’nı doğrudan Göleber’in ağzından anlatıyor. Ankara’da Atatürk tarafından İstiklal madalyası ve iyi bir işle ödüllendirilmek istenen Göleber, “Ben sadece vatanıma hizmet ettim” diyerek bu önerileri de reddetti. Kartallı Kazım, 1961 yılında 66 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayi Milliye’ye katılan Göleber’in ulusal direnişe katkısını, buna tanıklık edenlerden Nazım Hikmet Ran, “Kuvayı Milliye Destanı” ve “Memleketimden İnsan Manzaraları”nda şiirleştirerek ölümsüzleştirdi. Şiirlerinde Göleber’i Kartallı Kâzım olarak adlandıran Nazım Hikmet, O’nu şöyle betimler:

Dövüştü pir aşkına,

Yaralandı birkaç kere

Ve saire.

Ve kavga bittiği zaman

Ne çiftlik sahibi oldu, ne apartıman.

Kavgadan önce Kartal’da bahçıvandı,

Kavgadan sonra Kartal’da bahçıvan

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]