SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

SU HAYATTIR

Yayınlanma:
ABONE OL
SU HAYATTIR

Maddenin üç hali olan sıvı, gaz ve katıya dönüşüp, yer yüzü, gökyüzü ve yer altında yol alan su tüm canlıların hayat kaynağıdır. Bitkimizi su ile büyütür, hayvanlarımıza su verir, kendimiz su içeriz.

Dünyanın %71’i, insan vücudunun da % 60’ı sudur. Deniz, buzul ve toprak altındaki sulardan oluşan dünya su miktarı: 1 milyar 395 milyon 500 bin kilometre karelik bir hacmi kaplıyor. İnsan oğlunda su miktarı, bebeklerde ağırlığının:  %70’i, erişkinlerde:  %60’ı, yaşlılarda ise:  % 50’si kadardır.

Dünya ve insan için bu kadar önemli olan su nedir ve nasıl oluşmaktadır? Su, iki hidrojen atomu ile bir oksijen atomundan oluşmakta,  yer yüzü ile gökyüzü arasında dolaşarak sıvı, gaz ve katı haline dönüşmekte bu dolaşımda bir taşıma işlemi yapmaktadır.

Göl, nehir ve denizlerdeki sular;  güneş ışığının etkisi ile ısınarak gaz haline geçip, buhar adıyla gökyüzüne çıkar. Atmosferde bulut adını alan su, bir süre dolaştıktan sonra yoğunlaşır.  Kar, yağmur yada dolu olarak yer yüzüne düşer.

Yer yüzüne düşen su; yer üstü ve yer altından ilerleyerek göl, nehir ve denizle yeniden kucaklaşır. Deniz, hava ve kara arasında maddi ve manevi irtibat sağlayan su, bu dolaşımda hem kendisini hem de yer yüzünü temizler. Deniz, hava ve karadan aldığı hayati malzemeleri bir yerden öbür yere taşır.

Bitki, hayvan ve insanoğlunun vaz geçilmezi olan su;  dünya yuvarlağında önemli bir alan ve ağırlık tutmasına rağmen bu suyun ancak % 1’i içilebilir sudur. Bu %1 insanoğlu için çok önemlidir.

Su savaşlarının çıktığı ve çıkacağı söylenen dünyamız her yıl 390 trilyon ton yağmur almakta, bu yağmurun 501 milyar metre küpü ülkemize düşmektedir. Bu miktar 75 milyon Türkiye için azdır.  Su zengini ülkelerde bir yılda bir kişi 10 bin metre küp su kullanırken, Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı bin555 metre küptür.

Bu hesapla Türkiye su fakiri bir ülkedir. Suyumuza sahip çıkmalı, suyumuzu doğru kullanmalıyız. Bir atasözüne göre: “Sular kabarınca balıklar karıncaları yer,  Sular alçalınca karıncalar balıkları yer.” Peki ya suyunuz yoksa.

Başıboş akıyor diye dere suyunu, dereden alıp 10 kilometre uzunluğunda bir boru ile bir yerden öbür yere taşırsak, O; 10 kilometrelik alandaki bitki ve hayvanlar suyu nereden bulur. Buradan alması gereken mineralleri su; nereden alır, su nasıl temizlenir?

Suyun deniz, hava ve kara üzerindeki seyrine müdahale etmek, Allah’ı kurduğu sisteme müdahale etmektir. Bu da yanlıştır.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]