SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal Belediyesi Bilimsel Kazı Çalışmalarında Önemli Bulgular Açığa Çıktı!

Yayınlanma:
ABONE OL

BAŞKAN ÖZ” BÖLGE TARİHİ KARTAL’DA YENİDEN AYDINLANIYOR”DEDİ.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  Tekel alanında kalan ve  Erken Bizans dönemine ait olan Brias Sarayı kalıntılarının bulunduğu Dragos’taki kazı alanında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cevizli Tekel Fabrikası içinde bulunan tarihi kalıntıların Kartal Belediyesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi ortak çalışması ile gün yüzüne çıkartıldığını belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  “Yıllar önce dozerlerle zarar verilen alanlarda bilimsel çalışmalarla tarih yeniden aydınlanıyor” diye konuştu. Başkan Danışmanı Ömer Fethi Gürer ve Kültür Müdürü Adem Uçar ile kazı alanında incelemede bulunan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

1974-1977 yılları arasında yarım bırakılan Brias Sarayı kazısı, Kartal Belediyesi’nin öncülüğünde ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin desteğiyle 2010 yılında yeniden başlatıldı. Üç ayrı alanda sürdürülen kazılarda başta arkeolog, sanat tarihçisi, mimar, harita mühendisi ve lojistik uzmanının yanı sıra yaklaşık 15 işçi titizlikle çalışmaya devam ediyor.

Kazı çalışmalarında bugüne kadar sikkeler, çok sayıda amfora parçaları, damgalı tuğla ve çatı kiremitleri, kemeraltı başlıkları, mermer, mendirek kalıntıları, pencere parmaklığı ve cam parçalarına rastlandı.  Kilise ve Hamam kalıntıları açığa çıkarıldı. Deniz kenarında da kuzey-güney yönlü mendirek kalıntılarının bulunduğu kazıda çok sayıda mezar ve insan iskeletleri de bulundu.

Kazı alanını basın mensuplarıyla birlikte gezen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Yerel yönetici olarak buranın kültürel değerlerini ortaya çıkarmakla sorumluyuz. Kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümüyle meşgul olduk. Dönüşüm olacak ama nasıl bir dönüşüm gerekli? Kültürel varlıkları ve sosyolojik yapıyı koruyan bir dönüşüm olması için çalışıyoruz” dedi.  Kartal Belediyesi olarak Türkiye’de arkeolojik kazı yapan ilk ilçe belediyesi olduklarını ve bunun birçok belediyeye örnek olacağını vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Bu çalışmaları nasıl yaptığımız konusunda bazı belediyelerden bilgi almak için talep geliyor. Bu da bizleri mutlu ediyor” dedi. Kazı alanındaki çalışmaların çok önemli bir aşamaya geldiğini ve buranın sit alanı ilan edilmesini beklediklerini belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi olarak Tekel arazisi konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek basından da konuya daha duyarlı yaklaşmalarını istedi.

Yapılan incelemelerde Tekel arazisi içinde kalan bölgede de tarihi kalıntıların yer altında olduğu saptandı. Bu alanda sit alanının genişletilmesi ve tarihi dokunun korunması için Anıtlar Kurulu kararı bekleniyor. Anıtlar Kurulu’nun tarihin ortaya çıkacağı diğer alanlar için de sit alanı ile ilgili karar alması durumunda tarih, bölgede daha geniş verilerle açığa çıkmış olacak.

 

 

İlgili Haberler

Genel
26 Nisan 2024
Ticaret Bakanlığı’ndan IBAN Kiralama İlanlarına Karşı Uyarı

Ticaret Bakanlığı son dakika uyarısı yayınladı. IBAN kiralayanlar yandı. İşte detaylar… Ticaret Bakanlığı, vatandaşları IBAN kiralama ilanları ve sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık, bu tür eylemlerin Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu kapsamında suç teşkil ettiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformları ve çeşitli online ilan siteleri üzerinden yapılan IBAN kiralama teklifleriyle […]

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]