SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sağlık Açısından Zararlı Olan, Yararlı Gösteriliyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile düzenlenen “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşması ile açıldı.

Müezzinoğlu alkolün, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak görüldüğünü ifade etti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlhan Yargıç ise “Özellikle son yıllarda gençler ve kadınlarca rağbet edilen aromalı şaraplar tüketiciye neredeyse içki değil ifadeleri ile satılıyor, alkol kullanmayan insanlar bu şekilde bağımlılık yaratan bu madde ile tanışmış oluyorlar” dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile düzenlenen “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” Haliç Kongre Merkezi’nde Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşması ile başladı. Sempozyumun gerçekleşmesine öncülük eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve tüm bilim adamlarına teşekkür eden Müezzinoğlu konuşmasında alkolün bütün insanlığın mücadele ettiği ve mücadele etmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

Uluslararası bir sorun

Müezzinoğlu alkolün, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak görüldüğünü ifade ederek; “Aşırı alkol kullanımının çevreye verdiği ekonomik, sosyal zararları, tütün kullanımının çevreye verdiği zararlardan fazladır. Aile içi şiddet ve çocuk istismarı gibi önemli sosyal sorunlara sebebiyet vermesi, üretim ve iş gücü kaybına sebep olması gibi nedenlerle de ulusal ve uluslararası düzeyde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının bir kısmında alkolün önemli bir etken olduğunu görmekteyiz ” dedi. Sempozyum’un ilk oturumunda Avrupa’da ve Türkiye’de Alkol Kullanımı konuşuldu. Oturum başkanlığını TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Komisyon Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Dr. Gauden Galea’nın yaptığı oturumda İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Haydar Sur Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Avrupa’da ve Türkiye’de Alkol üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Ürün yararlı gösteriliyor

Oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlhan Yargıç Türkiye’nin alkol tüketimi bakımından batı ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha iyi bir konumda olmasına rağmen, alkole ilişkin sorunların Türkiye’de hâlihazırda yüksek olduğunu ve giderek arttığını ifade etti. Özel pazarlama teknikleri ile Türkiye’de içki kullanmaya insanların hayatlarında içkinin bir kültür olarak konumlandırılmaya çalışıldığının altını çizen Yargıç, sağlık açısından zararlı olan bir ürünün yararlı gösterilme çabasının da bunun bir sonucu olduğunu belirtti. “Özellikle son yıllarda gençler ve kadınlarca rağbet edilen aromalı şaraplar tüketiciye neredeyse içki değil ifadeleri ile satılıyor, alkol kullanmayan insanlar bu şekilde bağımlılık yaratan bu madde ile tanışmış oluyorlar” dedi.

Çok sayıda ölüme neden

CAMH Toronto sorumlusu Prof Dr. Jürgen Rehm ise Avrupa Birliği’nde Alkol Tüketimi ve son dönemde değişen eğilimler üzerine bir sunum yaptı. Rehm, Batı Avrupa’da tüketimin düşmekte olduğunu bundan 20 sene önce Avrupa’nın en çok alkol tüketen ülkesi olan İtalya’nın bugün en geri seviyelerde seyrettiğini ifade ederek doğru politikalar ile alkolün ve zararlarının minimuma indirilebileceğini ifade etti. Alkolün çok sayıda ölüme ve sakatlığa neden olduğunu ifade eden Rehm 2010 yılında Avrupa’da, 10 karaciğer sirozu hastasından yaklaşık 7’si, tüm kanserlerin %3-5’i ve erkek yaralanmalarının %27’si ve kadın yaralanmalarının %6’sı alkolden kaynaklanmakta olduğunu ifade etti. Bunun duşında alkol kullanıcılarının sarhoş araç kullanımı ve şiddet eğilimleri sebebiyle üçüncü kişilere de sağlık açısından zarar verdiğini ifade etti.

Maliyet 155 Milyon Euro

Oturumun son konuşmacısı olan Eurocare Genel Sekreteri Mariann Skar Alkolün Halk Sağlığı Üzerine Etkileri – Avrupa’da STK Çalışmalarını örnekleri ile sundu. Avrupa’da alkolün yıllık sosyal maliyetinin 155 milyon Euro olduğunu ifade eden Skar, Avrupa’da 15-17 yaş arası 700 bin erkek ölümünün alkol kaynaklı olduğunu belirtti.

Sempozyum Türkiye ve dünya siyasetine alkol politikaları önerileri sunmak, alkol politikaları alanında çalışmalar yapan uluslararası aktörlerle bilgi paylaşımında bulunmak ve toplumda alkol tüketiminin zararları ile ilgili farkındalık sağlamayı amaçlıyor.

 

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]