SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Çocuklarda Erken Teşhis Çok Önemli!

Yayınlanma:
ABONE OL

Pendik Belediyesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen ‘0-5 Yaş Çocuk Sağlığı ve Gözlem’ semineri Güzelyalı Semt Konağı’nda yapıldı. Seminerde, çocukların hastalıklarında erken teşhisin tedavi sürecindeki önemi vurgulandı.

Seminerde konuşan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Perran Boran, “Çocuk doğduğu zaman 48-72 saat içerisinde bir doktor tarafından görülmesi lazım. Sarılık ve çeşitli problemler bu saatlerde çıkar. Bebeklerin D ve K vitamini ihtiyacı var. Biz K vitaminini, hastanemizde doğan her çocuğa yapıyoruz. Çevrenizdeki insanlara da bunun önemini anlatın” dedi.

Topuk kanını mutlaka verin

Bebek doğduğu zaman metabolik tarama için topuktan kan alındığını söyleyen Doç. Dr. Boran, “Eğer bir sorun varsa doktor tarafından aranıyorsunuz. Mutlaka birkaç ay sonra ikinci defa topuk kanını da verin. ‘Benim çocuğumdan daha önce alındı’ demeyin. Bebekler eğer yeterli vitamini almazsa hastalıklar topuk kanı alındığında ortaya çıkıyor. Onun için mutlaka ikinci defa topuk kanını verin.” diye konuştu.

seminer-pendik-cocuk-saglig

 

Erken teşhis çok önemli

Günümüz hastalıklarından birini de Otizm olduğunu söyleyen Doç. Dr. Boran, “Biz bunu 18. Ayda bir objektif testle tarayabiliyoruz. Ayrıca çocuklarda mutlaka kalçanın ultrasonla taranması lazım” dedi. Çocukların dişleri hakkında bilgi de veren Doç. Dr. Perran Boran, “bebek ilk diş çıkardığı andan itibaren dişlerinin fırçalanması önemli. Ama suyla fırçalanmalı. 2 yaşından sonra ise bir mercimek büyüklüğünde diş macunu ile fırçalayabilirsiniz.” dedi. ‘Bebeklerimiz nasıl olsa sağlam. Doktora götürmeyelim’ zihniyetinin ortadan kalkması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Boran, “Erken teşhis ve erken tanı çok önemli” diye konuştu.

Anne sütü çok önemli

“İlk 6 ay çocuğu emzirmek çok önemli. Oda ısısını kontrol edin. İdeal ısı 22-24 derece olmalı. Bunun üzerindeki sıcaklık bizim gibi onları da rahatsız eder. İlk 3 aylık dönem, bebeğin anne ile ilişki kurduğu dönemdir. Yorgun olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sinirlenmeyin. Gerekirse ailenizden yardım alın. Su, çay ve şerbet gibi içecekleri bebeklerde önermiyoruz. Bebeğin mide kapasitesi 4 çay kaşığı kadardır. Onun için bu gibi içecekleri verip çocuğun midesini doldurmayın. Bunun yerine emzirin. En az 1 yaşına kadar çocuğunuza D vitamini verin.” dedi.

 

Bebeklerinize televizyon izletmeyin

Annelerin hamilelik sırasında kendilerine çok iyi baktıklarını ama doğumdan sonra bakmadıklarını söyleyen Doç. Dr. Boran, “Aslında bebek için annelerin doğumdan sonra da kendilerine bakmaları önemli. Çünkü çocuğunuzu emziriyorsunuz. Şımaracak endişesiyle bebeğinizi kucağınıza almamazlık etmeyin. Kucağınıza alın. Fiziksel cezalandırmayı asla yapmayın. 2 yaşına kadar çizgi film de olsa çocuğunuza kesinlikle televizyon izletmeyin.” diye konuştu.  Doç. Dr. Perran Boran daha sonra seminere katılan kadınların sorularını cevapladı.

 

 

İlgili Haberler

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]