SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Uğur Mumcu Maltepe’de Anıldı!

Yayınlanma:
ABONE OL

24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da bombalı bir suikasta kurban giden gazeteci, yazar ve hukukçu Uğur Mumcu, ölümünün 20.yıldönümünde Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde anıldı. CHP Maltepe Gençlik Örgütü tarafından düzenlenen anma etkinliğine CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, üst kurul üyeleri, çok sayıda parti yöneticisi, CHP Maltepe İlçe Başkanı Süleyman Kıpırtı, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, parti üyeleri, basın mensupları ve Maltepeli vatandaşlar katıldı. Eski bakanlarımızdan Önay Alpago ve ressam Bedri Baykam’ın konuşmacı olduğu anma panelinin moderatörlüğünü Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin yaptı.

Panel öncesinde konuşan Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil,”Türkiye gerçeğini ortaya çıkaran Uğur Mumcu’ya karşı bir büyük tuzak kuruldu. Failleri bulacaklarına dair şeref sözünü verenler sözlerini tutamamışlardır. Bizlerin çok önemli bir görevi var. Türkiye’nin aydınlanmasını karartanlara karşı hep beraber birer Uğur Mumcu olalım. Zincirlenmeye kalkılan kalemler, savunma için sabahları haksız yere göz altına alınan avukatlar ve milli iradenin seçtiği ama bugün Silivri Zindanı’nda yer alan Balbay’lar, Haberal’lar için mücadele edeceğiz. Uğur Mumcu’yla beraber İsmail Cem ve Aydın Güven Gürkan’ı da saygıyla anıyorum.” diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey konuşmasına Uğur Mumcu’nun Ocak 1984’de kaleme aldığı sözleriyle başladı: “Bana gelirler; siz nereden buluyorsunuz bu belgeleri derler bana. Çok basit; eğer bir dava dosyası çok ciddi okunursa bütün belgeler orada vardır. Ben her konuda araştırmadan yanayım. Bizim sınırlarımızdan kaçak mal girer ama Batı kültürü girmiyor. Düşünce özgürlüğü girmiyor tümden. Londra’da televizyonda izliyorsunuz, Kraliyet Ailesi eleştiriliyor. Bizde hükümet üyelerinden birini eleştirseniz hele televizyonda, hükümetin manevi şahsiyeti diye adamı maazallah atarlar içeri. Yani biz demokrasiyi kısmen alıyoruz.”

Pavey, “Sanki bugünü anlatıyor bize. Bugün Uğur Mumcu’nun kendi sözcüklerinden daha güzel bir şey bulamadım sizlere. Bir gazetecinin kızı olarak, gazeteciliğin ne kadar ağır bedellerle yapıldığını bilirim. Uğur Mumcu’yu sadece kendi düşüncelerini yaşatarak yaşatabiliriz diye düşünüyorum. Bugün Maltepe Gençlik Örgütü’nün bizleri Uğur Mumcu’yu anarken böylesine muazzam bir kalabalıkta bir araya getirdiği için yürekten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Uğur Mumcu’yu Anma Paneli’nin moderatörlüğünü yapan Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, burada yurtsever, aydın, devrimci kişiliğiyle bizlere yıllarca penceresinden ışık tutmuş sevgili Uğur Mumcu’nun katledilişinin yirminci yılında bizlere bu kalabalığı toplayan sevgili Uğur’lar hepinizi yürekten selamlıyorum. Onlar ev sahipliği yaptılar, bizler Türkan Saylan Mabedi’nde misafir kaldık. Moderatörlüğünü üstlendiğim panelde çok sevgili iki dostumla Uğur Mumcu’yu anlatmaya çalışacağız. Sevgili Uğur Mumcu, sen unutulmadın ve unutulmayacaksın; çünkü arkandan gelen Uğur’lar var. Onlar hep gelecek, seni yirmi değil yüz yirminci yılında da anacaklar; çünkü onların yüreklerinde taht kurmuşsun. Bizler şanslı bir nesildik; yarın neyi anlatacak diye heyecanla beklerdik. Neye ışık tutacak diye beklerken onu elimizden aldıklarını gördük. Şimdiki gençler şanssızlar, onunla yaşamadıkları için ama onu yaşatmaya çalıştıkları için kendilerini tebrik ediyorum. Maltepe Gençlik Örgütü’nün bu çalışmaları bizi kamçıladı. Sağ olun, var olun.” diye konuştu.

Eski bakanlarımızdan Önay Alpago, panelde, “Sevgili Uğur Mumcu, ‘Çağımızın en büyük suçu, haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı çıkmayarak, susmaktır demişti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenciyken Uğur Mumcu da asistandı. Kendisiyle arkadaşlığımız önce öğrenci asistan ilişkisi içinde sonra aynı inançları paylaşan iki insan olarak devam etti. En çok şikayet ettiği kavram, haksızlıklar karşısında susma eylemiydi. Bir zamanlar susma sustukça sıra sana gelecek diyorduk ya, bugün konuşma, konuşursan sıra sana gelecek korkutması bir baskı unsuru olarak hissettirilmeye çalışıyor. Uğur Mumcu öldürüldüğü zaman sadece Uğur Mumcu öldürülmedi, halkın da öldürülmesiydi bu. Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz, sözünü hemen hemen herkes kullanıyor. Bunun için çok okumamız gerektiğini söylüyor Uğur Mumcu. Ama ülkemizde dergi okuma oranı yüzde dört ve gazete okuma oranı yüzde yirmi ikiyken televizyon izleme oranı yüzde doksan beş. ” diye konuştu. Alpago, adalet sistemini hicvederek, “Faillerin yakalanamaması bu ülkede yaşayan hepimizin ayıbıdır. Ama hakkını yemeyelim doğrusu, devlet çıkardığı yasayla failleri bulamadı ama arabanın hurda haline gelmiş enkazını aileye teslim etmeyi mahkeme kararına bağladı.” dedi.

Sanatçı Bedri Baykam, “Dünyada Uğur Mumcu seviyesinde araştırmacı gazeteciliği yapan sayılı isim var. Her gün aldığı ölüm tehditlerinin ciddiyetini bilerek, her gün ölümle karşı karşıya olduğunu bilerek yaşadı ama gerçekleri söylemekten geri adım atmadı. Ailesine daima arabaya önce ben bineyim, siz sonra gelin dedi. Bu gençler bugün bu fikirleri yaşayabilsin, gerçek Türkiye değerlerini tanıyabilsin diye hayatıyla bedel ödedi. Uğur Mumcu ve diğer kaybettiğimiz tüm aydınlar bilerek öldüler, sizler için göğüslerini açtılar, siper ettiler. Boş yere mi öldüler? Bugün Silivri’de olan isimler nasıl görüyorlar? Biraz empati kurmamız lazım. Dayanışma içinde Türkiye’yi aydınlığa çıkaralım.” diye konuştu.

CHP Maltepe Gençlik Örgütü Başkanı Kenan Otlu “Daha önceki anmalardan bir farkı var, bugün yüzümüz daha kızarık. Daha fazla üzülüyoruz. Çünkü Uğur Mumcu’nun katledilişinin bugün yirminci yılı ve zaman aşımına uğrayacağı ilk yıl. Ama bizler, biz yüreği Uğur Mumcu olanlar gelecekte umutsuz değiliz asla. Devrimcilerimizi, aydınlarımızı sırasıyla katlettiler. Bizlere bedel ödettiklerini zannettiler. Hepinizin önünde söz veriyoruz, bir gün katiller bedel ödeyecekler.” diye konuştu.

Gece sonunda konuşmacılara plaket ve çiçek takdim edildi. Anma gecesine katılamayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul milletvekilleri Celal Dinçer, Mehmet Akif Hamzaçebi ve İhsan Özkes gönderdikleri mesajlarla Uğur Mumcu’yu andılar.

 

İlgili Haberler

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]