SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Sağlık İçin, Sağlıklı Süt İçin” Kampanyası İstanbul’da Başladı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Yaklaşık 2 ay boyunca sürecek olan “Sağlık için Sağlıklı Süt İçin” kampanyası İstanbul’da başladı. Kampanyanın amacı sağlıklı süt tüketiminin önemi ve açık sütün sağlık açısından yarattığı tehlikeler konusunda toplumun bilinçlenmesine katkı sağlamak…

 

Bu yıl 12. yılını kutlayan ve “Sağlık için Sağlıklı Süt İçin” sloganıyla yola çıkan platformunun 2013 yılındaki ilk durağı İstanbul oldu. Kampanya, kayıt dışı ve insan sağlığına zararlı açık süt konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi desteğiyle dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak tarafından yürütülüyor.

 

“Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin” kampanyası, 15 Ocak Salı günü Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerle başladı. İstanbul halkına 2 ay boyunca açık süt tüketmenin yaratabileceği riskler ve sağlıklı bir gelecek için sağlıklı süt tüketilmesi gerekliliği çeşitli aktivitelerle anlatılacak. İlçelerdeki Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine eğitici video gösterimleri gerçekleştirilmesinin yanı sıra, açık sütün zararları konusunda eğitimler verilecek.

 

Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler “Sağlık için, Sağlıklı Süt için” kampanyası kapsamında, bir eğitim gerçekleştirdi.

 

tetra-pak

 

Milyonlara ulaşıldı

 

Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Uzmanı Nevra Özbakım, sütün insan sağlığı açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, ”İnsan sağlığı için çok gerekli olan sütün işlenmesi ve paketlenmesi bize büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Sağlığı tehdit eden açık süt tüketiminin önlenmesi ve toplumun bu yönde bilinç kazanması amacıyla 2001 yılından bu yana 72 ilde 6,5 milyonun üzerinde kişiye bu seminerlerle bilgi aktardık. Bu kampanyamızın bir ayağı olarak İstanbul’da bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Açıkta Satılan Sütler Tehlike Saçıyor

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına rağmen uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmalara açık bir hale geldiğini belirtti. Ünal, bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığının altını çizdi.

 

Açık sütte 100 binlerce mikrop var

 

Prof. Dr. Serhat Ünal bu konuda, farklı zamanlarda Türkiye’nin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını belirterek, sonuçların sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içerdiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan ‘Ankara Piyasasında Satılan, İşlem Görmüş (UHT ve Pastörize) ve Görmemiş (Sokak) Sütlerin Makro-Besin Değeri ve Mikrobiyolojik Açıdan Değerlendirilmesi’ araştırmasının sonuçlarına ilişkin de ilginç sonuçları paylaşan Ünal, şunları söyledi: “Araştırma kapsamında 150 farklı noktadan alınan sokak sütünü değerlendirdik. Bu araştırma sonuçlarına göre, uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Yine aynı araştırma sonuçları açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığını da ortaya çıktı. ”.

 

Prof. Dr. Serhat Ünal, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceğine de dikkat çekti. Öte yandan sütün kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybedeceğine, bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geleceğini vurgulayan Ünal, “Sağlıklı beslenme için UHT işleminden geçmiş, uygun koşullarda saklanan sütlerin tüketilmesi gerekiyor. Uzun ömürlü sütlerde hiçbir katkı maddesi de bulunmamaktadır. Bu sütler besin değerini ve tazeliğini aylarca korumaktadır” dedi.

 

Güçlü kemikler ve beyin gelişimi için mutlaka süt için

 

Seminerde bir sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de, günde 2 bardak süt içen çocukların günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmının karşılandığına dikkat çekti. Çocuklar dışında da sütün tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Besler, osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığı önleyebilmek için, hayatın her döneminde süt içmek gerektiğini söyledi.. Besler, ”Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zekâ ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yılsonunda 2-3 santimetre daha uzun oldukları gözlenmiştir” diye konuştu.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]