SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Engelsiz Cami” Projesi Tuzla’dan Start Aldı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Tuzla Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleşen “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” projesi kapsamında Tuzla’daki tüm camilerin temizlik, tadilat ve çevre düzenlemeleri yapılarak, camilere engelli vatandaşlarımızın daha rahat erişimini sağlayacak düzenlemeler gerçekleştiriliyor. İlk örneğinin, Tuzla Çiçekçiler Camii’nde uygulandığı projenin tanıtım ve açılış töreni, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

Tuzla Belediyesi ve Diyanet işbirliği ile hayata geçirilen “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” projesi Tuzla’dan başlatıldı. Engellilere camilerde büyük kolaylıklar sağlayacak projenin açılışında konuşan Görmez, Sevan Nişanyan’ın Müslümanları isyan noktasına getiren film ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Görmez, “Bu bir nefret dahi değil. Dünya ‘İslamofobi’yi tartışıyorken her türlü ayrımcılık ve ırkçılığı ve bununla nasıl mücadele edileceğini tartışıyorken, İslam Peygamberi’ne bu tür ifadeler kullanmayı ben nevrotik bir hezeyan olarak, psikolojik bir hastalık olarak gördüm.” Dedi.

‘Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet’ projesinin açılış programı, Tuzla İstasyon Mahallesi’nde yer alan Çiçekçiler Camii’nde gerçekleştirildi. Açılışa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve bazı belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, projeyle engelli vatandaşları zorlayan ve bugüne kadar göz ardı edilmiş olan önemli bir eksikliği giderdiklerini söyledi. Başkan Yazıcı, Tuzla Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında, Tuzla’daki bütün camilerin bakım, onarımının yanı sıra engelli asansörü, görme engelli takip yüzeyi ve temizlikleri yapılarak engelli vatandaşların camilere rahat erişimini sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

 

Türkiye’de ilk örneğinin Tuzla’da gerçekleştiği projeye katkılarından dolayı Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, açılışta önemli mesajlar verdi. Camilerin de Türkiye genelinde başlayan kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğini ifade eden Görmez şöyle konuştu: Türkiye’de kentsel dönüşümler düşünülürse, mutlaka o bölgedeki camilerin de düşünülmesi gerekiyor. Çünkü bazı camilerimiz depreme dayanıklı yapılmamıştır.

Bazı camilerimiz artık o bölgede insanların ihtiyacına karşılık vermemeye başlamıştır. Bazı camilerimizin başka eksiklikleri var. Onun için Türkiye’de peyderpey artık kentsel dönüşümleri gerçekleştirirken mutlaka, camiler için daha güzel, daha müreffeh mekanlar oluşturmak ve o camilerimizin de gelecek kuşaklarımızın 3 asır, 5 asır sonra, nasıl ki, Mimar Sinan kendisinden asırlar sonrasını düşünerek camiler inşa etmiştir, biz de bizden 4-5 asır sonraki insanları, gençleri, kuşakları da düşünerek kendi camilerimizi yenilememiz gerekiyor.”

Müslümanlara hakaret içeren skandal filmle ilgili olarak konuşan Sevan Nişanyan’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine Diyanet İşleri Başkanı şunları söyledi: Ben ilk duyduğumda, hem bir mümin olarak, hem de bir insan olarak hicap duydum. Çünkü her mümin Hz. Muhammed’i canından aziz bilir. Ancak biz her türlü nevrotik hezeyanı da dikkate almak zorunda değiliz. Bu bir düşünce değil, bir fikir değil hatta bir nefret bile değil. Bir nevrotik hezeyandır. Bu tür hezeyanlar karşısında biz müminlere düşen, sadece şifa dilemektir, dua etmektir. Allah şifa versin demektir.

“HEZEYANLAR PSİKOLOJİK BİR HASTALIK”

“Benim kanaatimce dünya nefret suçunu, her türlü ayrımcılık ve ırkçılığı ve bununla nasıl mücadele edileceğini tartışıyorken, İslam peygamberine bu tür ifadeler kullanmayı ben nevrotik bir hezeyan olarak, psikolojik bir hastalık olarak gördüm. Çünkü bu bir düşünce veya bir fikir değildir. Bir ifadenin fikir veya düşünce olabilmesi için, akılla yoğrulmuş olması, bir dayanağının olması gerekir. Onun için herkesi sağduyuya davet ediyorum. Herkesi bu tür hezeyan sahiplerine karşı şifa dilemeye davet ediyorum. Sevgili Peygamberimiz kendi hayatında, kendisine yönelik her türlü iftiraya, haksızlığa nasıl “Allah’ım bunlar cahildir, bilmiyorlar. Bilseler yapmazlardı” dediği gibi, büyük bir sağduyuyla hareket etmeli ve bu tür provakatif ve nevrotik hezeyanlara yanlış karşılıklar vermemeliyiz.

Türkiye’de bu hezeyanlara en güzel cevabı Ermeni vatandaşlarımızın vermiş olması çok önemlidir. Bilhassa bugünkü Agos Gazetesi’nin başlığı, manşeti aslında verilebilecek en güzel cevap olmuştur. Toplumların mukaddes değerlerine hakaret bireysel bir ifade değildir. Bizatihi Batılı filozofların eserleriyle değerlendirilecek olursa bu küresel, kültürel bir işkencedir. Hem soyut bir işkencedir, hem de küresel bir provakasyondur. Bunlar, aklın ve kalbin ürünü olan sözler değildir”

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILDI

Tüm Türkiye’de uygulanması hedeflenen ve ilk örneği Tuzla belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” projesi kapsamında, ilçedeki tüm camilerin ve özellikle abdesthanelerin bakım, onarım, boya ve temizlik işleri yapıldı. Çevre düzenlemeleri ve bahçe zeminleri, bordür tretuvar ve asfalt kaplamaları yenilendi. Bay ve bayan tuvaletleri ve abdesthanelerinin tadilat ve tamiratlarının yapıldığı proje kapsamında lavabolar, fayanslar, taşlar, ayna ve musluklar kontrol edilerek temiz ve kullanılabilir hale getirildi. Gerekli yerlerde temizlik, boya veya badana işleri yapıldı. Ayrıca tuvaletlere, şadırvana ve camiye engelli vatandaşlarımızın kolayca ulaşabilmesi ve bu alanları rahatça kullanabilmesi için gerekli düzenlemeler, takip yüzeyleri, özel alanlar ve asansör inşa edildi.

 

 

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]