SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Çocukluğumun ramazanları

Yayınlanma:
ABONE OL
Çocukluğumun ramazanları

Çocukluğum Pendik Gazipaşa Caddesi’nde geçti.  Gazipaşa Caddesi’nde bir dükkânımız, dükkânın arkasında da evimiz vardı. Kırık dökük de olsa o günlere ait yüzlerce hatıram var. Bu hatıralardan biri de bayramlardır.

Bayramlardan da; Ramazan Bayramı.

Pendik Doğu Mahallesi Lale Sokak üzerinde bulunan kapalı otopark ve civarı, bizim çocukluğumuzda boş bir arsaydı.  Ramazan günlerinde bu arsaya sirk gelir, bizde günün her saati o sirkte olurduk.

Bu günkü luna parklara benzeyen sirk, etrafı iptidai bir iki kalas ile çevrilmiş, koca bir gösteri alanıydı.

Sirkte; porselen tabak üzerinde duran kesik baş, ip üzerinde gösteri yapan cambaz, Kocaman bir silindirin yan duvarında motor bisiklet ile giden Kahraman motorcu, şapkasından tavşan çıkartan sihirbaz Mandırake, Akvaryum içinde sağdan sola dönüp dolaşan balık kız, orta oyunu sergileyen ibiş ve kavuklu vardı. Oklu kirpi, dev boa yılanı, ayı kocaoğlan diğer unsurlardı.

Biz hemen her akşam bu sirke giderdik.

İlk iş; kesik baştı. Başı görmek için çadıra girer inşaat kerestesinden yapılmış oturaklara oturudu. Oturduğumuz yerin tam karşısında bir masa vardı.  Masa üzerinde beyaz bir örtü, masanın tam ortasında porselen beyaz bir tabak. Tabak üzerinde de konuşan bir kız başı. Veriyornuz parayı, kız  falınıza bakıyor. Tabak üzerindeki baş, göz kırpıyor, gülüp, konuşuyor,

İkinci durak motorkros şampiyonu Kahraman’dı. On, on beş metre çapında dev bir silindir. Tabanından yere çakılmış dev bir fıçı gibi. İşte o şampiyon motor bisikletli 100-150 kilometre hız yapan motor ile silindirin zemininde ve yan duvarlarında tur atar, ellerini bırakır göğsünden Türk Bayrağı çıkarırdı.

İp cambazını kim seyretmez ki?  25-30 metre aralıkla yere çakılmış direk üzerine gerilmiş bir ip. İp cambazı  ise Metin. Cambaz Metin,yerden 10 metre yukarda  elinde 5-6 metrelik bir sırıkla ip üzerinde bir direkten öbür direğe gidiyor.

Şapka içinden tavşan, Ayşe Hanım’ın burnumdan altın, Kasap Çetinin cebininden yüzük çıkartan kim? Sihirbaz Mandıreke, bir çırpıda adınızı söyler. Aklınızda tuttuğunuz niyetinizi yorumlardı.  Kilitli sandığa erkek koyup kız çıkarmak onun marifetiydi. 

Ya balık kız! Bir akvaryum içinde bir sağa bir sola dönen balık kız hepimizin ilgisini çakerdi. Nasıl çekmesin ki başı insan başı, arkası balık kuyruğu olan hayvan ile insan karışımı bir yaratık.

Hepsini gördünüz mü? Şimdi sıra orta oyununda.  Orta oyununda,  o güne ait; siyaset,  moda,  şarkısı ya da bir öykü ele alınırdı. Her gün bir başka konu işlenir, seyircinin; sorması, sorgulaması sağlanırdı. Pamuk prenses’in nezaketi, Köroğlu’nun Bolu Beyine isyanı,  Karagöz-Hacıvatın hoş sohbeti,  Yunus Emre’nin Allah sevgisi, İbiş’in hazır cevaplılığıyla ülke değerleri anlatılırdı. Üç beş kişiden oluşan oyunlarda hem eğlenir, hem öğrenirdik.

Koca Ramazan böyle geçerdi.

Bugünkü gibi sokak iftarımız yoktu. Bahçedeki masa etrafına oturur, sokağımız süpüren çöpçü Hasan Abi, Hamal Nuh, Köpekçi Mehmet ya da Ayakkabıcı Maçir Amca ile birlikte oruç açardık. Çamaşırcı Ayşe, Yorgancı Nusret Abi  diğer misafirlerimizdi.

Peki ya şimdi? Varsa yoksa televizyon.

Sokağa çıkmak, hava almak, yürüyüş yapmak, sohbet etmek, çekirdek çıtlatmak, Uludağ gazozu içmek  yok.  Birlikte sohbet edip, çay eşliğinde kurabiye yediğiniz bizim gibi cap canlı adamlar gitti yerine,  kapalı kutu içindeki görüntü geldi. Samimiyet, vefa, sevgi, saygı gitti yerine menfaat geldi.

Gözümüz kör, kulağımız sağır. Sormak, sorgulamak kimin haddine? Para geliyor mu, sen ona bak.

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]