SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!

Yayınlanma:
ABONE OL

YTÜ’de düzenlenen ve 70 üniversiteden 487 Projenin yarıştığı Yıldızlı Projeler yarışmasında, birincilik ödülü ‘’Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesi ile Koç Üniversitesi öğrencilerinin oldu…

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), IEEE Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği Yıldızlı Projeler Yarışması finali, YTÜ Oditoryumunda yapıldı.

Bu sene 4.sü düzenlenen ve ‘’Fikrini Geleceğe Taşı’’ sloganını taşıyan “Yıldızlı Projeler Yarışması” final ve ödül törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin son 50 yılın en parlak günlerini yaşadığını söyledi. Bir elektronik mühendisi olmanın gurur ve hayata bakış açısı anlamında avantajını yaşadığını söyleyen Kavranoğlu gençlere, “iyi maaşlı bir işe yerleşmek yerine, ülkenin uluslararası arenadaki ekonomik ve sanayi gücünü arttıracak projeler üretmelerini” tavsiye etti. Öğrencilere dersler dışında bu tür etkinliklere de azami ölçüde katılım sağlamalarını da tavsiye eden Kavranoğlu, “Sadece derse girerek mühendis olunmaz” dedi.

 

YTÜ Rektörü İsmail Yüksek de, Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda yapılan çalışmalara dair bilgi verdiği konuşmasında, “Ülke üretiminin sağlıklı, kalıcı olabilmesi ve toplumsal faydaya dönüşebilmesi için akademisyen, öğrenci ve sanayiyi bir araya getiren bu tür çalışmalara destek vermek üniversitemizin öncelikleri arasında olacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından projelerin sergi açılışını, Bakan Yardımcısı Kavranoğlu ve Rektör Yüksek’in yanı sıra, YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Kocatepe ve YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Cansever birlikte yaptılar. Elektronik Mühendisi olan Kavranoğlu ve Makine Mühendisi Rektör Yüksek, projelerle tek tek ve yakından ilgilendiler.

Değerlendirmeyi Sanayi ve Bilim Kurulu yaptı

70 farklı üniversiteden 487 proje ekibinin başvurduğu Yıldızlı Projeler Yarışması’nda, önce finale çıkmaya hak kazanan proje ekipleri belirlendi. Finalist proje sahiplerine Yıldız SEM tarafından ‘’Proje Yönetimi’’ eğitimi verildi ve projelerin değerlendirilmesi, üniversitelerin gözde akademisyenleri ve başarılı sanayicilerden oluşan Sanayi ve Bilim Kurulu tarafından yapıldı.

Kurul, Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi gibi teşviklerden yararlanmak için rakiplerinin önüne geçmek için çabalayan finalist projeleri, teker teker inceleyip puanlamaları yaptı.

Birincilik, Koç Üniversitesi öğrencilerinin ‘’Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesinin

Birincilik ödülünü, Koç Üniversitesi’nden Pelin Kübra İşgör, Biran Gökşen ve Kaan Akşit’in sahip olduğu ‘’Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesi kazandı. Projenin amacı yeni nesil medikal cihazlarda, tekstil ürünlerinde, bireysel kullanımda ve tüketici elektroniğinde kullanıcıya yaşam kalitesini artıracak yenilikler sunabilmektir. Mevcut düzeneklere göre temas etmeden ve belirli bir uzaklıktan (1-4m) ölçüm yapılmasını sağlamaktadır. Cihaz, hemoglobin proteinin damar içerisinde bulunan oksijen miktarını kalbin kan pompalaması sayesinde düzenli olarak değişmesinden yararlanmaktadır.

‘’İleri Teknoloji Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Nano Faz Takviyesiyle Güçlendirilmesi’’

İkincilik ödülünü, Sabancı Üniversitesi’nden Fazlı Fatih Melemez ve Talha Boz’un sahip olduğu ‘’İleri Teknoloji Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Nano Faz Takviyesiyle Güçlendirilmesi’’ projesi kazandı. Projenin amacı kompozit malzemelerin, nano boyuttaki malzemeleri sayesinde daha hafif, daha uzun ömürlü ve daha dayanıklı hale getirilmesini sağlamaktadır. Sivil havacılık endüstrisinde, uçakların yakıt ikmali olmaksızın daha uzun mesafeler kat edebilmesi, jet motorların verimliliği ve performansını etkileyecek bir sistemdir. Nano faz entegrasyon yöntemi ile nano malzeme takviyeli kompozit malzemeler endüstriyel boyutlarda üretilebilmektedir.

‘’Çatıya Entegre Fotovoltaik Güneş Pili’’

Üçüncülük ödülünü ise, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yakup Akyol’un sahip olduğu ‘’Çatıya Entegre Fotovoltaik Güneş Pili’’ projesi kazandı. Projenin amacı verimli çalışan, yalıtım problemlerini ortadan kaldıran binaya uygun donanım ve aksesuarları barındıran ve üretim maliyetleri düşük çatıya, özel güneş pili tasarlayıp bunu yerli imalata kazandırmaktır. Bina çatılarına güneş pillerinin daha sonradan ilave edilmesi maliyetli ve yalıtım sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu sorun çatıya entegre fotovoltaik güneş piliyle giderilmektedir. Bunun yapımı için vakum infüzyon sistemi kullanılmıştır. Bu yöntemle %45 maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]